1asig.ro
1asig.ro
Ministerul Mediului demareaza ...

Ministerul Mediului demareaza programul Rabla Plus, avand un buget de 140 milioane de lei

5 min. / 1.540 cuvinte
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a demarat miercuri, 25 martie a.c., prin Administratia Fondului, pentru Mediu (AFM), programul Rabla PLUS astfel ca, persoanele care doresc sa achizitioneze o masina full electric sau electric hibrid plug-in, se pot adresa dealer-ilor. Totodata pentru prima data in istoria programului, Rabla PLUS permite populatiei inclusiv achizitia de motociclete full electric.

"Programul de anul acesta pastreaza pentru al cincilea an consecutiv cea mai mare prima pentru achizitia masinilor full electric din Europa: circa 10.000 euro. In ceea ce priveste achizitiile masinilor hibrid plug-in, aceastea sunt sustinute prin program cu circa 4.500 de euro, iar motocicletele full electric cu peste 700 de euro, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculelor", anunta ministerul de resort intr-un comunicat de presa.

Conform documentului, programul Rabla Plus nu conditioneaza achizitia unui autovehicul nou de casarea unui autovehicul uzat. Insa cei care vor dori sa renunte la o masina veche, poluanta, vor beneficia in plus si de prima de casare stabilita prin programul Rabla Clasic, in valoare de 6500 de lei. Astfel, in conditiile accesarii concomitente a celor doua programe, sumele decontate prin AFM din costul total al masinii vor fi de: circa 11.300 de euro pentru masinile full electric, 5800 de euro pentru masinile hibrid plug-in si 1400 de euro pentru motocicletele full electric, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculului.

"Am venit si cu o premiera anul acesta: finantarea achizitiilor de motociclete full electric. Exista calcule care arata ca daca 10% din soferi si-ar inlocui masina cu o motocicleta full electric, poluarea din trafic ar scadea substantial, iar timpul de stationare in trafic s-ar reduce cu pana la 40%. Nu in ultimul rand, e important sa vorbim si despre o alta noutate: am impus prin ghidul de finantare conditia ca cei care isi cumpara o astfel de masina sa nu o poata instraina cel putin un an. Romania acorda cea mai mare prima pentru autovehicule electrice din Europa si este normal sa ne asiguram ca aceste masini raman in traficul din tara", a declarat Costel ALEXE, ministrul mediului, apelor si padurilor.

1.119 accesari