1asig.ro
1asig.ro

Ministerul Finantelor a lansat o noua oferta publica pentru vanzarea de titluri de stat Fidelis pentru populatie la BVB

5 min. / 1.540 cuvinte
Ministerul Finantelor (MF) deruleaza, in perioada 1 - 19 martie, o noua oferta publica pentru vanzarea de titluri de stat Fidelis pentru populatie in lei si euro la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in urma succesului ofertelor derulate in 2020, prin care a atras 4,74 miliarde lei (aproape 1 miliard de euro).

PROMO


"Oferta lansata in luna martie de Ministerul Finantelor se inscrie in obiectivul nostru de a dezvolta piata titlurilor de stat pentru populatie prin oferte de economisire, chiar si dupa un an cu provocari asa cum a fost 2020, demonstrand ca cererea pentru alternative avantajoase de plasare a economiilor oferite de statul roman este in crestere. Multumim partenerilor nostri institutii de credit si intermediari care participa cu toata implicarea in ofertele Fidelis. Multumim BVB pentru increderea in instrumentele lansate de Ministerul Finantelor si punerea la dispozitia investitorilor persoane fizice a platformei pentru tranzactionarea titlurilor de stat Fidelis", a declarat ministrul Finantelor, Alexandru NAZARE.


Conform BVB, pot fi subscrise titluri de stat in lei cu scadenta la 1 si 3 ani si respectiv in euro, cu scadenta la 5 ani.

"Ne bucuram ca Ministerul Finantelor continua programul Fidelis pentru titluri de stat pentru populatie pentru ca este o reconfirmare solida a faptului ca bursa este un canal viabil de finantare atat pentru companii, cat si pentru Statul Roman. Sumele plasate de romani in ofertele pentru titlurile de stat Fidelis derulate anul trecut sunt impresionante, pentru ca vorbim despre aproape un miliard de euro. Totodata, continuarea acestui program este o reconfirmare a parteneriatului foarte bun pe care Statul Roman il are cu piata de capital si ai carui beneficiari finali sunt romanii, deoarece prin achizitia titlurilor de stat, pe de o parte, cetatenii participa direct la programele de investitii in economie, iar pe de alta parte, sumele plasate in titlurile de stat le aduc un randament mai bun decat daca ar fi plasate in depozite bancare", a declarat Radu Hanga, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Cele trei noi emisiuni de titluri de stat sunt adresate exclusiv investitorilor persoane fizice, iar valoarea minima a unei subscrieri la emisiunile in lei este de 5.000 de lei, in timp ce pentru emisiunea in euro valoarea minima care poate fi subscrisa este de 1.000 de euro. Conform legislatiei in vigoare, dobanzile si castigurile de capital realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat emise de Statul Roman prin Ministerul Finantelor sunt venituri netaxabile.

"Investitia in titluri de stat poate fi un prim pas in lumea investitiilor pentru multi romani. Vorbim de un plasament cu un grad de risc foarte redus si care, odata listate, ii ofera investitorului o flexibilitate in administrarea banilor sai, astfel ca le poate vinde oricand doreste, sau poate sa mai cumpere. Aceasta flexibilitatea este deja vizibila in volumele de tranzactionare inregistrate de titlurile de stat Fidelis emise anul trecut, investitorii realizand zilnic tranzactii cu acestea. Ne dorim ca din ce in ce mai multi romani sa caute plasamentele cele mai rentabile pentru economiile lor, iar prin titlurile de stat pentru populatie, avem o paleta cat mai diversificata de astfel de plasamente", a afirmat Adrian TANASE, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Titlurile de stat sunt oferite in Romania exclusiv persoanelor fizice rezidente si nerezidente, cu exceptia persoanelor care nu au implinit varsta de 18 ani pana la data inchiderii ofertei inclusiv. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din: BT Capital Partners (lead manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD.

De asemenea, subscrierile se pot efectua in cadrul ofertei si prin intermediul participantilor eligibili, care reprezinta orice intermediar autorizat de ASF (altul decat BTCP, BCR si BRD), care este societate de investitii financiare sau institutie de credit acceptata ca participant la sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti si care a semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei si a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager.

Alocarea titlurilor de stat subscrise in cadrul ofertei se va efectua la data alocarii (19 martie 2021), iar numarul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de catre emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/participantii eligibili vor fi inregistrate in sistemul de tranzactionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Alocarea titlurilor de stat efectuata de sindicatul de intermediere impreuna cu emitentul este obligatorie si este angajanta pentru investitori.

Prima zi de tranzactionare este preconizata sa fie 25 martie 2021.

884 accesari