1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Mihai TECAU: Pentru o piata matura ...

Mihai TECAU: Pentru o piata matura a asigurarilor este nevoie de dezvoltarea si a altor segmente de asigurare

"In 2023, asteptarile sunt indreptate catre piata, imi doresc sa facem pasi catre consolidarea si diversificarea pietei. Siguranta clientului, educatia financiara si inovarea produselor, se numara printre prioritatile anului 2023", a declarat, pentru Publicatiile XPRIMM, Mihai TECAU, Presedinte Directorat, OMNIASIG Vienna Insurance Group.

Un mini-interviu cu Mihai TECAU a fost publicat recent in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna decembrie 2022. Il puteti citi mai jos:

Cum apreciati evolutia pietei de asigurari in 2022 si care considerati ca este lucrul care a marcat-o cel mai puternic?

Evolutia sectorului de asigurari a fost mai mult decat dinamica in 2022. Traversam in continuare o perioada plina de schimbari, de factori de influenta care se resimt in toate sectoarele economice. Am intampinat inflatie record, majorarea costurilor pentru produsele energetice si materiile prime, si o evolutie a comportamentelor de consum cu un rezultat pozitiv al pietei. Volumul asigurarilor subscrise este la un nou maxim in prima jumatate a anului si acest avans de 37% este semnalul ca sectorul se echilibreaza prin efortul comun al companiilor din piata.

Cel mai important eveniment al sectorului din ultimul an este cu siguranta falimentul major cu care s-a confruntat piata, lucru care a determinat un dezechilibru temporar important si a marcat intreaga evolutie a domeniului.

Cifrele industriei ne arata un tablou pozitiv, cu cresteri care au fost necesare pentru reglarea dezechilibrelor din piata si profitabilitate la niveluri sustenabile. Este posibil ca aceste rezultate sa fie similare pentru intregul an, avand in vedere ca mai mult de 80% din subscrieri sunt generate de asigurarile generale.

Partea imbucuratoare a acestui an si a realitatii post pandemie este interesul crescut al romanilor pentru asigurari, care au inteles necesitatea acoperirii riscurilor si sunt mai interesati de asigurarile de sanatate sau pentru locuinte.

Ce asteptari aveti de la anul 2023?

Asteptarile sunt indreptate catre piata si imi doresc, la fel ca in fiecare an, sa facem cat mai multi pasi catre consolidarea si diversificarea pietei. Pentru a avea o piata matura si rezilienta a asigurarilor este nevoie de dezvoltarea si altor segmente de asigurare care sa echilibreze importanta segmentului auto.

In privinta activitatii OMNIASIG, imi doresc sa crestem in continuare factorul inovator in zona de produse si servicii de asigurare, sa prezentam propunerea optima pentru clientii locali care sunt acum interesati mult mai mult de asigurarile de sanatate, iar asigurarea locuintei sa devina o normalitate pentru orice roman.

Care considerati ca este prioritatea absoluta a asiguratorilor pentru 2023?

Prioritatea pentru asigurator trebuie sa fie cu siguranta clientul. Dar vad trei linii principale prin care noi, asiguratorii, putem sa lucram pentru cresterea echilibrata a domeniului. Prima este educatia financiara. Pandemia a aratat oamenilor importanta acestui aspect, cum sa trateze riscurile si care sunt solutiile, iar noi nu trebuie sa pierdem aceasta deschidere si sa continuam sa lucram la cresterea nivelului prin programele si campaniile implementate la nivel national.

A doua directie este cea legata de produs, unde consumatorul roman intelege acum ca poate beneficia de mai mult decat de o polita simpla. Trebuie sa continuam in aceasta directie, sa inovam si sa propunem produse si servicii mult mai avansate, adaptate la riscurile si activitatea lor specifica.

Nu in ultimul rand, trebuie sa urmarim indeaproape influxul de fonduri si programele nationale de investitii. Avem sansa de a fi o industrie suport pentru aceste programe, sa punem fondurile la lucru si sa acoperim aceasta noua nevoie de asigurare stimulata de noile investitii.