Desi eforturile constante ale tuturor actorilor din industrie inregistreaza progrese de la un an la altul in aceasta directie, fiind inregistrate cresteri pe mai multe tipuri de polite, realitatea este ca va mai dura o vreme pana cand piata asigurarilor din Romania nu va mai fi dominata de segmentul RCA, iar tonul celor mai multe dintre interactiunile clientilor romani cu asigurarile nu va mai fi dat cu prioritate de cele generate de asigurarea de raspundere civila auto.
In acest context, asadar, orice dificultati sau potentiale situatii complicate de pe segmentul RCA pot reverbera si la nivelul altor segmente de asigurare. Ajunge, insa, un astfel de impact negativ pana la asigurarile de sanatate, un domeniu complet diferit si, cu siguranta, foarte indepartat de asigurarile auto?
Parerile sunt impartite. O parte din specialistii din piata considera ca diferentele sunt prea mari pentru ca problemele dintr-un segment sa se transfere in altul. Nevoile la care raspund aceste doua produse sunt complet diferite, prin urmate riscul de "contagiune" poate fi considerat mic, spre inexistent.
Pe de alta parte, alti specialisti atrag atentia ca un pericol exista, in pofida acestor diferente, si ca probleme reputationale din zona RCA se pot transfera si in domeniul asigurarilor de sanatate, mai ales ca acestea au, inca, o rata mica de penetrare la nivel national.
Un lucru este, insa, cert: solutii exista. Orice situatie de criza poate reprezenta o oportunitate, iar increderea consumatorilor poate fi castigata prin aspecte foarte simple, dar clare: o comunicare transparenta, livrarea promisiunilor facute si sprijinul acordat pentru rezolvarea nevoilor si a problemelor, printre altele. Companiile, brokerii si toti ceilalti actori din piata pot schimba perceptia clientilor lor folosind bune practici care pun accent pe nevoile acestora. Indiferent de segmentul pe care activeaza.