1asig.ro
1asig.ro
Mercer Marsh Benefits: Romania, pe ...

Mercer Marsh Benefits: Romania, pe primul loc in Europa din perspectiva cresterii costurilor cu serviciile medicale, estimate pentru 2020

5 min. / 1.540 cuvinte
68% dintre asiguratori anticipeaza cresterea volumului daunelor, a nevoii de servicii medicale si de tratament, se arata intr-un nou studiu Mercer Marsh Benefits, potrivit caruia Romania se afla pe primul loc in Europa din perspectiva cresterii costurilor cu serviciile medicale.

PROMO


Potrivit celui mai recent raport Mercer Marsh Benefits (MMB), realizat la nivel global, intreruperile in furnizarea serviciilor medicale si schimbarea modelelor de lucru ca urmare a crizei sanitare COVID-19 vor avea un impact major in beneficiile medicale, atat din perspectiva costurilor dar si asupra modului in care beneficiile medicale sunt acordate de angajatori.

De asemenea, asiguratorii anticipeaza o crestere a costurilor medicale care va depasi rata inflatiei anticipate pentru 2021. Anul trecut, asiguratorii au consemnat cresteri ale costurilor cu serviciile medicale de 9,7%, o valoare de 3 ori mai mare decat rata inflatiei. Pentru anul in curs, asiguratorii estimeaza o crestere a costurilor cu serviciile medicale de 9,5%, de circa 3,5 ori mai mare decat rata inflatiei. Pentru anul 2021, 90% dintre asiguratori se asteapta ca aceasta tendinta sa se mentina sau sa creasca.

Herve BALZANO, President, Health at Mercer and Mercer Marsh Benefits International Leader: "COVID-19 afecteaza profund toate zonele din societate si economie, implicit zona serviciilor medicale. Anticipam cresterea costurilor cu serviciile medicale odata cu revenirea tratamentelor pentru alte afectiuni care au fost amanate in perioada restrictiilor, Accesarea serviciilor medicale pentru tratamente asociate altor afectiuni dar amanate in perioada restrictiilor, cresterea incidentei problemelor de sanatate determinate de munca la distanta si stilul de viata sedentar, inclusiv probleme legate de afectiuni ale sistemelor muscular si osos dar si cele mentale ne conduc la concluzia ca putem anticipa cresterea in continuare a costurilor cu serviciile medicale."

Pentru a face fata noilor provocari pe care le aduce munca la distanta si pentru a controla costurile in crestere, angajatorii trebuie sa redefineasca gama de beneficii pe care le acorda angajatilor si modul in care acestea sunt furnizate.

Criza COVID-19 a aratat cat de fragile pot fi sistemele actuale de beneficii pentru angajati. Multe dintre acestea sunt proiectate sa functioneze pe suport de hartie si nu pot fi accesate sau furnizate de la distanta. Tot mai multi angajatori sunt in cautarea furnizorilor care sa poata livra servicii digitale si online (ex.: servicii de preventie, sanatate mentala) iar asiguratorii urmaresc extinderea gamei de solutii pe care le pot acoperi.

O alta concluzie a studiului este legata de cresterea numarului de companii de asigurare care acopera serviciile medicale de consultanta in sistem de telemedicina. 59% dintre asiguratorii care au furnizat raspunsuri au confirmat ca serviciile de telemedicina reprezinta o componenta activa a ofertei curente. In anul 2019, doar 38% dintre asiguratori acopereau serviciile de telemedicina.

In plus, 55% dintre asiguratori acopera acum serviciile de preventie precum screening-urile. Alti 20% dintre asiguratori au indicat ca iau in calcul sau au dezvoltat deja planuri pentru a avea aceeasi abordare in urmatoarele 24 de luni.

Beneficiile medicale acordate de catre angajatori vor continua sa joace un rol important in accesul angajatilor la serviciile medicale de care au nevoie. Spre exemplu, in special in America de Sud, peste 50% dintre asiguratori anticipeaza ca vor acoperi costurile cu vaccinarea angajatilor impotriva COVID-19.

Studiul surprinde, de asemenea, decalajele existente din perspectiva beneficiilor medicale care sa sprijine sanatatea mentala a angajatilor, in pofida cererii in crestere constatate in timpul pandemiei pentru astfel de servicii. Spre exemplu, consilierea virtuala in domeniul sanatatii mentale nu este inca raspandita. Doar o treime dintre asiguratori acopera astfel de servicii, la nivel mondial. Mai mult, 32% dintre asiguratori nu ofera planuri care sa acopere vreun serviciu de sanatate mentala, cu toate ca in toate regiunile asiguratorii considera ca beneficiile medicale acordate de angajatori sunt mult mai eficiente decat cele disponibile in sectorul public. Eficienta este apreciata din perspectiva prevenirii, diagnosticarii si accesarii tratamentelor necesare pentru tulburarile de sanatate mintala.

Romania: pe primul loc in Europa din perspectiva cresterii costurilor cu serviciile medicale estimate pentru 2020

Potrivit informatiilor studiului, Romania ocupa primul loc in Europa cu Medical Trend Rate anticipate la 18,4% pentru anul 2020 in contextual in care rata inflatiei prognozata pentru anul in curs este de aproape 8 ori mai mica. Anul trecut, Medical Trend Rate a depasit 18%, de peste 4 ori mai mult decat rata inflatiei.

"In Romania asistam la un efect determinat de suprapunerea contextului local al pietei asigurarilor de sanatate cu efectele COVID-19. Aflata intr-o perioada de dezvoltare accelerata, piata asigurarilor de sanatate a crescut semnificativ in ultimii ani. In mod firesc, acest aspect a inceput sa aduca si costuri mai mari cu daunele platite de asiguratori. Iata ca impactul COVID-19 asupra costurilor cu serviciile medicale se suprapune pe o crestere care, oricum, pentru Romania era anticipata. In acest context este esential ca angajatorii din Romania sa isi redefineasca programele de beneficia", afirma Silvia DUMITRESCU, Manager, Mercer Marsh Benefits, Romania.

"Constatam si pentru Romania preocuparea angajatorilor pentru beneficiile medicale care adreseaza sanatatea mentala a angajatilor si pentru servicii digitale de medicina sau cele de tip teleconsultatii. Din perspectiva preventiei, este esential ca angajatorii sa sincronizeze programele existente de asigurari de sanatate si cele de medicina Muncii cu servicii on-site si cu programe de tip EAP (Employee Assistance Programs)", concluzioneaza Silvia Dumitrescu.

Amy LAVEROCK, MMB's Advice and Solutions Leader adauga: "Pe masura ce costurile cu serviciile medicale cresc si apare perspectiva recesiunii economice, este important ca angajatorii sa se asigure ca beneficiile pe care le acorda angajatilor au efecte reale in imbunatatirea starii de sanatate, a starii de bine, a productivitatii si implicarii angajatilor. Sanatatea angajatilor este esentiala pentru companii si determina performanta si sustenabilitatea oricarei afaceri. Beneficiile medicale acordate angajatilor trebuie privite ca o investitie in oameni si nu ca un cost necesar".
Studiul Mercer Marsh Benefits acopera beneficiile medicale acordate de angajatori in 59 de tari (mai putin SUA) in perioada iunie - iulie 2020. Raportul din acest an include indexul anual al tendintelor medicale care este fundamentat pe datele furnizate de aproape 240 de companii de asigurare si pe informatii care exced aspectele financiare ale acoperirii asigurarii.

Mercer are peste 20.000 de angajati in peste 40 de tari, avand operatiuni in mai mult de 130 de tari. Mercer este parte din Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), cea mai importanta companie globala de servicii profesioniste de consultanta in risc, strategie si resurse umane. Marsh & McLennan Companies este de asemenea societatea mama a Marsh, lider global in brokerajul in asigurari si consultantei de risc, Guy Carpenter, lider specialist in risc si reasigurari si Oliver Wyman, lider consultant de management.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Asigurarile de sanatate au crescut cu 29% in primul semestru din 2020
Studiu: Sanatatea ramane o preocupare principala pentru romani

2.248 accesari