1asig.ro
1asig.ro

Memorandum pentru finantarea retelei de statii de alimentare a masinilor electrice, adoptat de Guvern

5 min. / 1.540 cuvinte
Guvernul a adoptat miercuri, 12 iunie 2019, la propunerea Ministerului Mediului, Memorandumul necesar aprobarii schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea dezvoltarii infrastructurii de alimentare a autovehiculelor cu energie electrica pe autostrazi, drumuri nationale si europene, pentru reducerea la minimum a dependentei de combustibilii fosili, imbunatatirea calitatii aerului, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si atenuarea impactului transporturilor asupra mediului.

PROMO


"Iata ca Romania face inca un pas important catre eco-mobilitate. Aceasta schema de ajutor de stat vine in completarea masurilor pe care deja le-am luat in acest scop: cel mai consistent stimulent financiar din Europa pentru masini electrice - 10.000 euro si programul de finantare pentru statii de incarcare in resedintele de judet. Prin aceasta noua linie de finantare, transportul electric pe distante lungi va deveni o realitate si in Romania. Dupa aprobarea acestui memorandum, estimam ca in toamna vom lansa sesiunea de finantare pentru acest nou program", a declarat Gratiela GAVRILESCU, Viceprim-Ministru si Ministrul Mediului.

Bugetul alocat schemei de ajutor de stat, pe parcursul celor 6 ani de valabilitate, este de 250 milioane lei, iar bugetul aferent anului 2019 este de 92 milioane lei. Schema se adreseaza unui numar de 600 potentiali beneficiari, cu un numar mediu anual de 86 de beneficiari. Beneficiarii masurii de finantare sunt operatorii economici, ce activeaza in toate sectoarele/domeniile de activitate.

In ceea ce priveste durata schemei de ajutor de stat, aceasta va fi aplicata pana la 31 decembrie 2025, perioada in care pot fi selectati beneficiarii si in care se pot semna contractele de finantare nerambursabila, platile in cadrul contractelor semnate urmand a se efectua pana la 31 decembrie 2027.

Fiecare instalatie va avea 2 puncte de incarcare, cu o putere de peste 50 kw/punct.

Infrastructura de alimentare a autovehiculelor cu energie electrica se va amplasa pe autostrazi, drumuri nationale si europene, la o distanta de cca. 100 km una de cealalta.

Aceasta schema de ajutor de stat va fi administrata de Administratia Fondului pentru Mediu, iar aprobarea Ghidului de finantare a programului se face prin Ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.

1.615 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO