1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Masinile de pe domeniul public ...

Masinile de pe domeniul public fara RCA si cu ITP-ul expirat de peste 6 luni vor fi ridicate rapid de autoritati

Vor fi considerate abandonate toate vehiculele parcate pe domeniul public care au inspectia tehnica periodica (ITP) expirata de cel putin sase luni si nu au o polita de asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA) valabila, astfel ca vor putea fi ridicate rapid de autoritati, potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere la Senat.

Prin reglementarea propusa se urmareste modificarea definitiei vehiculului abandonat, pentru a-i aduce acesteia un plus de precizie, astfel incat sa poata fi folosita in mod cotidian de catre autoritatile locale, scrie in Expunerea de motive.

Proiectul legislativ pentru modificarea art. 2 lit. b) din Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale prevede un articol unic:

”La Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 482 din 05 iulie 2002, cu modificarile ulterioare, articolul 2, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„b) vehicul abandonat - vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat ai statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale, al carui proprietar sau detinator legal este cunoscut, al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat de 6 luni si care este neasigurat pentru raspundere civila pentru caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie.”

In Romania, potrivit ultimelor statistici, in 2021, numarul celor care detineau un permis de conducere era de 8.298.956 de persoane, ceea ce reprezinta 43% din totalul populatiei tarii si 53% din populatia adulta. Practic, una din doua persoane adulte detine permis de conducere. La finalul anului 2021, parcul auto din Romania avea 9.661.483 de vehicule inmatriculate. Dintre acestea, 7.611.039 (78,7%) erau reprezentate de autoturisme. Rata de motorizare pe teritoriul national este de 396 de autoturisme la 1.000 de locuitori. Bucurestiul are cele mai multe vehicule la 1.000 de locuitori (673), urmat de Constanta (428), Arges (422), Alba (421), Arad (420). Din cele 75.600 de vehicule controlate in trafic in 2021, 36,42% erau neconforme din punct de vedere al securitatii rutiere, iar 14,09% dintre ele prezentau pericol iminent de accidente. La finalul aceluiasi an erau in vigoare 6.710.462 contracte de RCA, marea majoritate fiind incheiate cu persoane fizice (5.282.809), se arata in in Expunerea de motive.

Conform documentului, in contextul in care numarul de vehicule continua sa creasca la nivel national, iar aglomerarile urbane limiteaza solutiile pentru depasirea deficitului locurilor de parcare, aceasta propunere legislativa va duce la o mai buna operativitate si aplicare a legii astfel incat domeniul public sau privat al statului sa poata fi eliberat de masini abandonate.

Aplicarea prevederilor prezentei legi va avea ca efect eliberarea spatiilor apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unei unitati administrativ-teritoriale, in vederea folosirii acestuia in scopuri utile, descongestionarea trotuarelor localitatilor si a carosabilului, ocupate in prezent de asemenea vehicule, cu efecte benefice asupra fluidizarii traficului, precum si asupra mediului inconjurator, mai spune initiatorul proiectului.

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Piata RCA in S1 2023: Schimbari in Top, un nou lider si o crestere de 10% a daunei medii