1asig.ro
1asig.ro

Masinariile care ar putea intuneca Soarele

5 min. / 1.540 cuvinte
Ziua Pamantului, celebrata pentru al 48-lea an pe 22 aprilie, a reprezentat un nou prilej pentru a dezbate problemele care afecteaza astazi planeta, printre ele cele mai acute fiind poluarea si, in ansamblu, schimbarile climatice - fenomene care au impact considerabil si in industria de asigurari.

PROMO


Impactul schimbarilor climatice este semnificativ si, deoarece se poate manifesta in multiple feluri, greu de anticipat si contracarat. De exemplu, s-a constatat ca, in Marea Britanie, primavara timpurie si mult mai calduroasa lasa puii pasarilor fara hrana, deoarece omizile se inmultesc mult mai devreme decat in mod obisnuit. Prin urmare, populatiile anumitor specii de pasari se reduc, ceea ce provoaca dezechilibre la nivelul intregului ecosistem.

Imagini din satelit, publicate de NASA Earth Observatory, arata schimbari drastice ale geografiei planetei, aparute in doar cateva decenii: urbanizare excesiva (coasta Emiratelor Arabe Unite, inca neatinsa in 2000, a fost acaparata in doar 11 ani de un Dubai aflat in expansiune), ghetari pe cale de disparitie (din 150 de ghetari aflati, la finalul anilor 1800, in Muntii Stancosi din statul american Montana, astazi raman doar 26, toti pe cale sa dispara in urmatoarele decenii), despaduriri masive ale Padurii Amazoniene sau micsorarea suprafetei Marii Aral (daca, in trecut, aceasta reprezenta unul din cele mai mari lacuri din lume, incepand din 1960, Marea Aral a inceput sa scada continuu, dupa ce raurile care o alimentau au fost deturnate, ajungand ca, in 2014, bazinul estic sa se usuce complet, devenind desert) sunt doar cateva exemple.

Topirea gheturilor reprezinta un alt efect al schimbarilor climatice. In martie 2017, gheata de la ambii poli atinsese cel mai scazut nivel inregistrat vreodata pentru acea perioada. In iulie 2017, un iceberg de o mie de miliarde de tone, de 25 de ori mai mare decat Bucurestiul, s-a desprins din calota glaciara din vestul Antarcticii.

Schimbarile climatice sunt vizibile si la nivelul cresterii temperaturilor si al fenomeneleor meteorologice extreme. Ultimii trei ani au fost cei mai caldurosi din istoria inregistrarilor meteorologice, iar valurile de caldura din Australia, temperaturile neobisnuit de ridicate din zona Arctica si lipsa apei din Cape Town sunt evenimente meteorologice daunatoare, ce vor continua si in anul 2018, arata studii recente.

Schimbarile climatice, costisitoare pentru asiguratori

Pagubele economice cauzate de dezastrele naturale inregistrate la nivel in 2017 s-au ridicat la 337 miliarde dolari, conform datelor SWISS Re. La randul sau, AON Benfield estima ca cele 330 de catastrofe naturale inregistrate in 2017 produsesera pagube de 353 miliarde dolari, din care 97% (344 miliarde dolari) fusesera generate de fenomene meteo extreme: Uraganele Harvey, Irma si Maria din SUA, Taifunul Hato in China, ciclonul Debbie in Australia. De fapt, pierderile cauzate de catastrofe naturale in 2017 au fost cu 93% mai marei decat media pierderilor inregistrata in perioada 2000-2016.

Ca rezultat, pagubele asigurate in 2017 au fost, la randul lor, printre cele mai mari inregistrate vreodata, atingand 134 miliarde dolari (doar cu putin sub recordul de 137 miliarde dolari din 2011), au aratat datele AON. Suma a fost cu 139% mai mare decat cea inregistrata in 2016, cand pagbele asigurate inregistrate la nivel global in urma dezastrelor fusesera de 56 miliarde dolari.

Este clar ca, pe masura ce fenomenele meteo extreme, determinate de schimbarile climatice, continua sa se manifeste, industria asigurarilor, precum si intreaga societate umana, vor fi expuse unor noi valuri de pagube materiale si pierderi de vieti. Cu toate acestea, progresul omenirii in ceea ce priveste incetinirea, sau chiar oprirea acestui fenomen, este aproape inexistent. Intre voci care neaga existenta schimbarilor climatice si planuri de reducere a poluarii sau a emisiilor gazelor de sera care nu au niciun efect, ce se mai poate face?

Geoingineria: Masinariile care ar putea intuneca Soarele pentru a opri schimbarile climatice

Desi conceptul nu este unul nou, geoingineria incepe sa fie adusa din ce in ce mai mult in discutie astazi ca posibila solutie pentru contracararea schimbarilor climatice. Intr-un astfel de scenariu, omenirea ar putea folosi aerosoli pentru a acoperi atmosfera Pamantului cu particule reflectoare care sa reduca rapid temperatura la nivel global.

Intr-un articol publicat recent, jurnalistii de la publicatia Earther s-au intrebat cum ar arata astfel de masinarii SRM (solar radiation management), pornind de la elementele care ar putea fi puse in atmofera in scopul crearii stratului protector. Desi propunerile includ oxizi de aluminiu, sare sau praf de diamant, aerosolii cu sulf ar putea fi cea mai buna solutie, in opinia acestora.

Si, deoarece milioane de tone de aerosoli cu sulf ar trebui sa fie transmisi in atmosfera destul de des (pornind de la ideea ca sulful nu ramane foarte mult in atmosfera Pamantului, spre deosebire de emisiile de dioxid de cabon), astfel de masinarii ar trebui, probabil, sa functioneze continuu, pentru a reinnoi "scutul protector" in mod constant. In opinia lui Ian STIMPSON, Senior lecturer on geophysics, Keele University, transmiterea sulfurilor in atmosfera s-ar putea realiza fie prin proiectile de artilerie cu continut explozibil, fie prin baloane meteorologie sau cu avioane speciale.

In opinia lui Gernot WAGNER, co-director of Harvard's Solar Geoengineering Research Program, cea mai buna solutie ar putea fi avioane special construite care sa poata zbura in stratosfera si care sa poata cara, de asemenea, cateva tone de sulf intr-un singur zbor.

Dincolo de metodele folosite pentru crearea unui scut de sulf in jurul planetei, efectele neintentionate ale acestuia nu sunt inca cunoscute. De exemplu, chiar daca acesta ar reduce semnificativ temperaturile la nivel global, ar putea, concomitent, sa schimbe dramatic nivelurile de precipitatii. Un alt pericol ar fi ca ceva (dezastru natural, atac terorist) sa determine prabusirea intregului scut, ceea ce ar genera un "soc termic": Pamantul s-ar incalzi foarte repede intr-o durata foarte scurta de timp, ceea ce ar conduce la o catastrofa la nivelul ecosistemelor planetare.

Deocamdata, astfel de solutii raman momentan in stadiul de prototip, iar statele din intreaga lume fac eforturi pentru a reduce poluarea si emisiile de gaze cu efect de sera. Ramane, insa, de vazut daca efectele schimbarilor climatice vor putea fi controlate pe cale naturala sau daca omenirea nu va avea de ales decat sa apeleze la geoinginerie ca ultima solutie.

Surse: earther.com, independent.co.uk, iflscience.com, time.com, qz.com, xprimm.com

6.955 accesari