1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Marsh: seceta este principala ...

Marsh: seceta este principala amenintare la care sunt expusi fermierii din Romania. Asigurarea ramane principala modalitate de protectie, pe termen scurt, pentru agricultori.

Marsh, liderul global in brokeraj de asigurari si consultanta de risc anunta lansarea pentru fermierii romani a primei asigurari care garanteaza productia in caz de seceta. Specialistii Marsh evalueaza seceta ca fiind principala amenintare la adresa culturilor agricole din Romania, in perioada urmatoare.

Potrivit studiilor Marsh, schimbarile climatice vor aduce provocari variate si cu impact major pentru domeniul agricol:

  • Variatii ale precipitatiilor, secetelor si inundatiilor vor afecta recoltele pe mai multe planuri;
  • Epuizarea apelor subterane si degradarea solului vor reprezenta probleme din ce in ce mai dese;
  • Diminuarea semnificativa a randamentelor culturilor in situatia in care temperaturile depasesc nivelurile specifice ale culturilor.

Fenomenele meteo extreme devin tot mai frecvente si mai putin previzibile. Tocmai de aceea, fermierii trebuie sa se adapteze la viteza fara precedent a acestor conditii aflate in permanenta schimbare.

Horatiu REGEP, Agribusiness Country Manager, Marsh Romania: "Cunoastem impactul devastator pe care seceta il poate avea asupra activitatii si chiar existentei fermelor din Romania. Tocmai pentru ca intelegem atat de bine natura problemelor cu care fermierii romani se confrunta, am creat un produs inovator care fructifica expertiza globala si locala Marsh. Asigurarea impotriva secetei raspunde nevoilor cronice ale fermierilor romani de a avea acces la un produs de acest tip. Dincolo de orice investitie cu impact pe termen lung in atenuarea efectelor secetei, asigurarea ramane cea mai accesibila forma de protectie pe termen scurt pentru fermierii romani. Din pacate, pana acum, acestia nu aveau acces la un astfel de produs."

Acoperirile produsului au fost elaborate in urma a sute de ore de intalniri cu fermieri membri ai APPR, UNCSV si PRO AGRO, care au furnizat informatii relevante pentru conturarea produsului. Noul produs este unicul de acest fel la care fermierii romani au acces. Asigurarea acopera atat riscuri clasice (seceta, arsita, inundatii, grindina, ploi torentiale, furtuna, vijelie, tornada) cat si riscuri specifice (boli si alte organisme daunatoare, ingheturi, seceta/arsita sau ploi excesive). In plus, produsul include si serviciul de monitorizare a culturilor in timp real, prin intermediul satelitului.

Asigurarea poate fi incheiata pentru suprafete cultivate de cel putin 1.000 ha, pana la 30 noiembrie pentru culturile de toamna si pana la 30 aprilie pentru culturile de primavara.

Asigurarea garanteaza valoarea productiei. Costurile variaza in functie de datele istorice privind productia fiecarui fermier regiunea in care se afla precum si structura culturilor. Ceea ce conteaza cu adevarat este ca fermierii romani au acces la un astfel de produs concluzioneaza Horatiu Regep.

Doar in acest an, in Romania, suprafata agricola afectata de seceta a depasit 800.000 de ha, potrivit comunicarilor oficiale. Potrivit comunicarilor oficiale, dintre culturile de toamna, cele mai afectate sunt cele de grau (+189.000 ha), secara si rapita. Dintre culturile de primavara afectate de seceta, impactul cel mai mare a fost asupra celor de: porumb (+335.000 ha), florarea soarelui (+164.000 ha) si soia (31.225 ha).

Marsh gestioneaza peste 250.000 ha de rapita asigurate pentru seceta pedologica si peste 100.000 hectare cultura de camp, asigurate pentru riscuri clasice. Compania detine peste 25% din cota de piata de brokeraj in asigurari agricole din Romania, potrivit rezultatelor anului 2021.