Fondul Proprietatea (FP) va cheltui peste 600 mil. lei din banii
actionarilor sai, ca sa cumpere, in perioada 15 octombrie - 4 noiembrie,
600 de milioane de actiuni proprii (4,35% din capital), la pretul de
un leu pe actiune.
Pretul este cu peste 34% mai mare decat ultimul pret de piata de dinaintea anuntului privind oferta publica de rascumparare si cu peste 50% peste pretul mediu la care titlurile FP s-au tranzactionat pe bursa in ultimul an, de 0,65 lei/actiune.
Mai toti comentatorii, brokerii si analistii explica operatiunea pusa la cale de FRANKLIN Templeton Investment, administratorul FP, cu dorinta acestuia de a-si prelungi, luna viitoare, mandatul, facand pe plac celor mai puternici actionari, care vor sa stoarca fondul de profituri cat mai mari si cat mai repede.
"Am proiectat a doua campanie de rascumparare de actiuni inca din aprilie 2012, dar contestatiile in justitie ale unui actionar minoritar ne-au intarziat cu un an. Am rascumparat abia un sfert din actiunile vizate si in acedst ritm ar dura inca un an, de aceea am ales metoda ofertei", a declarat vineri, Greg KONIECZNY, managerul FP.
"Cea mai buna investitie in beneficiul actionarilor nostri este sa cumparam actiunile fondului", a mai spus Greg KONIECZNY, care a negat valabilitatea scenariilor care prevad ca oferta de rascumparare la un pret atat de mare este un mod de sifonare a banilor fondului, chiar daca spre actionari sai.
Marile fonduri de investitii fac relativ frecvent astfel de operatiuni pentru a apropia pretul de piata de valoarea activelor sale, potrivit exemplelor date de Greg KONIECZNY. Totusi, cu acest argument nu a oprit intrebarile ziaristilor care au prelua grijile pietei privind o eventuala desfiintare de facto a Fondului.
Fondurile de investitii straine au impus administratorului FP, FRANKLIN Templeton, la care este angajat si Greg KONIECZNY, o strategie care prevede vanzarea accelerata a principalelor sale active, printre care se numara pachete semnficative de actiuni la PETROM, ROMGAZ, NUCLEARELECTRICA si HIDROELECTRICA.
Alexandru GEORGESCU, GROUPAMA: Ca asiguratori, luptam cu "mie nu mi se poate intampla" si promovam in schimb o cultura a preventiei. Schimbarea unor comportamente presupune un efort pe termen lung
Claudiu MINISINI, Cyber Level Ins Romania: "Rolul RCA nu este inteles corect de catre soferi"
Sorin GRECEANU, BAAR: Lipsa disciplinei, a empatiei si a discernamantului participantilor la traficul rutier, printre motivele alegerilor "gresite" ale soferilor romani
PROMO