1asig.ro
1asig.ro

Marea Britanie: Speranta de viata adanceste deficitul de pensie in defavoarea femeilor. Diferenta: 5.000 de lire sterline/an

5 min. / 1.540 cuvinte
Barbatii din Marea Britanie anticipeaza ca, la pensie, vor avea un venit anual de 19.748 de lire sterline, in timp ce femeile sugereaza ca vor avea un venit anual de 14.833 de lire sterline, arata the Actuarial Post.

PROMO


In acest context, un nou studiu realizat de Cebr, la cererea more2life, sugereaza ca, atunci cand speranta e luata in considerare, diferenta dintre pensiile barbatilor si cele ale femeilor ar putea ajunge la 108.130 de lire streline. Acest nivel se ridica la 186.120 de lire sterline in cazul femeilor casatorite sau al celor intr-o relatie, care vor avea, anual, un venit cu 8.460 de lire sterline mai mic decat cel al barbatilor.

Acest deficit este evident si in cazul cuplurilor care au iesit recent la pensie sau care intentioneaza sa faca acest lucru in viitorul apropiat. Astfel, barbatii cu vartse cuprinse intre 54 - 64 de ani anticipeaza ca vor primi (sau primesc deja) un venit brut cu 5.964 de lire sterline mai mare decat partenerele lor de viata. De asemenea, barbatii singuri se asteapta ca, la pensie, sa aiba venituri mai mari, cei cu varsta de peste 55 de ani beneficiiind, anual, de un venit cu 3.750 de lire sterline mai mare decat femeile care au aceeasi varsta. Avand in vedere ca speranta de viata este mai mare in randul femeilor decat al barbatilor, deficitul de pensie poate avea efecte semnificative, in conditiile in care femeile vor incerca sa isi finanteze pensia cu un venit mult mai mic.

"Rezultatele sugereaca ca, desi femeile pot trai mai mult, circumstantele lor financiare inseamna, adesea, ca acest lucru trebuie facut pe o baza mai frugala decat barbatii. Aceasta diferenta solida evidentiaza nu numai necesitatea de a aborda cauzele profunde ale inegalitatii financiare de gen, ci si nevoia de a sprijini mai mult femeile, atat pana la pensie, cat si dupa aceea", spune Dave HARRIS - CEO, more2life.

Majoritatea barbatilor (76%) si a femeilor (73%) cu varsta de cel putin 54 de ani se bazeaza pe pensia de stat, insa, cel mai probabil, barbatii se bazeaza mai mult si pe surse private de venit. 47% dintre barbati afirma ca venitul lor provine dintr-un salariu final sau un beneficiu sub forma de pensie primit la locul de munca, in comparatie cu 37% dintre femei. Totodata, este mai probabil ca barbatii sa detina proprietatea exclusiva asupra majoritatii activelor lor, pe care le pot fructifica la pensie. 42% dintre barbatii cu varsta de cel putin 54 de ani, care se afla intr-o relatie, sustin ca averea lor o depaseste pe cea a partenerelor, comparativ cu doar 13% dintre femei.

In plus, 50% dintre barbatii care au participat la acest studiu spun ca au rezerve financiare independente de pensie, comparativ cu doar 39% dintre femei. Bunurile fizice cu o valoare ridicata, cum ar fi masinile, sunt, de asemenea, mai populare in randul barbatilor in varsta de cel putin 54 de ani. 31% dintre femei spun ca nu detin astfel de bunuri/rezerve financiare nici independent, nici in comun cu partenerii de viata, comparativ cu 20% dintre barbati. Interesant este, insa, ca, potrivit aceluiasi studiu, este mai probabil ca femeile cu varsta de cel putin 54 de ani sa aina economii in numerar si proprietati imobiliare independent de sot/partener. 43% dintre femei detin, independent, economii in numerar, comparativ cu 38% dintre barbati.

"Intr-un moment in care economiile multor oameni au suferit un impact semnificativ, avem nevoie de o colaborare din partea industriei si a guvernului, pentru a incuraja oamenii sa se angajeze intr-o planificare financiara pe termen lung. Studiul nostru arata ca, in general, femeile si barbatii sunt consecventi atunci cand vine vorba de angajamentul fata de pensia de stat, dar, in acelasi timp, exista o diferenta clara intre sexe atunci cand vine vorba de utilizarea surse;or alternative de venit pentru pensie. Astazi, oamenii care se apropie de varsta a treia trebuie sa finanteze o pensie mai lunga si mai activa decat parintii lor, dar cu venituri mai mici. Ca atare, este crucial ca pensionarii actuali si viitori sa ia in considerare modul in care activele, cum ar fi proprietatile imobiliare, ar putea sa-i ajute sa realizeze un plan financiar mai holistic pentru anii urmatori", subliniaza Dave HARRIS.

"Desi diferenta de venituri intre femei si barbati este o problema bine cunoscuta, diferenta dintre pensiile de gen este, adesea, trecuta cu vederea, iar concluziile acestui studiu evidentiaza faptul ca e o diferenta clara intre barbati si femei atunci cand vine vorba de veniturile de dupa retragerea din campul muncii. De asemenea, cercetarile more2life releva o realitate extrem de ingrijoratoare, conform careia femeile risca sa ajunga la pensie mai putin pregatite financiar decat barbatii. Mai mult, criza provocata de COVID-19 va exacerba aceasta problema, in anii urmatori, pentru multe alte femei. E nevoie de pasi mari in reducerea deficitului financiar dintre femei si barbati. Este crucial ca industria serviciilor financiare sa incurajeze si sa sustina femeile sa se implice mai mult in planificarea financiara timpurie, astfel incat, la pensionare, sa se poata bucura de independenta si securitate", arata si Diane WATSON - Founder, She Can Prosper.

296 accesari