1asig.ro
1asig.ro

Marea Britanie: In ultimii 5 ani, numarul atacurilor cyber s-a dublat si a generat pierderi de business de 108 mld. dolari

5 min. / 1.540 cuvinte
Un studiu realizat de catre compania britanica Beaming, citat de Ciso Mag, arata ca numarul companiilor afectate de atacuri cyber s-a dublat in perioada 2015-2019. Astfel, sursa citata arata ca, anul trecut, nu mai putin de 1,5 milioane de business-uri din Marea Britanie (25%) s-au confruntat cu amenintari cyber, comparativ cu cele 755.000 de companii afectate in 2015, pierderile suferite de pe urma atacurilor cyber atingand nivelul de 108 miliarde de dolari.

PROMO


De asemenea, acelasi studiu mai subliniaza ca, de cele mai multe ori, infractorii cyber au vizat companiile de dimensiuni mari, aproximativ 9 din 10 astfel de companii (87%) raportand atacuri cibernetice. Pe de alta parte, companiile mici si mijlocii sunt cele care, in perioada 2015-2019, au inregistrat cea mai mare crestere a atacurilor cibernetice. Astfel, potrivit sursei citate, atacurile cyber au afectat, in 2015, 28% din companii si 62% in 2019.

Alte concluzii notabile ale studiului:
  • In ultimii cinci ani, companiile mai mari au fost atacate mai des. Riscul de a deveni o victima a atacurilor cyber creste cu peste 60% atunci cand o companie angajeaza primii oameni.
  • Desi mai multe companii iau masuri impotriva criminalitatii cyber, adoptarea acestor masuri este, in general, foarte redusa. In 2015, 5% dintre companii aveau o asigurare cyber. Aceasta cifra a ajuns, azi, la 9%.
  • Numarul companiilor care iau masuri suplimentare pentru atenuarea unor serii de atacuri cyber a crescut de la 16% in 2015, la 37% in 2019.
  • Atacurile malware continua sa reprezinte principala preocupare pentru liderii de business, 45% dintre acestia luand masuri suplimentare pentru a combate aceasta amenintare, comparativ cu 26% in 2015.
  • In 2019, cele mai frecvente atacuri cyber reusite asupra companiilor, indiferent de dimensiuni, au fost atacurile tip phishing. Proportia companiilor afectate de phishing a crescut cu 50% in 5 ani, de la 6% in 2015, la 9% in 2019.
"Cybercrime este unul dintre primele domenii care a afectat automatizarea, permitandu-le hackerilor sa lanseze atacuri tot mai sofisticate, la o scara si frecventa fara precedent. Indiferent de dimensiuni, toate companiile trebuie sa se gandeasca serios la optimizarea rezilientei sistemelor IT si de comunicatii, pentru a minimiza posibilitatile de a se confrunta cu brese de securitate si cu impactul unor astfel de situatii", a declarat Sonia BLIZZARD - Managing Director, Beaming.

"Amenintarea a crescut astronomic in ultimii cinci ani. Ceea ce era perceput drept o problema doar pentru companiile mari a devenit o preocupare pentru fiecare director de companie, manager si profesionist IT. Acum, toate companiile mici sunt si ele in prima linie in razboiul impotriva criminalitatii informatice, dar nu au investit in securitatea cibernetica si in educatia angajatilor in acelasi ritm cu companiile mai mari si, prin urmare, sunt tinte mai usoare", a mai precizat reprezentantul Beaming.

315 accesari