1asig.ro
1asig.ro

Marea Britanie: 170.000 de daune auto, provocate de gruparile infractionale specializate in inscenarea accidentelor

5 min. / 1.540 cuvinte
Cea mai recenta investigatie a autoritatilor britanice subliniaza ca aproximativ 170.000 de daune auto, pe o perioada de 15 luni, ar putea fi asociate cu gruparile infractionale specializate in inscenarea accidentelor ("crash for cash"), informeaza BBC, citand un raport al IFB (Insurance Fraud Bureau). "Crash for cash" e numele dat unei fraude in asigurari atunci cand infractorii provoaca, in mod deliberat, un accident rutier pentru a solicita despagubiri in baza politei de asigurare.

IFB sustine ca, din octombrie 2019 si pana la sfarsitul anului 2020, s-au inregistrat 2,7 milioane de daune auto, iar aproximativ 170.000 dintre acestea ar putea avea legatura cu gruparile infractionale "crash for cash". Potrivit IFB, mai multe regiuni din Birmingham si Bradford au fost vizate de infractori. IFB noteaza ca, prin identificarea celor mai folosite zone de catre gruparile "crash for cash", oamenii vor fi din ce in ce mai atenti, in conditiile in care numarul soferilor a inceput sa revina la normal, dupa carantina.

Autoritatile subliniaza ca multi soferi nevinovati cad in capcana intinsa de infractori, in vreme ce industria de asigurari spune ca unul dintre efectele acestor infractiuni este cresterea primei de asigurare pentru toti soferii din Marea Britanie. Investigatiile IFB au dezvaluit ca, in spatele a mii de accidente regizate in mai multe zone, pot fi doar cateva grupari infractionale, iar valorea combinata a despagubirilor frauduloase solicitate este de ordinul milioanelor de lire sterline.

Intre 2011 si 2018, arata IFB, peste 150 de persoane au fost condamnate, in sudul Tarii Galilor, pentru ca au depus cereri false de despagubire prin asigurare, ca parte a unei fraude de 2 milioane de lire sterline. De exemplu, schema familiei Yandell a ramas nedectata ani buni din cauza numarului mare de oameni care au fost inselati. Astfel, o perioada indelungata, familia Yandell a regizat accidente si a depus multiple cereri false de despagubire prin asigurare.

"Infractorii "crash for cash" provoaca daune pentru nenumarate victime si maresc costul asigurarii auto pentru noi toti. Desi s-au facut pasi importanti in abordarea acestei probleme, aceste escrocherii sunt prea frecvente. Pe masura ce nivelul traficului revine la normal, infractorii "crash for cash" ar putea sa incerce sa recupereze "timpul pierdut". Speram ca, prin a aduce aceasta problema in centrul atentiei, vom incuraja soferii sa fie mai atenti si sa raporteze orice activitate suspecta la IFB", a declarat Ben FLETCHER - Director, IFB.

"Aceste bande infractionale sunt, adesea, foarte bine organizate si pun in pericol viata. Sumele pe care le pretind in mod fraudulos pot fi uriase si pot avea impact asupra primelor de asigurare platite de soferi. Cu mai multe vehicule in trafic, pe masura ce lasam in urma restrictiile impuse de pandemia COVID, creste si numarul potentialelor tinte pentru acesti infractori", spune James DALTON - Director of General Insurance Policy, ABI (the Association of British Insurers).

Raportul Insurance Fraud Bureau este disponibil AICI.

1.321 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO