1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Managerii romani estimeaza cresterea preturilor in industria prelucratoare, constructii, comert cu amanuntul in urmatoarele trei luni

Managerii romani estimeaza pentru perioada noiembrie 2023 - ianuarie 2024 o relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si in servicii, o scadere moderata a numarului de salariati in constructii si cresterea preturilor in industria prelucratoare, constructii si comert cu amanuntul, mentioneaza Institutul National de Statistica (INS).

In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2023, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -1%).

Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4%. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2023, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere a volumului productiei (sold conjunctural -21%).

Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +27 %).

Conform INS, in sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +12%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vânzare cu amanuntul (sold conjunctural +30%).

Conform estimarilor din luna noiembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -3%). Conform opiniei managerilor, preturile de vânz sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +10%).