1asig.ro
1asig.ro

Managerii estimeaza o crestere a preturilor in aceasta toamna

5 min. / 1.540 cuvinte

Managerii estimeaza o crestere moderata a activitatii in comertul cu amanuntul si servicii, o relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare, constructii si servicii si cresterea preturilor in industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul, pana in noiembrie.

"Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa", transmite INS.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna septembrie 2021, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +3%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului se va inregistra crestere accentuata (sold conjunctural +61%).

Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucratoare.

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +31%).

Potrivit estimarilor din luna septembrie 2021, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -3%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -3%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +37%).

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +15%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +13%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +15%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +36%).

Potrivit estimarilor din luna septembrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +7%). In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%).

Conform managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +15%).

 

1.031 accesari