1asig.ro
1asig.ro

Madalin ROSU: Piata are nevoie de inovatie, de o gandire "out of the box"

5 min. / 1.540 cuvinte
"Sper ca industria sa isi revina din multiplele strangulari pe care le-a tot suferit de-a lungul timpului", a spus Madalin ROSU, Presedintele BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, intrebat cum vede viitorul industriei locale de asigurari in urmatorii 5 ani.

PROMO


"Cinci ani, insa, e un termen relativ mic si, sincer, nu cred ca vom vedea mari revolutii in domeniu. Reglementarea sau suprareglementarea probabil ca se va dovedi foarte costisitoare. De exemplu, eficienta unui inspector de daune scade cu fiecare atributie suplimentara conferita/ impusa din partea legislativa. Pentru a intelege mai concret acest aspect revin la prevederi legislative care spun ca asiguratorul trebuie sa isi informeze propriul asigurat despre producerea unui eveniment. Din practica observam doar ca sunt necesari timpi de redactare a adreselor, transmiterea lor, urmarirea lor si, sigur, toate costurile ce graviteaza in jurul acestei actiuni", a spus el intr-un interviu pentru 1asig.ro.

Presedintele BAAR a adaugat ca "pentru aceste actiuni, pentru realizarea lor in alte termene specificate tot in lege e nevoie de mai multa resursa umana si as putea continua, insa cred ca am reusit sa ma fac putin inteles. Tot in practica a fost observat ca in majoritatea cazurilor clientii nu prea au ce sa faca cu aceasta informatie, deoarece obligatia de informare/ avizare a daunelor este specificata in lege ca fiind a asiguratului si a pagubitului, deci atunci cand ne informam propriul asigurat despre producerea unui accident din vina sa, dupa ce am fost informati de el despre producerea lui, este un pic cam inutil, nu-i asa?".

"Mi-ar placea, insa, sa putem aduce modificarile atat de smart legislatiei incat toti actorii onesti sa poata avea o "viata" usoara de la emiterea unei polite pana la incasarea despagubirii in cazul unei daune. Iar pentru asta avem nevoie de inovatie si nu ma refer la cea tehnologica, ci si la cea umana, la o gandire altfel (out of the box), la un comportament diferit, corect si la o simplificare a proceselor", a precizat Madalin ROSU.

El a mai aratat ca industria face pasi timizi in directia inovarii tehnologice. "Desi in industria de asigurari mai pot fi facute inca multe inovatii si imbunatatiri si la acest capitol, totusi se vad unii actori care fac pasi timizi in directia inovarii tehnologice. Cred ca, in primul rand, legislatia primara si secundara ar trebui sa fie mult mai permisive in zona digitala. Vedeti, momentan, ne lovim singuri de diverse bariere sau lacune legislative care fac uneori greu sau imposibil de realizat inovatia in zona digitala. Va dau un singur exemplu: constatul amiabil. Sunt deja tari in UE care au implementat solutii informatice moderne (pe langa varianta clasica, pe hartie), prin care pagubitul impreuna cu vinovatul pot completa intr-o aplicatie constatul amiabil, elegant, cu realizarea fotografiilor la momentul evenimentului etc. La noi este mentionat foarte clar ca acest formular este autocopiativ, in doua exemplare, iar forma sa este stabilita prin norme, deci un blocaj. Ar fi foarte simplu sa mai existe o virgula in legislatie, sa fie punctat si acest aspect ca se poate si in forma digitala, securizata etc... si lucrurile ar putea intra foarte usor si rapid pe un alt trend. Momentan, e mai greu".

Madalin ROSU considera ca in acest domeniu sunt doua tipuri de abordari posibile din punctul de vedere al reglementarii. "In prima varianta ar putea fi lasata mai multa libertate de aplicare a inovatiilor tehnologice si IT fara a reglementa domeniul de la bun inceput pentru a da libertate de exprimare in domeniu a celor cu idei noi si cu un spirit antreprenorial ceva mai dezvoltat si abia apoi sa se intervina prin reglementari care sa se adapteze la aceste noi idei, dezvoltari si posibilitati. Cea de-a doua varianta este sa fie reglementat prea riguros domeniul, evident existand riscul sa limitam anumite posibilitati de exprimare a spriritului inovativ si de aplicare in domeniu a noilor tehnologii. Ramane de vazut cum vom aborda legislatia in viitorul apropiat si putem trage o concluzie in anii ce urmeaza".

Cititi AICI intregul interviu cu Madalin ROSU, Presedintele BAAR.

Potrivit celor mai recente date, piata asigurarilor a crescut cu 7,4%, in primele trei luni din 2019, pana la 2,71 miliarde de lei (570 milioane euro). Din total, brokerii au intermediat circa 62% din volumul primelor brute subscrise de asiguratori. Vezi care au fost tendintele si topurile calculate de XPRIMM Publications in baza datelor publicate de ASF.

1.342 accesari