La 46 de ani de la cutremurul din 1977, cutremurele din Turcia si Siria alaturi de intensificarea activitatii seismice din Romania, amintesc de importanta implementarii unor masuri adecvate de diminuare a expunerii la riscul seismic din partea companiilor.
Specialistii Marsh recomanda o serie de masuri specifice, pe care organizatiile le pot implementa pentru a minimiza impactul potential al acestor evenimente, pentru a se redresa financiar si in special, pentru a-si diminua expunerea la riscul de cutremur. Masurile pornesc de la alegerea atenta a cladirilor in care se deruleaza activitatea pana la transferul riscurilor prin asigurare si dezvoltarea unor planuri de continuitate a afacerii (detaliate mai jos):
- Utilizati tehnologiile de constructie cele mai recente, pentru a asigura o rezistenta sporita la cutremure.
- Construiti/alegeti cladiri simple, cu arhitectura robusta.
- Dezvoltati un program de management al crizelor.
- Realizati un plan specific de continuitate a afacerii.
- Intelegeti care este lantul de aprovizionare al organizatiei.
- Realizati un plan de management al daunelor.
- Luati in considerare toate optiunile de transfer al riscurilor prin asigurare.
- Implicati un expert evaluator.
- Intelegeti ce nu este acoperit prin asigurare.
- Luati in considerare cel mai pesimist scenariu
Un pachet de masuri de baza, odata implementat, contribuie la aducerea organizatiei intr-o pozitie favorabila pentru a raspunde si pentru a se redresa in urma unui cutremur, intr-un timp cat mai scurt.
"Cutremurele sunt dezastre impredictibile. Ce stim, cu siguranta, este expunerea cronica a Romaniei si a companiilor la efectele unui cutremur, cel putin similar cu cel din 1977. E momentul in care liderii organizatiilor trebuie sa aleaga ce doresc sa povesteasca dupa un mare cutremur: cum au administrat reactiv impactul unui dezastru asupra business-ului lor, sau pot alege sa povesteasca despre modul in care au reactionat proactiv potrivit unui plan de continuitate, realizat cu sprijinul specialistilor. Transferul riscurilor prin intermediul unui program de asigurare alaturi de planurile de continuitate a activitatii si programelor de risk-management sunt cele mai bune forme de pregatire pentru un dezastru", a declarat Cristian FUGACIU, CEO Marsh Romania
"Organizatiile ar trebui sa ia masuri de diminuare a impactului potential, pentru a asigura continuarea activitatii si pentru a-si reveni rapid din punct de vedere financiar - economic. Avand in vedere ca Romania este incadrata ca tara cu expunere ridicata la riscul seismic (top 10 global raportat la suprafata) si tinand cont de cresterea recenta a activitatii seismice (cutremur de magnitudinea 5.7 in zona Gorj, urmat de sute de replici), consideram ca este un moment potrivit ca organizatiile sa reevalueze, cu sprijinul specialistilor, gradul de pregatire in fata acestui tip de evenimente", a precizat Andrei DOCHIA, Country Leader, Marsh Advisory, Romania
Zece recomandari de urmat pentru a diminua expunerea la riscul de cutremur:
Utilizati tehnologiile de constructie cele mai recente, pentru a asigura o rezistenta sporita la cutremur.
Tehnologia pentru a face cladirile rezistente la cutremure exista, dar implica un cost aditional. O cladire noua, bazata pe tehnologii moderne de constructie este posibil sa coste cu 5% si 10% mai mult decat tehnologia standard, iar modernizarea cladirilor vechi este semnificativ mai costisitoare.
Construiti/alegeti cladiri simple, cu arhitectura robusta.
In zone mai putin dezvoltate, unde costurile ridicate impiedica utilizarea noilor tehnologii, expertii recomanda construirea de structuri simple, cubice si joase, consolidarea cladirilor din beton si fixarea structurilor din lemn in locurile lor.
Dezvoltati un program de management al crizelor.
Asigurati-va ca aveti planuri de management al crizelor si personal experimentat in abordarea in timp real a raspunsului, pentru a diminua impactul potential al unui cutremur si pentru a reveni la operatiuni normale cat mai curand posibil. Elementele unui plan bun de management al crizelor sunt: raspunsul in situatii de urgenta, continuitatea afacerii, lantul de aprovizionare, comunicarea in situatii de criza si impactul asupra angajatilor.
Dezvoltati un plan specific de continuitate a afacerii.
Identificati functiile esentiale pentru asigurarea supravietuirii afacerii si evaluati impactul potential al unui cutremur pentru a intelege nivelul pierderilor ce ar putea fi inregistrate. Incorporati managementul programelor de raspuns de urgenta si a continuitatii afacerii in programul general de management al riscurilor al organizatiei, pentru a permite viabilitatea continua a acestora si un nivel ridicat de pregatire.
Dezvoltati programe de instruire si constientizare pentru continuitatea afacerii, concepute pentru a promova o cultura a rezilientei in cadrul organizatiei.
Intelegeti care este lantul de aprovizionare al organizatiei.
Identificati cine va aprovizioneaza (care sunt furnizorii) si care sunt dependentele critice de-a lungul fluxului de aprovizionare. Ca manager de achizitii, mergeti dincolo de documentarea lantului de materii prime sau de marfuri, pentru a include si infrastructura altor furnizori.
Analizati, de asemenea, pietele in care vindeti, iar daca operatiunile organizatiei se desfasoara in zone expuse seismic, realizati planuri pentru centre alternative de productie, distributie si livrare a serviciilor.
Dezvoltati un plan de management al daunelor.
Identificati toate persoanele din echipa dumneavoastra de management al daunelor, atat in interiorul, cat si in afara organizatiei si asigurati-va ca isi cunosc rolurile si responsabilitatile, in cazul in care planul este declansat. Tineti cont de faptul ca nu va exista nicio avertizare inainte de un cutremur, asa ca asigurati-va ca documentele referitoare la plan, politicile, listele de contacte si evidentele financiare si de proprietate sunt usor accesibile si disponibile in orice moment. Asigurati-va ca planul dumneavoastra de management al daunelor se integreaza cu alte planuri de dezastre, planuri de raspuns la crize si planuri operationale pentru organizatia dumneavoastra. Stabiliti protocoale clare de comunicare pe tot parcursul executarii planului de management al daunelor.
Luati in considerare toate optiunile de transfer al riscurilor prin asigurare.
Achizitionarea unei acoperiri adecvate a riscului prin asigurare poate ajuta organizatiile sa se redreseze in urma pierderilor financiare suferite in urma unui cutremur. Intelegerea pierderilor economice potentiale, ca urmare a deteriorarii activelor si a intreruperilor in activitatile normale ale afacerii este cruciala. Modelele statistice pot ajuta la determinarea nivelurilor adecvate de asigurare, iar un expert in riscuri naturale poate ajuta prin includerea tuturor factorilor unici ai unei anumite proprietati. Programul de asigurare a intreruperilor de afaceri, a lantului de aprovizionare si alte programe de asigurare pot ajuta la protejarea afacerilor in cazul perturbarii operatiunilor.
Implicati un expert evaluator.
Acest pas ar trebui facut in paralel cu modelarea expunerii la riscuri. Este important sa cunoasteti nu numai ce daune poate tolera o structura, ci si valoarea tuturor elementelor care trebuie inlocuite. Un expert in evaluarea activelor fixe poate furniza unei organizatii evaluari precise si argumentate, permitand planificarea cu mai multa incredere a transferului de risc si asigurand alocarea adecvata a resurselor pentru protectia si recuperarea activelor fixe.
Intelegeti ce nu este acoperit prin asigurare.
Multe acoperiri prin asigurare nu sunt disponibile in mod primar in zonele expuse la cutremur. Organizatiile ar trebui sa inteleaga, inainte de realizarea unei cereri de despagubire, ce anume nu este acoperit de programul de asigurare astfel sa poata planifica adecvat o pierdere catastrofica.
Luati in considerare cel mai pesimist scenariu.
Fiti pregatiti pentru o perioada indelungata de intrerupere a afacerii - nu presupuneti ca veti reveni complet operational in cateva zile. Dimensionati planul de continuitate a afacerii in functie de aceasta ipoteza. De asemenea, fiti pregatiti pentru posibilitatea pierderii unei majoritatii, daca nu a intregului inventar.
Strategia poate fi oricand ajustata "in jos", dar o ajustare "in sus" tinde sa fie reactiva si ineficienta in diminuarea consecintelor evenimentului.