1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Leonardo Badea (BNR): Una din ...

Leonardo Badea (BNR): Una din evolutiile pozitive in 2022: rezervele internationale ale Romaniei au atins un nou maxim istoric la final de an

"Una dintre stirile pozitive aferente finalului de an, cu o contributie relevanta pentru echilibrul macroeconomic si financiar al Romaniei in noul an, este aceea ca rezervele internationale ale tarii au consemnat in luna decembrie 2022 un nou maxim istoric depasind valoarea de 52,3 de miliarde de euro (o crestere anuala de circa 14%). Principala componenta, reprezentata de rezervele valutare, a consemnat la randul sau un nou maxim istoric, plasandu-se pentru prima data peste nivelul de 43,2 de miliarde de euro (la care se adauga detinerile de DST, in total peste 46,6 miliarde de euro).

La aceasta evolutie favorabila au contribuit semnificativ fluxurile financiare aferente intrarilor de fonduri europene si investitii straine.

Rezervele internationale au o importanta deosebita in cadrul sistemului economic general si un rol semnificativ in consolidarea increderii investitorilor straini in stabilitatea financiara a tarii si capacitatea de rambursare a datoriei externe. Este bine cunoscut faptul ca ele reprezinta un factor relevant pentru indeplinirea obligatiilor financiare internationale ale unei tari (plata datoriilor), finantarea importurilor si atenuarea miscarilor bruste de capital. De aceea, nivelul si adecvarea acestora contribuie inclusiv la diminuarea volatilitatii potentiale a pietelor financiare locale pe parcursul perioadelor de turbulenta in plan international, in cazul manifestarii unor socuri exogene sau evenimente nefavorabile".