KPMG Advisory va efectua un nou exercitiu de calcul al tarifului de referinta pe RCA - asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, conform unui anunt de atribuire a contractului de servicii de consultanta actuariala publicat in SICAP.
Valoarea finala a contractului este de 597.000 lei, sub estimarea initiala care era de 783.684 lei, iar criteriul de atribuire a contractului a fost reprezentat de cel mai bun raport calitate-pret, pe o durata de 36 de luni.
Potrivit caietului de sarcini, consultantul va efectua sase exercitii de calcul, primul urmand sa se finalizeze in septembrie a.c., iar ultimul in martie 2023.
Conform documentului, "aceasta obligativitate revine ASF conform articolului 18 alin. (2) din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, dupa cum urmeaza: Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre A.S.F., dupa formula prevazuta la articolul 2 pct. 24 si se publica de catre ASF".
Consultantul va fi supravegheat de catre echipa responsabila de buna desfasurare a proiectului din cadrul ASF.
Potrivit ASF, estimarea tarifului de referinta se va face utilizand formula prevazuta la articolul 2 pct. 24 din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie si in conformitate cu Norma A.S.F. nr. 22/2017 privind metodologia de calcul al tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.
Conform Legii, tariful de referinta se calculeaza conform formulei:
T. ref = PR x (1+IBNR) x (1+f)t x (1+i)t / (1-Ch-P) x (1-BM), in care:
PR = prima de risc = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm), rezultate pe baza datelor statistice;
IBNR = factorul de incarcare aferent rezervei de daune intamplate, dar neavizate sau insuficient avizate;
f = rata anuala de modificare a frecventei daunei, pe baza datelor statistice;
i = rata anuala de modificare a inflatiei (severitatii) daunelor, pe baza datelor statistice;
t = diferenta in ani dintre data medie de aparitie a daunelor din perioada de aplicare a tarifului de referinta si data medie de aparitie a daunelor din perioada de analiza;
Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoare medie exprimat ca procent din prima bruta;
P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta;
BM = incarcare datorita aplicarii sistemului bonus-malus;
Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani;
Conform ultimelor tarifele de referinta publicate de ASF in aprilie, acestea au fost in usoara crestere pentru mai multe categorii de soferi si masini, comparativ cu tarifele anuntate anterior. Aceste modificari sunt generate, in principal, de evolutia daunalitatii.
KPMG va calcula tariful de referinta pentru RCA
Din aceeasi categorie
Cele mai citite