1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Julian AREVALO, EIOPA: Obiectivul nostru principal este de a creste gradul de protectie a consumatorilor din Europa

Toate actiunile EIOPA au ca scop principal cresterea gradului de protectie a consumatorilor din Europa, a subliniat Julian AREVALO, Expert in Protectia Consumatorilor si Inovatie Financiara in cadrul EIOPA, la un eveniment de specialitate desfasurat, pe 8 noiembrie, la Sofia.

Acesta a evidentiat ca EIOPA este implicata in mod activ in dezvoltarea instrumentelor necesare care sa ajute consumatorii sa fie bine informati. "Este important sa reamintim ca EIOPA nu solutioneaza plangerile consumatorilor precum autoritatile nationale din statele member. Noi monitorizam evolutia plangerilor la nivel european si putem emite recomandari si reguli folosite apoi de autoritati, asiguratori si intermediari pentru solutionarea plangerilor", a mai spus el.

In acest sens, a exemplificat prin dezvoltarea de catre EIOPA a Key Information Document (KID - document cu informatii cheie) asociat cu produsele de asiguarare de viata cu component investitionala care permite, pentru prima data, intr-un mod standardizat, "comparabilitatea si mai buna informare a consumatorilor despre produsul pe care ar urma sa il achizitioneze". "Aceste tipuri de documente reprezinta noua paradigma in protectia consumatorilor, ele avand rolul de a face produsele mai simplu de inteles. Este important de mentionat ca KID nu va include informatii despre randamentele din trecut ale investitiilor, ci scenarii despre viitor si indicatori de costuri".

Pentru produsele non-life se elaboreaza un document similar (IPID - insurance product information document), avand acelasi scop, de a furniza clientilor informatii simple, pe intelesul lor, care sa incurajeze o decizie informata.

"Prea mult accent pe pret poate fi in detrimentul clientului", a evidentiat Julien AREVALO.

Printre vorbitorii la eveniment s-au numarat Alex Rodriguez TOSCANO din partea Better Finance, Alexandru CIUNCAN, Membru al grupului IRSG din cadrul EIOPA si Secretar General al Asociatiei pentru Promovarea Asigurarilor si Denislav DANOV, reprezentantul Bulgariei in grupul IRSG.