1asig.ro
1asig.ro

Jonathan DIXON, Secretary General, International Association of Insurance Supervisers (IAIS)


Riscul climatic este un aspect de o importanta majora pentru supraveghetorii din domeniul asigurarilor, nu numai prin prisma riscurilor de subscriere si tranzitie, care necesita atentie, si a efectului decalajului de acoperire prin asigurare, dar si prin prisma oportunitatii asiguratorilor de a sustine semnalizarea, atenuarea si gestionarea riscurilor climatice. In calitatea sa de manager de risc, transportator de risc si investitor, sectorul asigurarilor globale joaca un rol esential in gestionarea riscurilor si a oportunitatilor legate de clima.

XPRIMM: Care sunt aspectele esentiale care vor afecta activitatea supraveghetorilor in perioada urmatoare?
Jonathan Dixon: In acest sector cu o evolutie extrem de rapida, supraveghetorii se confrunta cu o serie de provocari. Trei zone in dezvoltare asupra carora ne concentram sunt: FinTech, riscul climatic si securitatea cibernetica. Acestea sunt aspecte cu impact asupra tuturor membrilor nostri, atat din pietele dezvoltate, cat si din pietele in dezvoltare. In acest sens, trebuie sa ne gandim dintr-o alta perspectiva la modul in care lucram in acest mediu. Lucram sa fim mai agili si sa colaboram mai mult pe aceste chestiuni transversale.

Cu siguranta, FinTech transforma sectorul asigurarilor, nu doar in ceea ce priveste modelele de business, ci si in ceea ce priveste supravegherea. Anul trecut, am publicat un raport fundamental care descrie scenariile si demonstreaza impactul amplu al tehnologiei asupra modelului de afaceri in asigurari. O mare parte din activitatea noastra de monitorizare se concentreaza pe supravegherea comportamentului pietei. Pentru a le oferi supraveghetorilor un forum pentru schimbul de experienta si cele mai bune practici emergente, IAIS a lansat, recent, un forum virtual FinTech.

Riscul climatic este un aspect de o importanta majora pentru supraveghetorii din domeniul asigurarilor, nu numai prin prisma riscurilor de subscriere si tranzitie, care necesita atentie, si a efectului decalajului de acoperire prin asigurare, dar si prin prisma oportunitatii asiguratorilor de a sustine semnalizarea, atenuarea si gestionarea riscurilor climatice. In calitatea sa de manager de risc, transportator de risc si investitor, sectorul asigurarilor globale joaca un rol esential in gestionarea riscurilor si a oportunitatilor legate de clima. Avand in vedere raportul recent pe care l-am lansat privind problemele legate de schimbarile climatice in sectorul asigurarilor, dezvoltat in parteneriat cu Forumul ONU pentru Asigurari Durabile, este corect sa spunem ca IAIS - si, in special, supraveghetori in asigurari din statele membre -, conduc discutiile cu privire la riscurile climatice intre organismele de standardizare si alte autoritati de supraveghere din sectorul financiar.

La randul ei, securitatea cibernetica primeste o atentie sporita din partea membrilor nostri. Recent, am publicat pentru publicul larg un document cu indrumari de supraveghere privind rezilienta cibernetica in sectorul asigurarilor. Desi ghidul nostru privind rezilienta cibernetica pentru asiguratori e putin probabil sa fie diferit de cel al altor sectoare de activitate, asigurarea are totusi un rol important pe partea cealalta a monedei in ceea ce priveste asumarea riscului cibernetic prin acoperirea prin asigurare cibernetica. Vom continua sa exploram si anul viitor rolul pe care supravegherea in asigurari il poate juca in sprijinirea subscrierilor sustenabile de asigurari cibernetice.

XPRIMM: Se pare ca, in ultimii ani, legaturile dintre pietele din America de Nord si de Vest si cele din Europa si din Asia sunt mai extinse ca oricand, mai ales in ceea ce priveste proprietatea. Ridica aceasta tendinta probleme specifice in ceea ce priveste supravegherea?
J.D.: IAIS promoveaza o supraveghere in asigurari eficienta, consistenta si globala. Intr-un mediu de afaceri tot mai globalizat, ca industria de asigurari, nevoia unei astfel de supravegheri este tot mai acuta.   

In revizuirea globala a Principiilor Principale de Asigurare - cadrul global acceptat pentru supravegherea sectorului de asigurari, care se aplica, in general, atat la nivel de entitati juridice, cat si la nivel de grup -, IAIS a abordat aspecte specific grupului, inclusiv supravegherea grupurilor transfrontaliere. Din acest motiv, IAIS a revizuit ICP 25 - Cooperarea si Coordonarea in materie de Supraveghere, pentru a se asigura ca autoritatile de supraveghere au o baza solida pentru a aborda potentialele provocari cu grupurile internationale de supraveghere in asigurari.

In acelasi timp, IAIS isi continua activitatea in ceea ce priveste dezvoltarea programului ComFrame - Cadrul comun pentru supraveghere in asigurare al grupurilor internationale active. ComFrame este construit si se extinde asupra ICP-urilor. Grupurile de asigurari active la nivel international necesita o supraveghere individuala si coordonata in cadrul jurisdictiilor prin prisma complexitatii si activitatii lor internationale. ComFrame va sprijini autoritatile de supraveghere in abordarea colectiva a activitatilor si riscurilor la nivel de grup, identificarea si evitarea lacunelor de reglementare si coordonarea activitatilor de supraveghere sub egida unui supraveghetor la nivel de grup. Acolo unde procesele de supraveghere existente limiteaza comparabilitatea, ComFrame are rolul de a promova aspectul comun.

Ca parte a ComFrame, dezvoltam, de asemenea, un standard international de capital de asigurare bazat pe risc (ICS) aplicabil grupurilor de asigurari active la nivel international. Scopul final este de a avea un singur standard international de capital care sa includa o metodologie comuna prin care un standard international de capital obtine rezultate comparabile. Activitatea in curs e menita sa conduca la o mai buna convergenta in timp a elementelor cheie ale standardului international de capital catre obiectivul final.

In iulie 2018, am atins o borna importanta, cand ne-am consultat asupra ComFrame in intregimea sa. IAIS si-a propus sa adopte ComFrame pana la finalul lui 2019, incluzand versiunea ICS 2.0 pentru raportarea confidentiala catre supraveghetori in timpul unei etape de monitorizare.

XPRIMM: Care ar fi, in opinia dvs., rolul supraveghetorului in ceea ce priveste inovatia? Exista, in calea inovarii, bariere de piata sau la nivel legislativ, care ar trebui abordate de catre autoritatile de supraveghere la nivel mondial?
J.D.: Autoritatile de supraveghere in asigurari au mandate diferite in ceea ce priveste facilitarea si reactia la inovatie. Unii promoveaza in mod activ inovatia prin initiative precum hub-urile de inovare si asa-numitele sandbox.

La IAIS, accentul nostru se pune pe o abordare legislativa care promoveaza inovatia utila din punct de vedere social, garantand in acelasi timp un nivel ridicat de protectie a asiguratului. E important ca inovatiile sa conduca la rezultate corecte pentru clienti. Din acest motiv, autoritatile de supraveghere ar trebui sa monitorizeze aceste evolutii, sa implice partile interesate atat in cadrul sectorului asigurarilor, cat si in afara acestuia, dar si sa ia in considerare noi directii de supraveghere pentru a proteja interesele consumatorilor. IAIS pune la dispozitia membrilor un forum pentru a explora utilizarea facilitatilor de inovare ca instrument de reglementare si pentru a dezvolta materiale care sa sprijine membrii nostri in atingerea acestui rezultat.

XPRIMM: Companiile InsurTech, furnizori de asigurari care propun o noua abordare de business pe piata de specialitate, reprezinta deja un grup in plina dezvoltare. Acest nou grup de jucatori - sau acest nou model de business propus -, necesita o atentie deosebita in termini de supraveghere?
J.D.: Autoritatile de supraveghere in asigurari se confrunta cu noi participanti pe piata asigurarilor, cum ar fi companiile nou-infiintate si companiile InsurTech, cu o abordare diferita a interesului consumatorilor si o experienta diferita in ceea ce priveste functionarea intr-un mediu reglementat, comparativ cu asiguratorii traditionali. Supraveghetorii ar trebui sa ia in considerare acest lucru in indeplinirea responsabilitatilor lor de supraveghere. Probabil, vor trebui sa vina cu o abordare proactiva, care sa include educarea acestor noi participanti din piata. La IAIS, dezvoltam ghiduri de recomandari in materie de supraveghere pentru a intelege utilizarea tot mai mare a tehnologiei digitale in domeniul asigurarilor si ce inseamna acest lucru pentru supraveghetori.

Interviul integral cu Jonathan DIXON - Secretary General, International Association of Insurance Supervisors (IAIS), pe xprimm.com
Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 07.11.2018 | 1743 vizualizari
Share |