1asig.ro
1asig.ro

Iulie 2016 a fost luna cu cele mai mari temperaturi inregistrate vreodata

5 min. / 1.540 cuvinte
Recordurile de temperatura continua sa fie depasite la nivel global. Conform datelor publicate recent de NASA, iulie 2016 a fost cea mai fierbinte luna de cand sunt facute masuratori (anul 1880).

Aceasta a devenit, astfel, luna cu cele mai mari temperaturi inregistrate vreodata, dar si cea mai calda luna iulie de pana acum.

Rezultatele NASA, care combina temperatura inregistrata la suprafata apelor si temperatura inregistrata la suprafata uscatului, indica faptul ca luna iulie a acestui an a depasit cu 0,84 grade Celsius temperatura medie in luna iulie inregistrata in perioada 1951-1980, precum si cu 0,11 grade Celsius temperatura medie record inregistrata in iulie 2015.

Cresterea temperaturilor a fost generata de o combinatie a efectelor incalzirii globale, dar si a fenomenului El Nino, care se produce in zona tropicala, a Oceanului Pacific, din cauza incalzirii la suprafata a apelor oceanului si a deplasarii acestora dinspre partea vestica spre partea estica (spre vestul Americii de Sud), generand pe litoral secete, furtuni si inundatii.

Mediile de temperatura sunt depasite lunar in mod constant de la inceputul acestui an, iar in aceste conditii, cercetatorii sunt aproape siguri ca 2016 va deveni cel mai fierbinte an din istorie. Recent, Natiunile Unite au avertizat ca planeta noastra se apropie de nivelurile periculoase ale incalzirii globale, specialistii atragand atentia ca, daca temperatura medie globala va ajunge sa depaseasca cu peste 2 grade media anilor din 1880-1899, efectele incalzirii globale vor deveni catastrofale.

2.227 accesari