1asig.ro
1asig.ro

Investitiile in criptoactive presupun si riscuri mari

5 min. / 1.540 cuvinte
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) atrage atentia asupra faptului ca tranzactiile cu criptoactive, dar si investitiile in astfel de instrumente presupun riscuri ridicate, in contextul in care, atat la nivelul Uniunii Europene, cat si in Romania nu exista legislatie specifica in vigoare care sa reglementeze asemenea operatiuni.

PROMO


Comisia Europeana a publicat recent un proiect de regulament pentru pietele de criptoactive prin care doreste reglementarea acestora. Documentul defineste tipurile de token-uri, care intra sub incidenta regulamentului, si stabileste o serie de cerinte aplicabile emitentilor de token-uri.

Alte capitole importante ale proiectului de regulament vizeaza conditiile de autorizare si de functionare a furnizorilor de servicii de criptoactive, cerintele in materie de transparenta si publicare de informatii pentru emiterea de criptoactive si admiterea la tranzactionare a acestora, precum si interdictiile si cerintele pentru prevenirea abuzului de piata in legatura cu criptoactivele.

Un aspect important de remarcat este faptul ca regulamentul nu se aplica in cazul in care un criptoactiv este asimilat unui instrument financiar, asa cum sunt acestea definite de legislatia in vigoare, si in cazul in care un criptoactiv este asimilat unei monede electronice, asa cum este aceasta definita in legislatia in vigoare, precum si in alte situatii bine definite, precizeaza ASF.

Prin acest proiect de regulament, inca in dezbatere, se urmareste incurajarea inovatiei la nivelul UE prin eliminarea incertitudinilor cu privire la aceste piete, clarificarea unor aspecte importante pentru bunul mers al pietelor de criptoactive si punerea bazelor unui cadru de dezvoltare uniform la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, in proiectul de regulament sunt mentionate si detalii despre competentele conferite autoritatilor nationale, precum si cele conferite EBA si ESMA in materie de criptoactive.

La randul sau, Autoritatea de Supraveghere Financiara din Marea Britanie (FCA) a atras atentia asupra faptului ca produsele de investitii si creditare legate de criptomonede inseamna si riscuri foarte ridicate. Anuntul, facut de Autoritatea din Marea Britanie, vine pe fondul unui episod subit de volatilitate care a avut loc pe piata criptomonedelor. Bitcoin si alte monede virtuale au scazut subit luni, valoarea totala a pietei prabusindu-se cu 170 miliarde de dolari, dupa perioade de crestere accelerata.

FCA avertizeaza consumatorii, care prefera aceste tipuri de produse, ca ar trebui sa fie pregatiti sa piarda toate sumele investite.

1.128 accesari