1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Inundatiile de coasta ar putea ameninta, in urmatorii 80 de ani, 20% din economia globala

Esecul de a limita sau de a controla schimbarile climatice, dar si cel de consolidare a digurilor de aparare impotriva inundatiilor ar putea pune in pericol, pana in 2100, o cincime din productia economica la nivel global, iar asta intrucat inundatiile ameninta zonele de coasta din intreaga lume, arata un studiu recent, citat de catre the Insurance Journal.

Din Bangladesh si India si pana in Australia si chiar Marea Britanie, cresterea nivelului marii genereaza deja inundatii mai frecvente si mai severe. In contextul in care schimbarile climatice au determinat deja o topire accelerata a calotei glaciare si o crestere a nivelului oceanelor, economistii din intreaga lume au incercat sa estimeze viitoarele daune potentiale.

Cel mai recent efort realizat in acest sens, preluat de publicatia Scientific Reports, zugraveste unul dintre cele mai groaznice scenarii de pana acum, estimand ca, daca emisia de gaze cu efect de sera va continua in acelasi ritm de pana acum, nivelul marii va continua sa creasca, la nivel global, ceea ce ar determina un declin economic semnificativ.

Sursa citata mai arata ca autorii studiului - printre acestia, regasindu-se si echipe de cercetatori din cadrul universitatilor din Amsterdam si Melbourne, precum si specialisti din cadrul Global Climate Forum -, au subliniat ca, in cea mai mare parte a lumii, inundatiile care aveau loc, in mod normal, o data la 100 de ani vor avea loc, in viitor, o data la 10 ani.

Acest scenariu ar afecta, arata studiul, pana la 20% din Produsul Intern Brut anual la nivel global, avand in vedere impactul asupra cladirilor si al altor proiecte de infrastructura. Estimarile cercetatorilor au avut la baza factori precum populatii si bunuri expuse riscului, modele de maree si cresterea nivelului marii. In baza PIB-ului global estimat in 2019, costurile viitoare se ridica la aproximativ 17,6 trilioane de dolari.

Cu toate acestea, studiul, care se concentreaza pe cel mai grav scenariu - cu acelasi nivel de emisii de gaze cu efect de sera si fara pregatiri impotriva inundatiilor -, ar putea fi nerealist, sustine economistul Thomas SCHINKO - Deputy Director of the Risk and Resilience Program, the International Institute for Applied Systems Analysis, Viena.

Desi nu a fost implicat in acest studiu, Thomas SCHINKO spune ca "societatile reactioneaza deja la modul in care se schimba, la nivel global, riscul de inundatii de coasta", subliniind, insa, ca "nu toate tarile sunt la fel de bine echipate pentru a se adapta". Studiul arata ca cea mai mare parte a pagubelor - 68% -, ar putea fi provocata nu de cresterea nivelului marii, ci de furtuni si de valurile generate de acestea.

In acest context, noteaza studiul, riscul ameninta, la nivel global, regiuni in care, in prezent, locuiesc 171 de milioane de persoane. Potrivit cercetatorilor, pana la finalul acestui secol, inundatiile severe ar putea afecta nord-vestul Europei, inclusiv Marea Britanie si zona de nord a Frantei, precum si sud-estul Chinei, dar si nordul Australiei, Bangladesh si, in SUA, statele Carolina de Nord si Virginia.

Cu toate ca a precizat ca scenariul pe care s-a concentrat studiul ar putea fi nerealist, Thomas SCHINKO - Deputy Director of the Risk and Resilience Program, the International Institute for Applied Systems Analysis, Viena -, subliniaza ca acest raport trebuie perceput ca "un semnal puternic pentru scena politica internationala, pentru consolidarea urgenta a ambitiilor de a atenua schimbarile climatice".