1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Interes sporit pentru instruirile ...

Interes sporit pentru instruirile in domeniul prevenirii spalarii banilor. Peste 100 de participanti, la cea de-a doua instruire organizata cu sprijinul USAID

Peste 100 de reprezentanti ai organizatiilor de creditare nebancara si ai companiilor de asigurari au participat marti, 13 septembrie curent, la cea de-a doua instruire in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului (AML/CFT), organizata de Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF), cu suportul Proiectului USAID "Transparenta Sectorului Financiar in Moldova" (FSTA).

Cea de-a doua sesiune, dedicata masurilor de precautie privind clientii si identificarea beneficiarului efectiv, i-a avut in calitate de formatori pe expertul lituanian Igoris Krzeckovskis si experta Milimo Moyo, din SUA, ambii cu o vasta experienta in domeniul AML/CFT. De-a lungul carierei sale, Igoris Krzeckovskis a condus echipe mixte de investigatii si detinut pozitii cheie in cadrul mai multor organizatii internationale de profil precum OLAF, Europol, UNODC si OSCE, iar Milimo Moyo a acumulat o experienta de aproape 20 de ani in consilierea mai multor banci centrale si comerciale, autoritati de reglementare si institutii specializate din diferite state.

In cadrul primului panel, Igoris Krzeckovskis a vorbit despre masurile de precautie standard, simplificate si avansate, atat prin prisma recomandarilor FATF si practicilor UE, cat si a experientei Lituaniei in lupta cu infractiunile financiare. De asemenea, acesta a evidentiat importanta stabilirii unor mecanisme viabile de evaluare a riscurilor de spalare a banilor si de identificare a sursei fondurilor clientilor.

Cel de-al doilea panel, moderat de experta americana Milimo Moyo s-a axat pe identificarea beneficiarilor efectivi si a Persoanelor Expuse Politic, fiind prezentate, in acest sens, prevederile legislatiei nationale si UE in domeniu, precum si cele mai bune practici la nivelul SUA. Totodata, participantii au analizat cateva studii de caz pe marginea subiectelor prezentate.

Atelierul face parte dintr-un program mai amplu de instruiri in domeniul AML/CFT, lansat in parteneriat cu Proiectul USAID FSTA in luna februarie a acestui an. Ciclul de instruiri, compus din trei module, a fost conceput cu scopul de a consolida capacitatile entitatilor raportoare, supravegheate de CNPF, de a preveni si combate in mod eficient infractiunile financiare, prin prezentarea celor mai bune practici AML/CFT si impartasirea expertizei detinute de reputati specialisti in domeniu.

Cel de-al treilea modul este preconizat pentru luna noiembrie a acestui an. La finalul cursului, toti participantii prezenti la cele trei instruiri vor primi certificate.