1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Inteligenta Artificiala va fi, dupa pandemia COVID-19, cruciala pentru industria de asigurari

Companiile din intreaga lume vor fi nevoite sa isi reprioritizeze bugetele de cheltuieli, urmare a pandemiei COVID-19, iar industria de asigurari este de asteptat sa majoreze investitiile in Inteligenta Artificiala, dupa cum arata un raport GlobalData - "2019 Quarterly Tech Trends Survey".

67% dintre companiile de asigurari folosesc deja Inteligenta Artificiala, arata acelasi studiu, care noteaza ca 90% din companii considera ca Inteligenta Artificiala va avea o influenta disruptiva asupra sectorului. Prin urmare, adoptarea acestei tehnologii se realizeaza intr-un ritm mai lent decat in cazul altor tehnologii primare, inclusiv Cloud Computing (83%), Big Data (78%) si Internet of Things (70%).

"Intr-un moment in care asiguratorii se indreapta spre intreruperea vanzarii de produse si renuntarea la deductibile, adoptarea unei tehnologii precum Inteligenta Artificiala, care ofera o perspectiva a economiei si eficientei operationale, va captiva, cel mai probabil, interesul industriei", arata Beatriz BENITO - Senior Insurance Analyst, GlobalData.

Desi Inteligenta Artificiala e aplicata la scara larga si poate fi utilizata in diferite domenii din lantul valoric al industriei de asigurari, este de asteptat, puncteaza GlobalData, ca investitiile in aceasta tehnologie sa se concentreze pe accelerarea solutionarii dosarelor de dauna si detectarea fraudei.

Pandemia COVID-19 a generat deja o crestere a numarului cererilor de despagubire pe mai multe linii de business, inclusiv asigurari travel sau asigurari pentru intreruperea afacerii. In plus, dificultatile financiare ar putea duce, sustine sursa citata, la o crestere a numarului de dosare frauduloase.

GlobalData mai arata ca pandemia COVID-19 a eliminat necesitatea oricarei interactiuni face-to-face intre clienti si agenti/asiguratori, pentru notificarea daunei si depunerea cererii de despagubire. Pe masura ce masurile de distantare sociala raman in vigoare, depunerea cererilor in mod digital va deveni primordiala.

"COVID-19 are o stransa legatura cu accelerarea utilizarii Inteligentei Artificiale in procesarea dosarelor, indiferent daca asiguratorii aleg sa investeasca direct in aceasta tehnologie sau prin parteneriate. Aceste investitii vor fi, in cele din urma, in beneficiul clientilor, aducand simplificarea proceselor, rezolutii si plati mai rapide", concluzioneaza Beatriz BENITO - Senior Insurance Analyst, GlobalData.