1asig.ro
1asig.ro

Insurance Europe: Dreptul de a fi uitat trebuie sa tina cont de modul in care functioneaza asigurarile

Insurance Europe a publicat un document de pozitie intitulat "Planul CE de combatere a cancerului - dreptul de a fi uitat" ("The EC Beating Cancer Plan - Reflections on the right to be forgotten"). Acest document vine ca raspuns la Planul de combatere a cancerului din februarie 2021 al Comisiei Europene, care are in vedere dezvoltarea unui cod de conduita cu partile interesate relevante si activitatea in curs de desfasurare a Parlamentului European in cadrul Comitetului Special pentru Combaterea Cancerului (BECA).

Un drept de a fi uitat care nu tine cont de modul in care functioneaza asigurarile private (anume: punerea in comun a riscurilor) ar avea un efect negativ asupra disponibilitatii asigurarilor, a pretului acestora si a optiunilor sau a beneficiilor pe care asiguratorii le-ar putea oferi tuturor consumatorilor. De exemplu, daca pretul primei nu mai este legat de riscurile pe care le prezinta asiguratul, unii consumatori vor plati prea mult in raportul cu riscul pe care il prezinta pentru asigurator, in timp ce altii vor plati prea putin pentru acoperirea pe care o obtin in raport cu riscurile pe care le prezinta.

Asiguratorii sunt supusi unor cerinte legislative si de reglementare atunci cand ofere si incheie contracte de asigurare cu consumatorii. Deoarece asigurarile functioneaza prin punerea in comun a riscurilor mai multor persoane, corectitudinea conditiilor (cum ar fi primele si beneficiile) este determinata nu numai din perspectiva unui consumator individual, ci si in raport cu grupul mai mare de consumatori ale caror riscuri sunt puse in comun. Aceasta punere in comun se face pe baza riscului ca evenimentul asigurat sa se produca, incercand, in acelasi timp, sa se obtina o rata de prima si beneficii asociate pe care consumatorii le vor considera atractive. Acest lucru garanteaza ca exista o antiselectie minima si depinde de existenta unei asimetrii a informatiilor inexistente sau minime.

Este esential, subliniaza Insurance Europe, ca orice drept de uitare la nivelul UE:

  • Sa fie suficient de flexibil pentru a reflecta numeroasele tipuri diferite de cancer si alti factori (cum ar fi variatiile in ceea ce priveste rezultatele tratamentului in anumite state membre sau regiuni) care afecteaza riscul asociat unui anumit cancer.
  • Sa fie suficient de flexibil pentru a raspunde nevoilor si caracteristicilor diferite ale tarilor si ale pietelor.
  • Sa prezerve capacitatea asiguratorilor de a stabili in mod individual primele si prestatiile pe baza unor factori relevanti pentru risc.

Prin urmare, Insurance Europe pledeaza pentru o punere in aplicare a oricarui drept de a fi uitat la nivelul UE prin intermediul unui cod de conduita flexibil, agreat de toate partile interesate implicate, care poate fi adaptat fara probleme la evolutiile stiintifice.

Detalii, AICI.