1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Insurance Europe: Directiva CE privind redresarea si rezolutia in domeniul asigurarilor nu trebuie sa fie un "copy paste" din reglementarile bancare

Insurance Europe a publicat raspunsul sau la o consultare privind o mai buna legiferare realizata de catre Comisia Europeana cu privire la propunerile sale de stabilire a unei directive privind redresarea si rezolutia in domeniul asigurarilor (IRRD - Insurance Recovery and Resolution Directive).

Propunerile Comisiei Europene de a pune in aplicare un cadru pentru redresare si rezolutie depasesc ceea ce este necesar, avand in vedere garantiile extinse care exista deja pentru a proteja detinatorii de polite. Avand in vedere caracteristicile specifice ale activitatii de asigurare si instrumentele existente in Solvency II, nu este nevoie de o directiva IRRD atat de extinsa.

In plus, aplicarea pur si simplu a unui regim de tip bancar de redresare si rezolutie la sectorul asigurarilor, fara a lua in considerare specificul asigurarilor, este extrem de nepotrivita si ar submina diferitele procese de rezolutie ale unui asigurator aflat in dificultate.

In schimb, Comisia Europeana ar trebui sa se straduiasca sa realizeze un cadru care sa fie aliniat la standardele convenite la nivel international si sa aiba grija sa nu supraincarce asiguratorii cu cerinte inutile si costisitoare.

Insurance Europe a identificat, de asemenea, urmatoarele domenii cheie de ingrijorare:

  • Cerinta ca orice intreprindere de (re)asigurare sa pregateasca planuri de redresare preventiva sau sa fie supusa unei planificari de rezolutie ar trebui sa fie legata de obiectivele rezolutiei, in special daca acestea sunt esentiale pentru continuitatea functiilor critice, si ar trebui sa fie determinata printr-un set de criterii bazate pe riscuri.
  • Propunerea CE de a impune o acoperire minima a pietei nationale pentru planurile de redresare si de rezolutie de 80% si, respectiv, 70% nu are legatura cu obiectivele rezolutiei sau cu asigurarea functiilor critice si nu este sustinuta de sectorul de profil.
  • Propunerile CE prevad un numar mare de noi competente pentru autoritatile de supraveghere si de rezolutie. In timp ce sectorul recunoaste necesitatea de a crea competente suficiente pentru ca autoritatile sa isi indeplineasca sarcinile, multe dintre propuneri ar conferi Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) si autoritatilor nationale de supraveghere (ANS) competente foarte intruzive si arbitrare.
  • Totodata, propunerile ar avea ca rezultat cresterea semnificativa a rolului EIOPA in dezvoltarea si supravegherea regimului de redresare si de rezolutie. Rolul sporit al EIOPA ar putea duce la o schimbare nedorita a echilibrului de putere intre aceasta si ANS/autoritatile de rezolutie.

Detalii, AICI.