1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Insurance Europe: Asiguratorii pot juca un rol semnificativ atat in atenuarea celor mai grave scenarii privind schimbarile climatice, cat si in sprijinirea cetatenilor si a intreprinderilor

Insurance Europe, Federatia Europeana de Asigurari si Reasigurari, sprijina fara echivoc impulsul colectiv global de combatere a schimbarilor climatice, care este punctul central al COP26. De asemenea, sectorul european al asigurarilor sustine obiectivele Acordului de la Paris si ale Acordului European privind un Cadru Verde, precum si obiectivele ambitioase ale Europei de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 55% pana in 2030 si de a ajunge la o economie neta zero pana in 2050.

Intr-adevar, necesitatea de a actiona urgent nu a fost niciodata mai clara si, dupa cum demonstreaza cel mai recent raport al IPCC, costurile masurilor de reducere, atenuare si adaptare palesc in comparatie cu costurile pe termen lung ale schimbarilor climatice neatenuate.

Asiguratorii pot juca un rol semnificativ atat in atenuarea celor mai grave scenarii privind schimbarile climatice, cat si in sprijinirea cetatenilor si a intreprinderilor pentru a face fata si a se adapta la impactul schimbarilor care nu pot fi evitate si care vor continua timp de multi ani. Asiguratorii pot face acest lucru prin:

  • Capacitatea lor de a-si asuma si diversifica riscurile in numele clientilor si de a le oferi acestora sprijinul financiar de care au nevoie pentru a face fata consecintelor evenimentelor legate de schimbarile climatice.
  • Cunostintele si expertiza lor in materie de gestionare a riscurilor pentru a ajuta clientii si sectorul public sa constientizeze riscurile, sa reduca expunerea si sa sporeasca rezistenta la efectele schimbarilor climatice, inclusiv prin abordari de tip "reconstructie mai buna", dupa producerea daunelor.
  • Capacitatea lor de a investi in tranzitia catre durabilitate, intrucat reprezinta cel mai mare grup de investitori institutionali din Europa, cu active de peste 10 trilioane EUR.

Asiguratorii iau deja masuri si sunt dispusi sa faca mai mult, dupa cum o demnostreaza initiativele si coalitiile la care participa numerosi asiguratori. Insa, pentru a juca pe deplin rolul lor si pentru a elibera cu adevarat potentialul semnificativ al sectorului, acestia au nevoie ca guvernele sa ia masuri. Printre acestea, se numara, in special:

  • Angajamente de a investi in masuri de adaptare si de prevenire. Intr-adevar, masurile de adaptare si de prevenire luate astazi vor avea un impact urias asupra a ceea ce este asigurabil in viitor.
  • Stimularea si sprijinirea unor proiecte suverane, corporative si de infrastructura mai durabile, in care asiguratorii pot investi, de exemplu, prin respectarea si aplicarea consecventa a principiului "poluatorul plateste" la nivel international, printr-o mai mare "atragere" a capitalului privat prin intermediul parteneriatelor de tip public-privat si printr-o mai buna echilibrare a riscului de credit asociat proiectelor de infrastructura.
  • Reglementarea, inclusiv reglementarea prudentiala, care sa sprijine - si, cu siguranta, nu sa impiedice -, rolul sectorului asigurarilor.
  • Politici care sa garanteze ca tranzitia se desfasoara intr-un mod corect si echitabil.
  • Mai multe parteneriate de tip public-privat, intrucat cele existente au demonstrat ca schimbul de expertiza si experienta intre principalele parti interesate in domeniul rezilientei la schimbarile climatice poate face diferenta.
  • Crearea unei baze europene de date ESG, astfel incat investitorii sa aiba acces eficient la datele comparabile si fiabile de care au nevoie pentru investitii si raportari sustenabile.

Mai multe informatii cu privire la rolul sectorului de asigurari pot fi gasite in aceasta anexa, iar exemple de actiuni ale asiguratorilor pot fi descoperite in Hub-ul de Sustenabilitate recent lansat de Insurance Europe.