1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Insurance Europe: Asigurarile ...

Insurance Europe: Asigurarile unit-linked nu au nevoie de reglementari suplimentare

Insurance Europe - federatia europeana a asiguratorilor si reasiguratorilor - a publicat un document de pozitie ca raspuns la o consultare din partea EIOPA - Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale - privind un cadru de abordare a riscului pe piata europeana a asigurarilor de tip unit-linked.

"Dupa cum a recunoscut EIOPA, produsele unit-linked si hibride pot oferi beneficii importante pentru detinatorii de polite si pentru Uniunea pietelor de capital. Proiectarea, distributia si revizuirea acestor produse sunt deja reglementate cu atentie de Directiva privind distributia de asigurari (IDD), care ofera toate instrumentele necesare pentru a asigura un nivel ridicat de protectie a consumatorilor", a transmis Insurance Europe.

"Prin urmare, EIOPA ar trebui sa se concentreze pe asigurarea aplicarii corecte a normelor actuale de catre autoritatile nationale de supraveghere, mai degraba decat pe introducerea unor limitari suplimentare in ceea ce priveste proiectarea si distributia produselor de tip unit-linked si hibrid. O astfel de abordare ar limita optiunile consumatorilor, intrucat produsele unit-linked si hibride reprezinta un instrument de diversificare a investitiilor si pot oferi consumatorilor oportunitati de economisire pe termen lung sau pentru pensie", a adaugat federatia.

Insurance Europe mai spune ca:
- Dezvoltarea unui sistem complet nou, cu noi definitii, proceduri si teste, va crea o birocratie suplimentara inutila, incertitudine juridica si costuri de conformitate.
- Nu exista o definitie unica a "raportului calitate-pret", deoarece cel mai important element este adecvarea generala a produsului la nevoile clientului.
- Incercarea de a limita numarul de optiuni de investitii in cadrul produselor de tip unit-linked si hibrid ar depasi rolul autoritatilor de supraveghere.

In Romania, piata asigurarilor unit-linked (Clasa C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii) a insuma prime brute subscrise in valoare de 596,35 milioane de lei (27% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata), in scadere cu 11,6% fata de 2019.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Cifre cheie din piata asigurarilor. Afla cum au evoluat subscrierile fiecarui jucator si ce daune au fost achitate!
EXCLUSIV: Cum si-au impartit asiguratorii intreaga piata in 2020? Clasamentul celor 28 de jucatori!
Harta asigurarilor: Cum sunt impartite subscrierile pe fiecare judet!