1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Insurance Europe: Abordarea EIOPA privind preferintele de sustenabilitate ar trebui sa puna consumatorii pe primul loc si sa nu fie inutil de prescriptiva

Insurance Europe si-a publicat raspunsul la o consultare a Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) privind integrarea preferintelor de sustenabilitate in evaluarea adecvarii.

Insurance Europe apreciaza faptul ca EIOPA recunoaste multe dintre provocarile cu care se confrunta asiguratorii in adaptarea la noul regim. In special, asiguratorii se confrunta cu dificultati semnificative in ceea ce priveste accesul la date si termenele incoerente din legislatia generala.

Cu toate acestea, abordarea adoptata de EIOPA este mult mai putin flexibila decat cea adoptata de Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (AEVMP). Normele actuale de nivel 1 si 2 privind evaluarea adecvarii functioneaza bine in practica: in timp ce ofera norme solide privind continutul evaluarii, acestea sunt, de asemenea, suficient de abstracte pentru a se adapta la diferiti clienti, produse si situatii. In schimb, dispozitiile excesiv de detaliate pot crea mai multe dificultati practice si juridice decat rezolva. Acest risc este deosebit de ridicat in cazul noilor norme care nu au fost inca testate. Este esential ca orientarile sa lase distribuitorilor o marja de manevra suficienta pentru a permite o punere in aplicare pragmatica si eficienta pe diferite piete ale UE. Scopul trebuie sa fie intotdeauna acela de a ajuta clientul, nu de a-l indruma catre produse sau obiective specifice.

Prin urmare, EIOPA ar trebui sa reevalueze orientarile propuse in vederea eliminarii cerintelor prea granulare si prescriptive pentru a mentine evaluarea preferintelor de durabilitate cat mai simpla si mai accesibila. Obiectivul ar trebui sa fie acela de a oferi indrumari, dar fara cerinte detaliate care sa nu avantajeze nici asiguratorii, nici clientii. Ori de cate ori este posibil, EIOPA ar trebui sa reproduca flexibilitatea unor orientari ESMA, utilizand, daca este cazul, "ar putea" in loc de "ar trebui". Avand in vedere similitudinile din regulamentul de nivel 2, nu se justifica o divergenta introdusa doar la nivelul 3.

In acelasi timp, sectorul doreste sa evidentieze dificultatile cu care se va confrunta in implementarea unor orientari atat de extinse intr-un interval de timp atat de scurt. Implementarea tehnica, disponibilitatea datelor, clasificarea fondurilor si aplicarea la produsele cu optiuni multiple sunt provocari semnificative care necesita mai mult timp. Pentru a alinia liniile directoare la data de aplicare a Regulamentului privind publicarea de informatii privind finantarea durabila, acestea ar trebui sa se aplice de la 1 ianuarie 2023, iar pana atunci punerea in aplicare ar trebui sa se realizeze pe baza celor mai bune eforturi.

Detalii, AICI.