1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Instanta a deschis procedura de faliment a CARPATICA Asig. FGA a primit aproape 13.000 de cereri de plata

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat ca a luat act de hotararea instantei, de deschidere a procedurii de faliment pentru compania CARPATICA Asig. Decizia din data de 16 februarie 2017 nu este insa una definitiva.

Astfel, Tribunalul Sibiu a admis cererea Autoritatii de Supraveghere Financiara de deschidere a procedurii insolventei in cazul CARPATICA Asig, fiind decisa si dizolvarea societatii debitoare si ridicarea drepturilor persoanelor din conducere.

"Dispune inceperea procedurii falimentului debitoarei CARAPATICA Asig SA. In temeiul art. 250 alin.(3) din Legea privind procedura insolventei, Desemneaza lichidator judiciar provizoriu pe Casa de Insolventa Transilvania - Filiala Cluj cu o retributie lunara de 5000 de lei, care va indeplini atributiile prevazute de art.258 si art.64 . In temeiul art. 255 si art. 145 alin. (2) din Legea privind procedura insolventei, Dispune dizolvarea societatii debitoare si ridicarea dreptului de administrare al administratorilor sociali ai debitoarei. Dispune indisponibilizarea actiunilor societatii debitoare detinute de actionarii semnificativi sau de catre persoanele care au detinut functii de conducere la societatea debitoare si interzice instrainarea acestor actiuni fara avizul prealabil al Autoritatii de Supraveghere Financiara si fara acordul judecatorului-sindic. Dispune comunicarea deschiderii procedurii de catre lichidator debitoarei SC CARPATICA Asig SA, Fondului de Garantare, asociatilor, creditorilor si Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Sibiu, in vederea efectuarii acestei mentiuni conform art. 252 din Legea privind procedura de insolventa, precum si tuturor bancilor unde debitorul are deschise conturi", se arata in decizia Tribunalului Sibiu.

"Fixeaza termenul maxim de predare a gestiunii catre lichidatorul, impreuna cu lista actelor si operatiunilor efectuate pana deschiderea procedurii la 27 februarie 2017. Fixeaza termenul limita pentru depunerea declaratiilor de a Aprilie 2017. Fixeaza termenul limita pentru verificarea creantelor nascute in cursul procedurii, intocmirea, afisarea si comunicarea tabelului preliminar al creantelor la 13 aprilie 2017. Fixeaza termenul limita pentru intocmirea si afisarea tabelului definitiv consolidat al creantelor la 11 mai 2017. Fixeaza termen pentru prima sedinta adunarii generale a creditorilor si confirmare/desemnare lichidator judiciar la data de 19 aprilie 2017. In temeiul art. 151 din Legea privind procedura insolventei, Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului si indeplinirea celorlalte operatiuni de lichidare. In temeiul art. 39 din Legea privind procedura de insolventa, Dispune deschiderea de catre debitor a unui cont la o unitate bancara din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, in termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii, in caz de neindeplinire a atributiei, contul va fi deschis de catre administratorul judiciar. Eventualele disponibilitatile banesti vor fi pastrate intr-un cont special de depozit bancar", se mai spune in document.

FGA reaminteste potentialilor creditori de asigurari ai companiei CARPATICA Asig ca, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului si doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Pana la data de 31 ianuarie 2017, FGA a primit de la potentialii creditori de asigurare ai CARPATICA Asig 12.981 cereri de plata, inclusiv cereri de plata pentru dosarele de dauna nou deschise de FGA. De asemenea, Fondul a primit, pana la aceeasi data, 10.569 de cereri pentru deschiderea de dosare de dauna.

De la data pronuntarii hotararii deciziei instantei de deschidere a procedurii de faliment pentru compania CARPATICA Asig, respectiv 16 februarie 2017, incepe sa se calculeze termenul limita/maxim, de 90 de zile pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de dauna, conform art. 12 alin. (1) din Legea nr. 213/2015.

Hotararea din data de 16 februarie 2017 nu modifica activitatea de primire si procesare a Cererilor de plata.

Fondul de Garantare a Asiguratilor a preluat de la CARPATICA Asig 27.270 dosare de dauna.

Potentialii creditori de asigurari ai CARPATICA Asig pot depune, atat electronic cat si fizic, la sediul FGA, cereri de plata (Anexa 6) sau cereri de deschidere dosare de dauna (Anexa 3). Formularele sunt disponibile si online la adresa: http://www.fgaromania.ro/formulare.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat, in sedinta din data de 27 iulie 2016, retragerea autorizatiei de functionare a societatii CARPATICA Asig si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, in temeiul Legii nr. 503/2004 (republicata) si a Legii nr. 85/2014.

CARPATICA Asig a avut in 2015 o pierdere de 204,4 milioane de lei, in conditiile unor subscrieri totale de circa 584 de milioane de lei.

Anul trecut, ASF a publicat un Ghid destinat clientilor si pagubitilor CARPATICA Asig, care include un set de intrebari si raspunsuri pentru situatii cu care se pot confrunta cei care detin o polita la societatea CARPATICA Asig sau cei care au suferit o dauna provocata de un asigurat al societatii.

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.