1asig.ro
1asig.ro

Insolventele globale vor creste, anul acesta, cu 26%, pe fondul pandemiei COVID-19

5 min. / 1.540 cuvinte
Cel mai recent raport realizat de Atradius, unul dintre cei mai importanti asiguratori de credite comerciale, "Atradius Insolvency Report", analizeaza impactul economic al pandemiei COVID-19 si efectul "knock-on" asupra insolventelor, arata the Actuarial Post. Astfel, raportul estimeaza ca, la nivel global, insolventele vor creste, anul acesta, cu 26%, in timp ce Turcia va inregistra o crestere mult mai mare (41%) decat cea preconizata la nivel global.

PROMO


Se preconizeaza ca, cu exceptia Chinei, fiecare economie majora se va confrunta cu o recesiune, in acest an, Produsul Intern Brut global urmand a se contracta cu 4,5%, ceea ce va face ca aceasta recesiune sa fie mai acuta decat cea din 2009. In Europa de Nord, este de asteptat ca Marea Britanie sa inregistreze cea mai semnificativa scadere a PIB, pe fondul masurilor de restrictie si al incertitudinii Brexit. Economistii Atradius sustin ca profunzimea si durata recesiunii globale vor fi determinate de capacitatea economiilor de a gestiona reglementarile in domeniul sanatatii si fie de a iesi din izolare, fie de a gasi un mod de a prospera pe fondul distantarii sociale.

Ca raspuns la declinul economic global, e de asteptat ca fiecare piata sa inregistreze, in 2020, o crestere a insolventelor, topul fiind condus de Turcia, cu o crestere prognozata de 41%, SUA si Hong Kong (39%). Portugalia, Rusia, Olanda si Spania sunt urmatoarele cele mai afectate regiuni, cu o crestere a numarului de insolvente intre 30 - 36%. De asemenea, o crestere de 27% este prognozata pentru Africa de Sud si Marea Britanie. Totodata, se preconizeaza ca insolventele vor creste cu 19% in Irlanda, cu 17% in Italia si cu 15% in Franta. Germania, cu 6%, asteapta cea mai mica crestere a insolventelor de la an, la an.

De asemenea, Atradius subliniaza ca economiile din sudul Europei, cum ar fi Spania, Italia, Franta, Grecia si Portugalia, se confrunta cu un impact mai puternic al COVID-19 decat cele din nordul Europei, mai ales prin prisma faptului ca aceste economii se bazeaza, de obicei, mai mult pe turism. Comparativ, Germania, Danemarca, Austria si Olanda sunt mai putin dependente de turism si s-au descurcat mai bine in ceea ce priveste combaterea infectiilor cu noul coronavirus, economiile lor parand sa se adapteze mult mai bine la reglementarile privind distantarea sociala. In toate tarile analizate, exista o gama larga de proiectii privind insolventa, in functie de severitatea contractiei economice si elasticitatea insolventei.

In prima jumatate a anului, nivelurile de insolventa nu au reflectat declinul economic inregistrat pe multe piete. De fapt, cercetarile Atradius arata ca insolventele au scazut - de exemplu, insolventele din Marea Britanie au scazut, in H2 2020, cu peste 20% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar tipare similare se inregistreaza la nivel global. Atradius explica, insa, aceasta particularitate prin modificari ale regimului insolventei aduse in majoritatea tarilor, pentru a proteja companiile de faliment. Pe masura ce aceste programe incep sa expire, Atradius prognozeaza ca severitatea recesiunii va fi reflectata mai bine cu o crestere rapida a nivelurilor de insolventa, in cea de-a doua jumatate a anului in curs.

"Pandemia COVID s-a raspandit pe intreg globul, fara discriminare, generand restrictii si masuri de izolare care au avut un impact tangibil pe pietele economice. Printre acestea, intarzieri in productie, o scadere a cererii din partea consumatorilor, un declin al business-urilor si inchiderea pe scara larga a afacerilor. In timp ce multe tari au implementat masuri de stimulare fiscala pentru a atenua impactul, acestea nu pot dura la nesfarsit, iar economiile din intreaga lume incep sa realizeze adevaratul impact economic sub forma unei recesiuni si a unei reveniri sumbre la cresterea numarului de insolvente. Monitorizarea in timp real a pietelor globale si impactul asupra intreprinderilor individuale, alaturi de agilitatea in raspuns, sunt factori critici pentru a naviga in climatul incert de astazi", explica Simon ROCKETT - Senior Underwriting Manager, Atradius UK.

Raportul integral poate fi consultat AICI.

282 accesari