1asig.ro
1asig.ro

Infractorii cyber si-au mutat atentia de la industria travel si de ospitalitate, catre sectorul IT

5 min. / 1.540 cuvinte
Infractorii cyber si-au concentrat atacurile, in ultima vreme, catre sectorul IT, lasand, momentan, in urma industria travel si cea de ospitalitate, sustine Info Security Magazine. Astfel, un studiu realizat de Specops Software, arata ca 4 din 5 business-uri din industria IT au inregistrat o crestere a amenintarilor cyber, in conditiile in care, pe fondul pandemiei, munca de acasa a devenit noua normalitate. Sursa citata noteaza ca procentajul companiilor din sectorul IT vizate de infractori a fost mai mare decat in orice alt domeniu.

PROMO


Intr-adevar, atacurile cibernetice care au vizat industrian de turism si cea de ospitalitate au cunoscut, la randul lor, o crestere pe fondul pandemiei COVID-19, dar aceasta crestere a fost cea mai mica dintre cele experimentate de orice industrie. Studiul a analizat peste 2.000 de business-uri din 11 sectoare diferite de activitate si si-a propus sa afle cu cate amenintari cibernetice si alte tentative de acest fel s-au confruntat companiile din momentul in care au facut trecerea la munca de acasa.

Astfel, Specops Software a aflat ca mai bine de jumatate din business-urile analizate (54%) au raportat o crestere a atacurilor cyber de cand au facut trecerea la munca de acasa. In ciuda acestui fapt, doar 52% din cele peste 2.000 de business-uri analizate au declarat ca iau in calcul ca, dupa pandemia COVID-19, sa transforme munca de acasa intr-o noua stare de normalitate.

Intrebate care a fost tipul de atac informatic care a inregistrat cea mai mare crestere, companiile au spus ca tentativele phishing au fost cele mai comune. Pe de alta parte, tipul de atac care ingrijoreaza aproape toate companiile a fost ransomware. Astfel, 96% dintre companiile analizate au declarat ca ransomware e tipul de atac de care se tem cel mai mult, in vreme ce 74% au indicat atacurile de tip crypto-jacking, iar 67% au declarat ca se tem de atacurile de tip phishing.

In ciuda faptului ca 78% dintre companiile din domeniul IT analizate au spus ca au inregistrat o crestere a atacurilor informatice, 85% au declarat ca ar putea lua decizia ca munca de acasa sa fie permanenta si dupa pandemie. Prin comparatie, doar 23% dintre companiile din industria de turism si cea de ospitalitate au declarat ca ar transforma munca de acasa intr-o activitate permanenta, in conditiile in care 31% dintre companiile din aceste sectoare au raportat o crestere a numarului atacurilor cyber.

Nu in ultimul rand, mai arata acelasi studiu, cel putin 7 din 10 (73%) dintre companiile care activeaza in domeniul medical au raportat o crestere a amenintarilor informatice, incepand cu momentul in care s-au instituit masurile de carantina, multe dintre aceste companii confruntandu-se, in ultimele luni, cu atacuri malware tot mai sofisticate.

"Desi infractorii cibernetici au promis ca nu vor mai ataca sectorul medical, acest domeniu e in continuare extrem de vulnerabil si preocupat de atacurile viitoare. Acesta este unul dintre motivele pentru care doar 32% dintre organizatiile din acest sector de activitate ar lua in considerare ca munca de acasa sa devina o activitate permanenta", mai noteaza acelasi studiu.

331 accesari