1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Industria de asigurari propune un ...

Industria de asigurari propune un pachet de masuri pentru o mai buna functionare a pietei RCA

In contextul discutiilor privind o potentiala plafonare a primelor la asigurarile obligatorii RCA, industria de asigurari arata ca modificarea legislatiei in domeniul asigurarilor auto necesita un pachet mai amplu de masuri legislative, unul discutat impreuna cu toate partile direct implicate.

Astfel, avand in vedere Proiectul de Hotarare de Guvern privind stabilirea tarifelor de prima maxime aplicabile de catre societatile care practica asigurarea obligatorie RCA, UNSAR - Uniunea Nationala a Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania, impreuna cu BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania si PIAR - Patronatul Industriei Asigurarilor din Romania au transmis Guvernului Romaniei, Ministerului Finantelor Publice si Autoritatii de Supraveghere Financiara punctul de vedere si solutiile concrete ale industriei de asigurari si raman categoric impotriva adoptarii Proiectului de HG in actuala forma.

Cu toate acestea, in cazul in care se doreste continuarea discutiilor in acest sens, industria de asigurari considera ca este necesara amendarea proiectului de HG prin implementarea unui pachet de masuri precum:

  • indreptarea in cel mai scurt timp a aspectelor din legislatia nationala (Legea 132/2017) care reglementeza asigurarea RCA si pentru care Romania se afla in procedura de infringement;
  • emiterea Ordinului comun al Ministerului Sanatatii si Autoritatii de Supraveghere Financiara privind implementarea baremului traumatologic pentru stabilirea despagubirilor morale pe cale amiabila, asa cum s-a prevazut inca din 2017 prin art. 22 alin.(5) lit.a) din Legea 132/2017;
  • indreptarea articolelor specifice din Legea 132/2017 care nu permit asiguratorului un control al costurilor cu reparatiile autovehiculelor;
  • demararea unui proiect national ce vizeaza reducerea frecventei si gravitatii accidentelor rutiere si adoptarea unor masuri urgente de crestere a gradului de cuprindere in asigurare si de combatere reala a fraudelor care sa vina imediat si eficient in sprijinul eforturilor deja existente in aceasta zona;
  • posibilitatea de a implementa pe o anumita perioada de timp o schema de compensare pentru acoperirea diferentelor negative dintre primele practicate de asiguratorii RCA la ora actuala si tariful plafonat, similar cu schema de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale reglementata prin OUG 118/2021. De asemenea, se poate lua in considerare si compensarea de catre stat a taxelor si contributiilor lunare platite catre Fondul de Garantare a Asiguratilor, Fondul National de Protectie si Autoritatea de Supraveghere Financiara pe durata aplicarii HG.

Aceste mecanisme de compensare ar trebui sa fie in mod obligatoriu insotite si de masura asumarii de catre clientii cu autovehicule pentru transportul bunurilor (care reprezinta peste 90% din asiguratii cu risc ridicat) a unui plan de actiune care sa prevada masuri clare si ferme de conduita si proceduri concrete (masurabile si controlabile) care sa conduca la reducerea frecventei daunelor pentru acesti clienti, care acum genereaza cea mai mare frecventa a daunelor, de 21%, adica de peste 4 ori mai mare decat media generala de aproximativ 5%, a transmis UNSAR.

Indiferent de solutia finala aleasa, UNSAR subliniaza inca o data ca orice modificari ale legislatiei RCA trebuie:

  • sa respecte legislatia comunitara, pentru ca Romania, prin aderarea la Uniunea Europeana, s-a angajat la acest lucru, inclusiv prin Constitutie;
  • sa fie facute in principal in beneficiul victimelor accidentelor, respectiv tertelor persoane prejudiciate prin accidente de vehicule - si nu doar al transportatorilor;
  • sa aduca stabilitate, predictibilitate si echilibru pietei de asigurari;
  • sa incurajeze intrarea si a altor asiguratori pe piata RCA, fapt ce va contribui la cresterea competitivitatii si, pe cale de consecinta, a calitatii serviciilor oferite.


"Nu in cele din urma: asa cum am afirmat in mod repetat, industria de asigurari are nevoie de stabilitate si predictibilitate pentru a incuraja si alti investitori sa fie activi in Romania - fapt care vine in sprijinul tuturor romanilor si al economiei tarii. Din nefericire, masuri de tipul plafonarilor nu pot reprezenta solutii viabile", au transmis oficialii UNSAR.

"Asa cum am aratat si in cele de mai sus, industria de asigurari este deschisa sa gaseasca si sa discute despre solutii, precum intotdeauna. Consideram insa ca este imperios necesar ca aceste solutii sa porneasca de la analize tehnice bine fundamentate si de la principiile asigurarilor, pastrand liniile trasate de legislatia europeana - care are drept principal scop protectia pagubitilor", au adaugat acestia.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.