1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Industria asigurarilor - dupa 30 ...

Industria asigurarilor - dupa 30 de ani

La 30 de ani dupa momentul care i-a redefinit soarta - anul 1989 -, si un deceniu dupa ce a traversat cu bine cea mai puternica criza economica globala, Europa Centrala si de Est continua sa reprezinte zona continentului cu cea mai rapida crestere economica, recuperand masiv din decalajul care o separa de economiile puternice ale Vestului.

Arzand, in multe privinte, etapele, pietele de asigurari din regiune se afla, in cea mai mare parte, in pragul maturitatii. Si daca diferentele dintre aceste piete sunt uneori semnificative, exista totusi un lucru care se poate spune, fara indoiala, despre toate: a defini ultimele trei decenii ca o perioada de schimbare este prea putin; ele au consemnat, in fapt, istoria unei deveniri.

Romania nu face exceptie. De la monopolul de stat in asigurari, la statutul de piata libera, concurentiala, organizata pe principiile stabilitatii financiare si sustenabilitatii, piata de asigurari din tara noastra a trecut prin numeroase experiente care au "calit" noi generatii de profesionisti si au stabilit noi standarde de operare.

Mai sunt multe lucruri de facut pentru ca aceasta piata sa-si atinga potentialul. Si chiar daca pare uneori ca "timpul nu mai are rabdare" si schimbarile pe care ni le dorim nu se petrec suficient de repede, este suficienta o scurta privire retrospectiva pentru a constata ca, din 1989 si pana acum, drumul parcurs a fost mai lung decat cei 30 de ani consemnati de calendar.

Paginile Editiei speciale a Revistei PRIMM - Asigurari & Pensii (click pentru download) din decembrie 2019 isi propun sa faca acest demers, evaluand etapele parcurse, identificand tintele de atins pentru perioada urmatoare si, nu in ultimul rand, aducand un binemeritat omagiu profesionistilor care au facut posibila atingerea nivelului actual de dezvoltare si pe care se intemeiaza sperantele noastre de viitor.