1asig.ro
1asig.ro
Indiferent unde esti, fii ...

Indiferent unde esti, fii #treazlavolan, #treazpemotocicleta, #treazpebicicleta si un #pietontreaz!

5 min. / 1.540 cuvinte
Fie ca alegi sa calatoresti cu masina zilele acestea, fie ca optezi pentru plecarile cu motocicleta sau plimbarile cu bicicleta, siguranta rutiera si comportamentul responsabil trebuie sa ramana la fel de importante. In acest context, iata cateva din cele mai importante reguli si recomandari de siguranta rutiera de care trebuie sa tii intotdeauna cont atunci cand te afli in trafic.

PROMO


Astfel, ca sofer:
 1. Evita consumul de bauturi alcoolice seara daca dimineata urmeaza sa conduci masina.
 2. Nu conduce sub influenta bauturilor alcoolice.
 3. Nu conduce daca esti obosit. Somnolenta la volan este periculoasa, efectele oboselii fiind comparate foarte des cu cele ale conducerii sub influenta alcoolului.
 4. Circula cu atentie si calm si respecta toti participantii din trafic. Un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat intr-un eveniment rutier cu urmari nedorite.
 5. Respecta viteza legala si adapteaza intotdeauna viteza la conditiile de drum.
 6. Nu vorbi la telefonul mobil in timp ce conduci masina.
 7. Poarta centura de siguranta, indiferent daca esti sofer sau pasager in masina, atat in localitati, cat si in afara acestora. Purtarea centurii de siguranta reduce riscul mortii soferului si a ocupantilor de pe locurile din fata cu 45-50%, precum si riscul ranilor minore sau grave cu 20%, respectiv 45%. Printre ocupantii locurilor din spate, purtarea centurii de siguranta reduce riscul ranilor fatale sau grave cu 25% si riscul ranilor minore cu pana la 75%, conform raportului "Global status report on road safety".
 8. Fii atent la manevra de depasire. Daca un partener de trafic s-a angajat intr-o depasire hazardata, trebuie incetinita viteza, facilitandu-i astfel reintrarea, fara pericol pe partea dreapta.
 9. Concentreaza-te in totalitate pe condus si nu lasa nimic sa iti distraga atentia de la drum. Nu intreprinde alte activitati menite sa iti distraga atentia: nu folosi telefonul mobil pentru a trimite mesaje, a verifica notificari, a face fotografii sau a te juca, nu consuma alimente in timp ce conduci etc.
Ca motociclist:
 1. Poarta casca de protectie omologata, care indeplineste standardele actuale de siguranta! Daca ai un pasager, solicita-i acestuia sa poarte casca de protectie. Protejeza-ti ochii - curentul de aer, insectele zburatoare si praful iti diminueaza vizibilitatea si iti pot rani ochii sau fata.
 2. Poarta intotdeauna imbracaminte de protectie.
 3. Evita accelerarile excesive si nu depasi limitele legale de viteza. Asigura-te ca dispui de spatiu de franare suficient in caz de nevoie!
 4. Evita deplasarea intre benzile de circulatie.
 5. Fii vizibil! Poarta haine reflectorizante sau o vesta reflectorizanta; Pastreaza farul aprins si ruleaza in pozitia de unde soferii te pot observa cu usurinta in oglinda retrovizoare (la 2/3 din latimea benzii). Evita unghiurile moarte ale celorlalte vehicule!
 6. Abordeaza curbele cu viteza moderata, fara a le "taia"! Multe accidente se intampla din cauza patrunderii pe sensul opus.
 7. Nu conduce sub influenta bauturilor alcoolice.
 8. Nu face "slalom" printre autovehiculele aflate in miscare.
 9. Incerca intotdeauna sa ai contact vizual cu soferii care ar putea fi pe cale de a-ti intersecta traiectoria. Anticipeaza intentiile partenerilor de drum! Chiar si atunci cand soferii, biciclistii si pietonii vad ca te apropii, ei judeca gresit, de multe ori, distanta si viteza.
 10. Fereste-te de vehicule la viraje si intersectii! Cel mai frecvent tip de accident de motocicleta este generat de soferii care nu se asigura la executarea virajelor la stanga sau la schimbarea benzii de deplasare.
De asemenea, ca biciclist:
 1. Ai grija ca bicicleta ta sa fie echipata corespunzator! Bicicletele care circula pe drumurile publice trebuie sa fie prevazute cu dispozitiv de franare eficient, cu un sistem adecvat si functional de directie si cu sistem de avertizare sonora.
 2. Cand circuli PE bicicleta, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni! Coboara de pe bicicleta si mergi PE LANGA aceasta.
 3. Inainte de a patrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigura-te temeinic si acorda prioritate de trecere celorlalti participanti la trafic.
 4. Inainte de a schimba directia de mers, mai ales spre stanga, asigura-te temeinic - din fata si din spate - ca nu se apropie niciun autovehicul. La schimbarea directiei de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigura-te ca ceilalti participanti la trafic au inteles intentia ta. Semnalizeaza cu mana schimbarea directiei de mers.
 5. Acorda atentie sporita atunci cand vrei sa depasesti autobuze sau camioane. Daca nu poti depasi in conditii de siguranta, renunta.
 6. Circula cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului! Daca va deplasati intr-un grup, circulati numai in coloana, cate unul.
 7. Nu circula cu bicicleta sub influenta bauturilor alcoolice.
 8. Poarta casca de protectie. Iti poate salva viata.
 9. Fii vizibil! Este recomandat sa porti elemente reflectorizante atunci cand circuli cu bicicleta.
 10. Circula in paralel cu masinile, nu serpuit printre ele.
Nu in ultimul rand, ca pieton:
 1. Nu traversa prin alte locuri decat cele permise. Respecta intotdeauna culoarea semaforului pentru pietoni!
 2. Nu traversa in fuga si nu traversa niciodata fara sa te asiguri.
 3. Daca nu exista trotuare sau daca mergi pe drumurile publice situate in afara localitatilor, circula numai pe partea stanga a drumului si cat mai aproape de marginea acestuia;
 4. Traverseaza drumurile publice perpendicular pe axul acestora, numai prin locurile marcate ori/si semnalizate cu indicatoare. In lipsa acestora, traversarea se va face pe la coltul strazii, dupa ce te-ai asigurat ca poti face acest lucru in deplina siguranta;
 5. Dupa coborarea din mijloacele de transport in comun, asteapta plecarea acestora din statie si apoi traverseaza respectand regulile de circulatie. Nu traversa prin fata sau prin spatele autobuzului/ troleibuzului/ tramvaiului!
Editia a VI-a a campaniei FII TREAZ LA VOLAN! incepe in iulie 2021

Romania continua sa ocupe prima pozitie in clasamentul european privind rata deceselor pe sosele si in anul 2020, cu 85 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, nivel fiind totusi in scadere fata de 2019, cand a fost de 96 de morti, dar este cu mult peste media UE care a fost de 42 de decese la un milion de locuitori, arata datele publicate de Comisia Europeana. De asemenea, accidentele auto se numara printre principalele riscuri care ii preocupa pe romani (alaturi de incendii si imbolnavire), arata Barometrul UNSAR-IRES privind "Perceptia riscului si cultura asigurarilor in Romania", realizat in luna mai 2020.

In acest context, cresterea sigurantei rutiere trebuie sa fie o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Un exemplu este campania nationala de siguranta si de preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN!, organizata in fiecare an, incepand din 2016, de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, cu sprijinul celor mai importante asociatii si companii de asigurari si de brokeraj si din domenii conexe.

Editia a VI-a a proiectului se va desfasura, in acest an, in perioada iulie - septembrie 2021.

3.036 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO