1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a crescut in decembrie 2023. Analistii anticipeaza in urmatoarele 12 luni o rata medie a inflatiei de 5,78%

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut in luna decembrie cu 9 puncte la valoarea de 56,6 puncte. Aceasta situatie s-a datorat majorarii ambelor componente ale indicatorului. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2025) a scazut fata de exercitiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 5,78%, valoare mai mica cu mai putin de un punct procentual comparativ cu rata inflatiei inregistrata in luna decembrie 2023. Doar 68% dintre participanti anticipeaza o reducere a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni fata de 88% in exercitiul anterior, arata un comunicat transmis de asociatie.

In ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 71% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0212 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0781 lei pentru un euro.

“Incertitudinea fiscala ridicata precum si anticipatiile de majoare a fiscalitatii in conditiile unui defict bugetar ridicat persistent va conduce la incetinirea semnificativa a procesului dezinflationist. Astfel, participantii la sondaj anticipeaza o reducere a ratei inflatiei cu mai putin de un punct procentual in urmatoarele 12 luni”, a punctat Adrian CODIRLASU, Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orașe, 37% dintre participantii la sondaj anticipeaza o scadere a acestora in timp ce 50% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni. De asemenea 71% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, in timp ce 29% considera ca acestea sunt corect evaluate. 

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2023 este anticipat (valoarea medie a anticipatiilor) la 5,8% din PIB, iar pentru 2024 participantii la sondaj anticipeaza un deficit bugetar de 5,6%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipata de creștere a PIB real a inregistrat valoarea de 2,0% iar pentru anul 2024 anticipatiile de creștere economica se situeaza la 2,6%.

Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 54% in urmatoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de 12 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la: 

  • Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  • Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie. 

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.