1asig.ro
1asig.ro

Indicatorul de Incredere Macroeconomica a crescut in luna septembrie

5 min. / 1.540 cuvinte
In luna septembrie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 4,8 puncte pana la valoarea de 47,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 2,9 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

PROMO


Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioatra cu 3,6 puncte, pana la valoarea de 65,3 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a crescut cu 3,1 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 5,4 puncte pana la valoarea de 38,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 5,9 puncte).

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 75% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7967, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8471.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2020/octombrie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,82%.

Sunt de remarcat anticipatiile privind majorarea primei de risc a Romaniei (peste 70% dintre participantii la sondaj anticipeaza majorarea pretului CDS pentru Romania).

Indicatorul de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

Astazi, in lume exista peste 170.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 159 societati membre ale CFA Institute.

Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene cu frecventa anuala. Fiecare examen presupune cca 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 230 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA) sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

664 accesari