1asig.ro
1asig.ro
Incendiile au cauzat cele mai ...

Incendiile au cauzat cele mai costisitoare daune platite anul trecut de asiguratori in baza politelor de locuinte

5 min. / 1.540 cuvinte
Cele mai mari zece daune la locuinte achitate anul trecut de asiguratorii membri UNSAR au insumat peste 4,6 mil. lei (972.000 euro), potrivit unei analize realizate de asociatie pe baza datelor furnizate de companiile membre. Dintre acestea, primele 9 au fost provocate de incendii si ultima de inundatii.

Cea mai mare dauna achitata anul trecut in baza unei polite facultative de locuinta a fost in valoare de peste 782.000 lei (165.000 euro), fiind urmata de doua daune in valoare de 590.600 lei (124.000 euro), respectiv 505.900 lei (106.700 euro).

De altfel, cercetarile sociologice realizate la solicitarea UNSAR arata ca incendiul este riscul care ii ingrijoreaza cel mai mult pe romani atunci cand este vorba despre locuintele lor.

"Casa este probabil cel mai important bun material al unei familii, iar repararea sau reconstruirea ei in urma unui incendiu, cutremur, inundatii sau a altui eveniment neprevazut poate genera o povara financiara uriasa, asa cum ilustreaza valorile prezentate anterior", au declarat reprezentantii UNSAR.

Riscurile care genereaza cele mai multe daune pe politele de asigurare de locuinte sunt incendiul, alunecarile de teren, inundatiile (atat fenomenele naturale, cat si cele cauzate de spargerea tevilor), furtunile si greutatea stratului de zapada - arata analizele UNSAR.

"Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste ponderea proprietarilor de locuinte, peste 96% dintre romani avand locuinte proprietate personala, potrivit celor mai recente statistici ale Eurostat. Acest lucru contrasteaza cu gradul de acoperire prin asigurare inca redus, chiar si in conditiile in care, pe langa incendii, explozii sau alte riscuri individuale, exista pericolul constant al unor catastrofe naturale cu impact pe scara larga. Astfel, acest context scoate in evidenta importanta unei protectii financiare adecvate cu ajutorul unei asigurari specializate", au mai precizat reprezentantii UNSAR.

In 2019, primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor de locuinte au urcat cu 6%, in timp ce despagubirile brute platite au crescut cu 47%, arata datele ASF. La sfarsitul anului trecut erau in vigoare 3,26 milioane de contracte de asigurare de locuinte, din care 1,73 milioane - asigurari obligatorii si 1,53 milioane - asigurari facultative. Comparativ cu sfarsitul anului 2018, numarul total de contracte de asigurare pentru locuinte a urcat cu 2,2%.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international.Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.

948 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO