1asig.ro
1asig.ro

In plina recesiune, momentan, economiile majore ar putea inregistra o crestere modesta in 2021

5 min. / 1.540 cuvinte
Economiile majore sunt in plina recesiune, in momentul de fata, pe fondul impactului pandemiei COVID-19 si, in acest context, se estimeaza ca economia globala se va contracta, anul acesta, cu 3,9%, potrivit GlobalData. Sursa citata subliniaza, insa, ca, daca tarile vor ridica treptat masurile de carantina / izolare si vor usura masurile de distantare sociala, este de asteptat ca economia globala sa isi revina treptat si sa creasca, in 2021, cu 5,3%.

PROMO


"Unele dintre economiile cele mai afectate de pandemia COVID-19 sunt Mexic, Argentina, Marea Britanie, Italia, Franta si Africa de Sud. Se estimeaza ca economia Mexicului se va contracta cu 10,09% in 2020, dupa ce a inregistrat o scadere accentuata a PIB-ului de 18,7% (y-o-y) in cel de-al doilea trimestru din 2020, in timp ce se anticipeaza ca economia Argentinei se va contracta, anul acesta, cu 10,69%, dupa ce PIB-ul tarii a scazut, in cel de-al doilea trimestru, cu 17,1%. Se estimeaza ca, printre tarile care, in 2020, se vor contracta profund, se vor regasi Marea Britanie (10,29%), Italia (10,16%), Franta (9,64%), dar si Africa de Sud (8,66%)", sustine Bindi PATEL - Economic Research Analyst, GlobalData.

"Pe de alta parte - presupunand ca economia globala se va recupera treptat dupa pandemia COVID-19 -, printre tarile care se asteapta sa aiba cea mai buna crestere in 2021, se regasesc India (8,45%), China (8,07%), Franta (6,94%) si Marea Britanie (6,61%)", mai arata Bindi PATEL.Pentru a amortiza impactul pandemiei, guvernele din SUA, Japonia, Italia si Germania au aprobat masuri agresive de stimulare fiscala si monetara. In iulie 2020, 27 de state membre UE au aprobat un stimulent fiscal in valoare de 750 de miliarde de euro - aproximativ 5,3% din PIB-ul Uniunii Europene. Totodata, SUA au anuntat un pachet de stimulente care se ridica la 23,26% din PIB-ul sau, India a anuntat un pachet de 9,73% din PIB-ul sau, iar Japonia - 42,56% din PIB.

"Se estimeaza ca aceste cheltuieli neplanificate pentru stimulente fiscale vor creste imprumuturile nete ca procent din PIB-ul SUA de la -5,8, la -15,4, in 2020. In mod similar, alte economii majore se asteapta la tendinte asemenatoare, inclusiv Marea Britanie (-2,1% in 2019 vs. -8,3% in 2020), Italia (-1,6% in 2019 vs. -8,3%), Germania (1,5% vs. -5,5%) si Japonia (-2,8% vs. -7,1%)", noteaza Bindi Patel, GlobalData."Desi, la nivel global, guvernele investesc miliarde de dolari pentru a atenua impactul pandemiei, solutia nu este nici permanenta, nici durabila. Cu masuri semnificative de stimulare, ratele de deficit fiscal si de debit vor fi afectate semnificativ in 2020 - 2021. Mai mult, tarile in curs de dezvoltare trebuie sa faca fata provocarilor pe mai multe fronturi", arata Bindi PATEL - Economic Research Analyst, GlobalData.

"Drumul catre redresare, in 2021, ramane unul neplacut, deoarece e extrem de expus raspandirii globale a pandemiei. Presupunand ca nu va exista un al doilea val de infectii, e de asteptat ca economiile majore, precum SUA, Franta, Japonia si China, sa isi revina. Cu toate acestea, revenirea la nivelul pre-pandemic poate fi o provocare, intrucat acest lucru se bazeaza pe o reducere a raspandirii virusului, eliminarea tuturor restrictiilor in interiorul si in afara granitelor internationale, reluarea cheltuielilor de consum si a activitatii economice in sectoarele informale - in special, in cazul tarilor in curs de dezvoltare -, precum si pe renasterea comertului general si a lanturilor globale de aprovizionare", noteaza GlobalData.

"Desi e de asteptat ca marile economii sa isi revina pana in 2021, controlul pandemiei continua sa fie o necesitate a prezentului. Guvernele ar trebui sa aplice in continuare masuri fiscale si monetare, intr-o coordonare si cooperare globala. Cu toate acestea, daca reformele nu sunt puse in aplicare adecvat, nu va exista doar o crestere economica, care reprezinta o provocare pentru anii urmatori, ci si probleme precum falimentul, somajul si sustinerea activitatii economice pentru gospodarii si firme - toate acestea vor reprezenta obstacole greu de depasit", explica Bindi PATEL - Economic Research Analyst, GlobalData.

394 accesari