1asig.ro

In coronacriza, IGSU primeste aproape 700 milioane de euro din bani europeni

5 min. / 1.540 cuvinte
Comisia Europeana a aprobat Romaniei suma de 682 milioane de euro pentru a fi alocata Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) pentru implementarea masurilor imediate de combatere a raspandirii COVID-19.

PROMO


Marcel Bolos, Ministrul Fondurilor Europene (MFE), a explicat ca aceste fonduri sunt alocate prioritar in aceasta perioada pe trei paliere: masuri imediate pentru sanatate ce cumuleaza 350 de milioane de euro alocati achizitionarii de echipamente medicale si teste COVID-19 de catre unitatile spitalicesti, carora li se adauga cei 682 de milioane deblocati pentru IGSU.

Al doilea palier ce se bazeaza pe finantarea europeana este piata de munca. 300 de milioane de euro au fost alocati persoanelor afectate de somajul tehnic, adica aproximativ 620.000 de salarii de care beneficiaza Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Al treilea palier are in vedere masurile obligatorii pentru revigorarea economiei romanesti cand cadrul social va permite peste cateva luni.

Secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a descris importanta proiectului "Viziune 2020": "Dotarea cu tehnica si echipamente multirisc de ultima generatie va permite autoritatilor sa ia parte le misiuni ce vor salva vietile romanilor, dar si, foarte important, imbunatateste managementul interventiei in cazul misiunilor de amploare".

Concret, 44 de unitati subordonate Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), 7 unitati ce tin de Inspectoratul General de Aviatie din cadrul MAI (IGAv), precum si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABIF) vor beneficia de echipamente ce cresc capacitatea de raspuns de la 13,50 de minute (2018) la 12,06 minute datorita performantelor tehnice superioare dar si eficientizarii modului de gestionare a interventiilor.

O parte din echipamentele medicale folosite in aceste zile pentru prevenirea si tratarea COVID-19 sunt finantate in cadrul proiectelor europene. Concret, in cadrul proiectelor implementate pana acum, Inspectoratul General de Urgenta (IGSU) a achizitionat peste 1.100 ambulante de diferite tipuri, 36 de tabere mobile echipate complet (fiecare avand capacitatea de a trata 200 persoane), si 49 de linii tehnice de intretinere a echipamentelor individuale de protectie. Proiectele au fost finantate in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu (POSM) si Programului Operational Regional (POR) in perioada de programare 2007-2013, respectiv in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) in actuala perioada de programare (2014-2020). Prin aceste proiecte au fost asigurate si alte dotari necesare pentru situatii de urgenta, valoarea cumulata a acestora fiind de 233,55 milioane euro.

Proiectul "Viziune 2020" este finantat in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare. Dotarea cu tehnica si aparatura de ultima generatie le va permite autoritatilor romane sa ia parte la misiuni terestre, maritime si aeriene si va preintampina pierderea de vieti omenesti prin reducerea timpului de raspuns al autoritatilor.

Proiectul va finanta urmatoarele dotari necesare IGSU, IGAv si SABIF: 20 ambulante tip A; 55 ambulante tip B; 10 ambulante tip C; 2 ambulante pentru transportul nou-nascutilor in stare critica; 2 Posturi Medicale Avansate I (PMA I); 310 aparate izolante cu autonomie marita si sistem de alarmare in absenta miscarii; 7.100 aparate izolante cu sistem de alarmare in absenta miscarii; 42 linii tehnice de intretinere a echipamentelor individuale de protectie; 20 ventilatoare mari; 29 ventilatoare mici; 38 autospeciale pentru transportul la interventii; 64 autospeciale de interventie si salvare de la inaltime; 27 motopompe remorcabile de mare capacitate; 30 autopompe cisterna pentru incendii de padure (cu capacitatea de 3.000 litri); 60 autospeciale descarcerare; 16 buldoexcavatoare - tehnica grea de interventie; 49 containere cu echipamente individuale de protectie; 63 autocamioane cu sistem hidraulic de incarcare/descarcerare cu carlig; 4 automacarale cu brat ridicator si platforma pentru transport accesorii si materiale; 276 autospeciale de stingere cu apa si spuma - capacitate 4.000 litri; 200 autospeciale de stingere cu apa si spuma - capacitate 10.000 litri; 2 autospeciale pentru interventii la inundatii; 30 containere cu materiale genistice; 14 containere cu cazarmament; 4 autospeciale de suport radio; 1 centru de comunicatii pentru punctul de comanda mobil national; 33 centre de comunicatii pentru punctul de comanda mobil mediu; 2 autospeciale radio pe unde scurte; 3 sisteme UAV; 5 autospeciale pentru transportul victimelor multiple; 18 autoplatforme; 42 autospeciale de prima interventie pentru lucrul cu apa la inalta presiune si hidroperforare; 4 autospeciale cu roboti; 14 generatoare curent tabara; 40 toalete tabara; 40 dusuri tabara; 19 autospeciale pirotehnic; 10 containere pirotehnice; 2 containere decontaminare persoane; 1 container decontaminare tehnica pe teren; 1 container transport pacient inalt contagios pe cale aeriana; 1 container medical (suport logistic); 8 autospeciale de stins cu pulbere; 1 nava multirol; 3 salupe multirol; 6 elicoptere usoare; 3 elicoptere medii/grele (terestru); 3 elicoptere medii/grele (maritim); Centrul National de Raspuns la Dezastre; 15 statii de lucru.

De asemenea, proiectul va finanta si achizitia unei cladiri ce va fi adaptata necesitatilor pentru crearea Centrului National de Raspuns la Dezastre (CNRD), pentru a se putea asigura un raspuns coordonat si o gestionare operationala la nivel national a situatiilor de urgenta.

489 accesari