1asig.ro
1asig.ro
In ce stadiu se afla modificarile ...

In ce stadiu se afla modificarile propuse pe legislatia RCA?

5 min. / 1.540 cuvinte
Pe fluxul legislativ exista doua proiecte de modificare a legislatiei RCA, cu efect asupra tututor soferilor din Romania. Acestea au fost dezbatute adesea in ultima perioada si se asteapta ca macar o parte dintre acestea sa fie lamurite in urmatoarele doua saptamani.

PROMO


"Avem pe fluxul legislativ doua proiecte care doresc sa corecteze ceea ce se intampla in piata RCA. Vorbim de legea care se afla la Parlament, dar si despre un proiect aflat pe Ordonanta de Urgenta aflat in transparenta pe site-ul Ministerului de Finante, proiect initiat la propunearea ASF - Autoritatea de supraveghere Financiara", a explicat Iulius Marian FIRCZAK, Deputat in Parlamentul Romaniei.

"Modificarile care trebuie facute pe Legea RCA astazi sunt destul de multe si se refera, printre altele, la ora de manopera facturata, la fraudele care se intampla pe ceea ce inseamna inchirierea de masini la schimb, pe faptul ca nu este stipulat clar in lege cine are voie sa fie mandatat de catre clienti sa ii reprezinte in relatia cu asiguratorul. Si nu in ultimul rand vorbim de decontarea directa obligatorie pe toate politele RCA. Cu exceptia decontarii directe obligatorii, sper si cred ca vom reusi in Parlament sa corectam celelalte probleme in urmatoarele doua saptamani, in Comisie. Ramane ca decontarea directa sa fie rezolvata in Ordonanta pe care sa o dea Guvernul Romaniei", a declarat Iulius Marian FIRCZAK.

Piata RCA a atins o valoare de 3,97 miliarde de lei in 2020, cu 5% mai mult fata de anul anterior, conform datelor ASF.

Asigurarea RCA este o asigurare obligatorie care poate afecta un numar de peste 6 milioane de proprietari de vehicule, care pot fi si beneficiari ai contractelor de asigurare.

Ministerul Finantelor a publicat, la finalul lunii ianuarie a.c., Proiectul OUG prin care decontarea directa devine obligatorie intre asiguratorii RCA din Romania. Afla care sunt principalele modificari si care va fi procedura pentru plata despagubirilor!

Legat de obligativitatea Decontarii Directe intre companiile de asigurari RCA, Consiliul Concurentei a transmis ca este important se creeze un mecanism care sa dea incredere asiguratorilor ca isi vor recupera banii unii de la altii.

Clauza de decontare directa pe RCA exista si in prezent, dar este optionala pentru asigurati. Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
- accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
- vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
- prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
- ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
- prejudiciile exclud vatamarile corporale.

In primele noua luni ale anului 2020, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de ASF, au incheiat un numar de 162.469 de clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 16,13 milioane de lei. Astfel, a rezultat o prima medie anualizata de 112 lei.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
UNSAR: Suntem pregatiti sa contribuim la implementarea unui sistem eficient de decontare directa
Brokerii vor informa asiguratii ca, odata ce decontarea directa va fi obligatorie, RCA devine o protectie si pentru sine, pe langa protectia pentru un tert pagubit
VIDEO: Ce schimbari va aduce Decontarea Directa obligatorie pentru soferi?
VIDEO: Cristian ROSU - Prin introducerea decontarii directe obligatorii vrem sa aducem o disciplina mai mare in piata

5.150 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO