1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

In ce conditii pot rudele soferului vinovat sa solicite despagubiri de la asigurator?

Persoanele indreptatite sa solicite de la asigurator despagubiri materiale si morale, in cazul producerii unor vatamari corporale sau decese, sunt enumerate de art. 50 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania.

Daca in cuprinsul aliniatului 2 al articolului mentionat anterior legiuitorul a transat in mod indubitabil asupra faptului ca, in situatia producerii unor vatamari corporale sau decese, se pot acorda despagubiri materiale si morale atat persoanelor aflate in exteriorul autoturismului asigurat, cat si celor care se aflau in interiorul acestuia, la momentul producerii evenimentului, fara a se acorda despagubiri si conducatorului autoturismului vinovat de producerea accidentului, situatia mentionata in cuprinsul  aliniatului 3 al articolului 50 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania, nu a fost la fel de precisa, fapt ce a determinat crearea unei jurisprudente neunitare prin pronuntarea unor hotarari judecatoresti contradictorii.

Invocam in acest sens urmatoarea situatie: in data de 14 iulie 2010 a avut loc un accident rutier produs din culpa conducatorului B.E., fapt ce a determinat decesul acestuia si a celorlalti pasageri, respectiv B.GR., B.N., B.GA. Sotia si cei doi copii si conducatorului B.E. s-au constituit parti civile impotriva asiguratorului de raspundere civila, solicitand acordarea de daune morale si materiale ca urmare a decesului acestuia. Totodata, si rudele celorlalti pasageri decedati au solicitat daune ca urmare a producerii unui prejudiciu moral si material determinat de decesul celor dragi.

In consecinta, prima instanta de judecata, Tribunalul Bucuresti, prin pronuntarea Sentintei Nr. 12317/2012, a respins in totalitate pretentiile sotiei si a celor doi descendenti ai soferului B.E., vinovat de producerea accidentului din data de 14 iulie 2010, si a admis, in parte, pretentiile invocate de catre celelalte parti civile.

Prin Decizia Nr. 217/2013, Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat in parte Sentinta Nr. 12317/2012, admitand pretentiile rudelor soferului vinovat de producerea accidentului si majorand valoarea despagubirilor cu titlu de daune morale solicitate de catre celelalte parti civile.

Drept consecinta, Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei i-a revenit rolul ca, in urma unei sesizari privind solutionarea recursului in interesul legii, avand drept obiect interpretarea dispozitiilor art. 50 alin. 3 din Legea nr. 136/1995, sa pronunte o decizie judecatoreasca cu caracter definitiv si obligatoriu si care sa transeze aceasta problematica.

Prin Decizia Nr. 23/2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a stabilit ca, in situatia in care se invoca dreptul la  despagubiri al sotului/ sotiei sau al oricarei alte persoane aflate in intretinerea proprietarului ori a conducatorului autovehiculului asigurat raspunzator de producerea evenimentului asigurat nu se pot acorda daune decat daca persoanele mentionate anterior s-au aflat in autoturism la momentul producerii accidentului si au suferit vatamari corporale, fiind victime directe ale evenimentului rutier, si nu numai in virtutea calitatii de rude ale soferului vinovat.

Av. Denisa PASCU