1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Implementarea planului de ...

Implementarea planului de redresare economica: folosirea corecta a banilor pentru a asigura beneficii

Tarile ar trebui sa foloseasca cele peste 700 de miliarde EUR din planurile de redresare a UE pentru a se adapta noilor realitati sociale si economice, spun eurodeputatii.

Mecanismul de redresare si rezilienta (MRR) al UE a fost infiintat la apogeul crizei Covid-19 pentru a ajuta tarile UE sa sprijine intreprinderile si oamenii aflati in dificultate. In timp ce economia UE a revenit in 2021, dupa o scadere brusca in 2020, apar noi provocari economice si sociale odata cu razboiul din Ucraina si cresterea preturilor la energie si alimente.

Mai mult decat un instrument de ajutor pe termen scurt, Mecanismul de redresare si rezilienta de 723,8 miliarde EUR este un plan orientat spre viitor care finanteaza reformele si investitiile propuse de tarile UE in domenii precum tranzitia ecologica, transformarea digitala, sanatatea, rezilienta sociala si economica si sprijinirea tinerilor.

Intr-un raport privind punerea in aplicare a MRR, adoptat de Parlament in iunie 2022, eurodeputatii au subliniat ca banii ar trebui sa fie utilizati in mod eficient pentru a asigura beneficii pe termen lung pentru economia si societatea UE. Acestia au evidentiat necesitatea de a creste autonomia strategica a UE, de a reduce dependenta de combustibilii fosili importati si de a diversifica sursele de energie.

Pe langa o transa de prefinantare de pana la 13% din fondurile alocate, tarile UE isi primesc restul platilor in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta dupa indeplinirea unor obiective si etape specifice.

Decizia de a aproba planul de redresare al unei tari este luata de Consiliu la propunerea Comisiei Europene. Chiar daca Parlamentul nu joaca un rol oficial, acesta a exprimat ingrijorari cu privire la statul de drept si la protejarea intereselor financiare ale UE in anumite tari. In iunie 2022, Parlamentul si-a exprimat dezacordul fata de decizia de aprobare a planului de redresare al Poloniei, iar in noiembrie 2022 eurodeputatii au declarat ca UE trebuie sa reziste presiunilor de a aproba planul Ungariei.

Finantarea pentru redresare se aloca tarilor UE fie sub forma de granturi, fie sub forma de imprumuturi. Statele membre au facut planuri pentru aproape totalitatea granturilor disponibile, dar pana in iunie 2022 au indicat ca doresc sa utilizeze doar 166 de miliarde EUR din cele 385,8 miliarde EUR disponibile pentru imprumuturi.