1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
INTERVIURI: Succes feminin in ...

INTERVIURI: Succes feminin in piata de asigurari

In ultimii ani, femeile sunt o prezenta tot mai puternica in mediul economic, inclusiv in industria asigurarilor, companiile sustinand diversitatea, incluziunea si egalitatea de sanse. Astfel, este evidenta tendinta de a avea mai multe femei in roluri de conducere in piata de asigurari.

Pentru a celebra frumusetea feminina, cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, de 8 martie, va prezentam peste 20 de interviuri cu femei de succes din piata asigurarilor (in ordinea alfabetica a prenumelui).

La multi ani tuturor femeilor!

Adriana MATACHE, Deputy CEO si CFO, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Vedem de ceva vreme deja ca prezenta feminina este tot mai puternica la nivel de top management in toate industriile, nu doar in asigurari. Desigur, in general echipele de top management sunt inca dominate de barbati. Ma bucur insa ca si din aceasta perspectiva ALLIANZ-TIRIAC da tonul: 3 din cele 5 pozitii ale Consiliului Director sunt detinute de femei. Vorbim de roluri complexe, cu echipe extinse si impact semnificativ in rezultatele companiei si in experienta clientilor.

Prezenta feminina la nivelul echipei de managament a ALLIANZ-TIRIAC nu este intamplatoare, incurajam incluziunea, egalitatea de sanse si diversitatea dupa orice criteriu, pentru ca stimuleaza creativitatea si aduce noi perspective asupra modului de rezolvare a problemelor.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Abilitatea de a explica concepte complexe intr-un limbaj usor de inteles, dublata de empatie si invatare continua sunt in opinia mea esentiale pentru o cariera de succes in asigurari. Domeniul asigurarilor are o particularitate specifica: aceea de a fi alaturi de clienti in momentele cu cel mai mare impact emotional, deseori cele mai grele. De aceea, capacitatea de a lua decizii cu empatie si avand in minte clientul si momentul dificil prin care trece atunci cand acceseaza serviciile noastre sunt extrem de importante in cladirea unei cariere de succes in asigurari.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Avand in vedere agenda aglomerata si provocarile numeroase din ultimii trei ani, pentru mine cea mai mare provocare a fost alocarea de timp pentru dezvoltare si invatare continua. Asa cum spuneam, este esential in orice domeniu de activitate sa ramai conectat la trenduri, la noutati si sa inveti permanent. Iar prin invatare ma refer nu doar la acumularea de cunostinte tehnice in aria de specializare, ci si la abilitatile soft, de leadership etc.

Intr-un mediu economic care se schimba rapid, incert si imprevizibil, mentinerea unui program constant de invatare devine o sarcina dificila. Gestionarea adecvata a efectelor pandemiei Covid-19 sau ale razboiului de la granita, minimizarea impactului negativ al inflatiei ridicate si al volatilitatii extreme de pe pietele financiare sunt doar cateva exemple de situatii care fac si mai dificila sustinerea unui program consecvent de invatare si dezvoltare continua.

Alina BARBULESCU, Specialist Asigurari Generale non-auto, UNSAR

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Ma bucur ca, cel putin in ultimii ani, prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari au devenit tot mai evidente, iar realizarile din ce in ce mai vizibile. Observ cu multa bucurie ca numarul femeilor care aleg sa se dezvolte in acest domeniu este tot mai mare de la un an la altul.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Atunci cand vorbim de asigurari, in primul rand ne gandim la oameni - oameni care au nevoie de protectie financiara. Asadar, consider ca pentru a avea o cariera de succes in acest domeniu este esential sa dispui, in primul rand, de abilitati de comunicare. Cunostintele tehnice sunt foarte importante, dar poate si mai important este felul in care acestea sunt transmise mai departe pentru a fi intelese si pentru a avea un impact asupra interlocutorului.

In aceeasi masura, perseverenta, viteza de reactie sau adaptabilitatea vor face mereu diferenta in parcursul profesional spre o cariera de succes, indiferent ca vorbim despre femei sau barbati. Iar in functie de obiectivele pe care ni le setam ar trebui sa fim constienti si de nivelul de deschidere catre nou de care dispunem pentru a putea raspunde noilor provocari profesionale..

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Indiferent de rolul pe care l-am avut in cariera, am ales sa ma dedic evolutiei profesionale si sa urmaresc obiectivele organizatiei in care ma aflu. Nici provocarile nu au intarziat sa apara. Dar, mergand inainte cu tenacitate, curaj, perseverenta, am reusit sa fac fata acestor provocari si cred ca rezultatele sunt cele care vorbesc de la sine.

Pana in acest moment, as putea spune ca venirea in UNSAR a fost cea mai mare provocare din toate punctele de vedere, una care mi-a adus multe oportunitati de dezvoltare profesionala. Iar din acest motiv, sunt recunoscatoare celor care au avut incredere in mine.

Anita NITULESCU, CEO, EUROLIFE FFH Asigurari Romania

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

A crea oportunitati egale este o chestiune de principiu, dar este de asemenea si o abordare strategica. Pentru ca un mediu organizational divers contribuie la progres si performanta. Iar aceste aspecte nu sunt departe de industria de asigurari care a ajuns la o reprezentare foarte buna a femeilor la toate nivelele, inclusiv in zona de management. Strict din perspectiva EUROLIFE, aproximativ 60% dintre angajati sunt femei.

Cred ca echilibrul femei - barbati este fundamental pentru viitorul si succesul industriei, dar si a societatii in general. Iar aceasta diversitate trebuie sa vina nu numai din aceasta segmentare femei-barbati, ci si din diversitatea generatiilor si a culturilor. Un astfel de mediu provoaca schimbul de idei si perspective, cu rezultate in cresterea gradului de colaborare si a identificarii de solutii adaptate provocarilor de business.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Nu as spune ca exista elemente specifice unei cariere in industria de asigurari. Exista insa elemente fara de care nu poti evolua - profesional, si chiar personal. Si ma refer aici la curiozitate si curajul de a-ti asuma riscuri. Pentru ca nimic nu se compara cu experienta, cu dorinta de a testa, de a incerca si a gasi solutii.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

As puncta doua momente: primul este cel din 2007, cand am pus bazele business-ului EUROLIFE pe piata locala si am lansat modelul de bancassurance, iar celalalt este momentul 2018 cand EUROLIFE a trecut printr-un proces de transformare - de la un business bazat exclusiv pe bancassurance (pe fondul pierderii principalului canal de distributie), la un business multichannel. In ambele situatii mi-am asumat deopotriva succesul si esecul, si am actionat cu incredere si determinare, dar si contand pe o echipa de profesionisti, fara de care nu as putea face diferenta. E foarte important ca in tot ceea ce faci sa-ti stii obiectivul si sa il urmaresti, indiferent daca intervin, inevitabil si momente mai grele. La EUROLIFE, nu doar tinem pasul cu azi, ci inovam pentru maine. Iar asta ne motiveaza in fiecare zi sa depasim orice provocare.

Carmina DRAGOMIR, CEO, METROPOLITAN Life overseeing CZ, SK, HU, BU and UA

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Consider ca performanta, indiferent de industrie, indiferent de gen, este strans legata de capacitatea de a fi liderul care se poate adapta la ziua de maine, ghidand, totodata echipa catre obiectivul dorit. Este liderul care reuseste sa construiasca, alaturi de oameni, drumul catre succes. In aceeasi masura, performanta in domeniul asigurarilor are adesea la baza deschiderea si adaptarea liderilor la schimbarile macro-economice, tehnologice, legislative, cat si interesul constant in a intelege nevoile in continua schimbare ale clientilor. Le apreciez pe colegele mele din industrie, care se implica pentru a inova, pentru a dezvolta o piata inca tanara, intr-o lume in continua miscare, intr-o piata competitiva, in care avem nevoie de diversitate si incluziune pentru un viitor asa cum ne dorim. 

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Sunt de parere ca, indiferent de momentul din cariera la care facem referire, autenticitatea, curiozitatea, deschiderea catre nou si capacitatea de a crea valoare sunt printre atributele care pot aduce succesul, indiferent de domeniul la care ne referim. Totodata, empatia si interesul constant pentru a intelege contextul si etapele din vietile clientilor nostri vor face intotdeauna diferenta. In egala masura, echilibrul personal si bucuria timpului de calitate petrecut alaturi de cei dragi joaca un rol de baza in dezvoltarea sustenbila, pe termen lung a unei cariere de succes.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Consider ca nu m-am confruntat in cariera mea cu provocari mai mari pentru ca sunt femeie – se poate intelege si invers, pentru ca sunt femeie nu m-am confruntat. Provocarile au venit intodeauna din specificul domeniului de activitate sau din context: piata asigurarilor de viata din Romania nu este la fel de dezvoltata ca in alte regiuni. Beneficiile produselor de protectie financiara sunt adesea trecute cu vederea, chiar si intr-un context caracterizat de cresterea inflatiei, situatia macro-economica sau conflictul din Ucraina, care necesita o si mai mare plasa de siguranta.  Am ales intotdeauna sa privesc partea pozitiva si sa nu ma opresc din a continua sa caut, alaturi de echipa mea, noi moduri prin care le putem face vietile romanilor mai sigure. Totodata, pentru ca rolul meu presupune si coordonarea business-ului din Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Ucraina, voi continua sa explorez si experimentez oportunitatile oferite atat de piata din Romania, cat si de cea din regiunea EMEA.

 

Cati STOICAN, Member Management Board, SAFETY Broker

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Industria asigurarilor a parcurs un drum lung in echilibrarea scalelor de gen de cand am intrat eu in acest domeniu (in urma cu 21 de ani). Prezenta feminina in industria asigurarilor este in crestere in ultimii ani, dar paritatea de gen inca lipseste, mai ales daca discutam de rolurile executive de conducere. Se spune ca "suntem media celor 5 oameni cu care ne petrecem cel mai mult timp" (Jim Rohn), iar daca ne dorim sa facem salturi semnificative pentru cresterea numarului de femei in astfel de roluri, una dintre solutii ar putea fi crearea unor retele informale care sa ne acorde prilejul sustinerii reciproce.

In cadrul companiei SAFETY Broker de Asigurare sustinerea diversitatii face parte din cultura organizationala; astfel am creat un mediu favorabil extinderii ponderii femeilor la nivel de management prin programe specifice interne.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

O femeie lider va acorda o parte din timpul ei pentru a crea situatii favorabile de dezvoltare pentru membrii echipei si pentru a-i incuraja si sustine sa-si atinga potentialul maxim.

Empatia, educatia, responsabilitatea si implicarea sunt doar cateva din atributele-cheie necesare pentru a avea o cariera de succes nu numai in asigurari, ci in orice domeniu. Empatie pentru ca nu ai cum sa intelegi ce inseamna sa fii altcineva, insa este important sa invatam sa ne pese de ceilalti, iar femeile sunt mult mai empatice. Educatie pentru ca nu ai cum sa stii totul, mai ales in domeniul nostru - studiem pentru a intelege. Responsabilitate pentru ca noi, femeile, putem influenta cu toate celelalte atribute deciziile care modeleaza si definesc organizatia si comunitatile noastre. Implicare pentru ca mai nimic nu se intampla de la sine - suntem nevoite sa luam masuri pozitive pentru a schimba si misca lucrurile.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Una dintre provocari a fost aceea de a mentine echilibrul intre planul personal si cel profesional, precum si aceea in a ma lasa cunoscuta pentru realizarile mele pentru ca povestea mea sa inspire poate persoane mai tinere care isi doresc sa lucreze in acest domeniu.

Domeniul Asigurarilor este un domeniu in care sunt permanente transformari si provocari carora a trebuit sa le fac fata, dar pentru ca sunt un jucator de echipa, m-am completat cu colegii din domeniu indiferent de gen.

Cerasela CHIRIAC, Owner, INTER Broker

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Dat fiind ca este luna noastra, a femeilor, imi permit sa fiu mai feminista decat de obicei. Fara noi, femeile, lumea nu ar exista, prin urmare, cum ar putea sa existe lumea asigurarilor fara farmecul, gratia, talentul, cunostintele, priceperea si mai ales potentialul nostru? Asadar, apreciez ca prezenta si performanta feminina in industria de asigurari sunt, de la an la an, tot mai vizibile si cu rezultate mai mult decat notabile. Si inca suntem departe de potentialul pe care-l avem.

Schimbari in ultimii ani? Cu siguranta, da. Am devenit, imi place sa cred, mai mult decat relevante in industria de asigurari, am inceput sa setam trenduri si obiective pe care, ne face o placere deosebita sa constatam, ca le imbratiseaza si partea barbateasca a industriei.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

In afara de farmecul specific feminin? Abilitatile de comunicare foarte dezvoltate pe care le avem alaturi de cele de negociere precum si flexibilitatea de care stim sa dam dovada atunci cand este necesar sunt atribute cheie care ne ajuta pe noi femeile in multe alte industrii nu doar in cea a asigurarilor. Si cand acestea sunt dublate de cunostinte tehnice (suntem foarte silitoare atunci cand trebuie sa invatam), succesul este garantat.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Balansul intre viata profesionala si cea personala ramane o constanta care necesita abilitati de planificare, delegare si disciplina. Familia este in top trei valori pentru mine, asa ca voi continua sa caut echilibrul intre conducerea companiei si prezenta in familie.

Daniela BADALUTA, President & Founder, RECREX Group

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Prezenta si performanta feminina este tot mai vizibila datorita valorilor aspirationale de a redefini si rafina modele. Chiar daca leadershipului feminin inca este controversat in anumite segmente de activitate, prezenta feminina este tot mai echilibrata si aduce un plus valoare notabil pietei de asigurari.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Valabil pentru orice domeniu, educatia, inovatia si gandirea "out of box" sustinute de perseverenta sunt esentale pentru o cariera de succes in asigurari. Pe de alta parte, o baza importanta o reprezinta echipa din spatele oricarei cariere de succes.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Este deja bine stiut ca femeile trebuie sa "demonstreze mai mult", iar provocarile fac parte din drumul catre succes. Totodata, depasirea provocarilor prin identificarea nevoilor si a solutiilor optime tinand cont de dorinta de diversitate si incluziune prin strategia de management colaborativ.

Daniela CASAPU, Membra a Directoratului SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

In industria asigurarilor, prezenta feminina este tot mai puternica in ultimii ani. Am observat, de-a lungul timpului, schimbari majore privind cresterea prezentei femeilor in pozitii importante din companii, atat de middle, dar mai ales de top management. Din aceste pozitii cheie, femeile au puterea unor decizii cu impact nu doar asupra organizatiilor, ci si asupra pietei de profil.

Acest context este intalnit in special in companiile cu un focus ridicat pe asigurarile de viata si sanatate, SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare numarandu-se printre ele. Compania sustine egalitatea de gen, oferind aceleasi sanse atat pentru pozitiile de conducere, cat si pentru toate celelalte departamente, peste 50% dintre angajati fiind femei.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Domeniul asigurarilor era perceput ca un domeniu tehnic, strict financiar, rigid, in care empatia si emotia erau considerate atribute mai putin importante. In ultimii ani insa, clientii au inceput sa se informeze si automat sa se familiarizeze cu asigurarile. Nevoile acestora au devenit tot mai diversificate, mai sofisticate, iar asiguratorii au devenit tot mai buni consultanti. Intrand in pielea clientilor pentru a-i intelege mai bine, au inceput sa vorbeasca pe limba acestora, pentru a-i familiariza cu beneficiile si avantajele unei asigurari. Tocmai pentru ca au capacitatea de a traduce lucrurile tehnice intr-un limbaj simplu si de a transmite informatiile intr-un mod direct si cald, un numar din ce in ce mai mare de femei si-au gasit locul in aceasta industrie.

Asadar, atributele cheie de care este nevoie pentru a avea succes in industria asigurarilor sunt empatia, perseverenta, dedicarea, rezilienta, deschiderea la feedback, dorinta de autodezvoltare, implicare in dezvoltarea echipelor si atentia la nevoile acestora.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Provocarile intampinate in cariera de-a lungul timpului au fost legate de situatii de business. Am avut norocul sa lucrez in organizatii in care femeile au fost si sunt respectate, apreciate si valorizate. Asa cum mentionam anterior, fac parte dintr-o companie care are aceleasi valori si in care nu se fac diferentieri de gen, femeile avand sanse egale de dezvoltare si promovare in cariera, la fel ca barbatii.

Daniela TANASE, Deputy General Director, ASIGEST Broker

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Am crescut profesional alaturi de industria asigurarilor si ma bucur sa vad din ce in ce mai multe femei care ajung in pozitii de varf, iar acest lucru nu poate decat sa aduca plus valoare acestei industrii. In ultimii ani, femeile din industrie impartasesc idei si perspective noi, aduc solutii creative si inovatoare pentru problemele si diversele situatii intalnite. Sunt un mare suporter al egalitatii de sanse si cred ca este una din conditiile necesare pentru succesul acestui sector in Romania. Diversitatea generationala, diversitatea culturala sunt, de asemenea, lucruri pe care le vad in industrie si nu pot decat sa ma bucur ca, intr-o perioada in care vedem o polarizare a societatii, in industria de asigurari obiectivul nostru, al tuturor, este sa le oferim oamenilor posibilitatea de a-si reveni mai repede dupa un eveniment nefericit. Cred cu tarie ca din punct de vedere al egalitatii de sanse suntem o industrie de la care altele ar putea invata.

Egalitatea de gen este o realitate tot mai consistenta in industria de asigurari, iar leadershipul feminin si diversitatea, au adus de-a lungul anilor, o serie semnificativa de avantaje, atat pentru cultura organizationala, cat si pentru dezvoltarea si inovarea business-urilor.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Succesul in asigurari vine pe termen lung si in echipa. Este o industrie in care conteaza foarte mult abilitatile tehnice si este nevoie de timp pentru a invata specificitatea si detaliile caracteristice. Pentru a avea succes cred ca trebuie sa ai un bagaj important de cunostinte generale pentru ca trebuie sa fii un bun comunicator, trebuie sa te poti adapta rapid, trebuie sa stii cand si ce sa prioritizei, cum sa depasesti situatiile de criza. Cred ca toate acestea pot fi rezumate in trei atribute-cheie:

Profesionalism - pentru ca in nicio industrie sau afacere nu poti avea succes pe termen lung fara a fi un profesionist care mereu cauta sa devina din ce in ce mai bun.

Perseverenta - pentru ca pentru a avea succes trebuie sa dai dovada de multa staruinta in munca, convingeri, in atitudini.

Rezilienta - pentru ca lucram in asigurari, un serviciu care iti ofera posibilitatea de a reveni la normalitate dupa suferirea unui soc.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Provocarile au venit mereu din specificul industriei si cred ca nu sunt mai mari pentru femei decat pentru barbati. Ne confruntam cu nivelul de incredere scazut in industrie si stam rau la educatie financiara, acestea fiind doua din cele mai importante provocari ale acestei industrii,

La nivel individual, profesional pentru a avansa trebuie sa te adaptezi, sa fii flexibila, sa fii in mai multe locuri in acelasi timp, iar acest lucru are o influenta semnificativa asupra fiecarui. Pot interveni momente in care te vei indoi de calitatile tale sau te vei intreba daca esti suficient de buna pentru a a continua si pentru a face tot ce este mai bine cu putinta pentru familie, colegi, sefi sau angajati.

Ca femeie, societatea se asteapta sa indeplinesti mereu un dublu rol - sa fii un bun profesionist, dar in acelasi timp sa nu cumva sa pierzi anumite repere din viata de familie. Asa ca uneori faci alegeri, pentru ca timpul pe care il avem este acelasi. Asa ajungem in situatii in care tu nu mai esti pe primul loc, iti faci griji pentru toti mai mult decat pentru tine si sacrifici din timpul tau pentru responsabilitatile de acasa si de la birou. Balansarea acestor doi poli se poate face doar prin comunicare constanta, transparenta si eficienta. Toate lumea este importanta, dar niciodata sa nu uitam ca trebuie, uneori, sa te ai pe tine in centrul atentiei.

Dorina COSBUC, Chief Risc Officer, NN Romania

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

De-a lungul celor 15 ani de cariera in pozitii de management in industria serviciilor financiare, inclusiv asigurari si pensii private, am observat o evolutie foarte dinamica a performantei si leadership-ului feminin.

In 2005, de exemplu, atunci cand m-am alaturat uneia dintre companiile de top din sectorul asigurarilor din Romania, cea mai mare parte a membrilor din conducerea asiguratorilor era reprezentata de barbati. De atunci, mai ales in ultimii 10 ani, schimbarile au inceput sa fie din ce in ce mai vizibile. Principalele influente au venit din partea grupurilor mari internationale, care au promovat diversitatea si au dezvoltat strategii pentru a acorda sanse egale nu doar in functie de gen, dar si in functie de alte criterii precum etnia, varsta si nu numai.

NN Romania sustine diversitatea, incluziunea si egalitatea de sanse si aplica permanent aceste principii in tot ceea ce face, iar pentru a isi duce misiunea mai departe, a semnat in 2022 Carta Diversitatii si s-a alaturat celor 14.500 de semnatari din Uniunea Europeana. La NN, analizele recente privind prezenta feminina in pozitii de management confirma o evolutie vizibila de-a lungul timpului pentru un echilibru sanatos, iar compania asigura tot mai multe oportunitati de dezvoltare.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Domeniul asigurarilor este unul foarte dinamic si cu un impact major in vietile oamenilor. As spune ca, in primul rand, o persoana care vrea sa reuseasca intr-o astfel de pozitie, indiferent ca se ocupa de consultanta sau de dezvoltarea produselor, trebuie sa isi doreasca sa faca parte din viata clientilor sai, fiind un sprijin real prin sustinerea si solutiile pe care le ofera acestora in fiecare moment.

Asadar, abilitatile considerate soft, care tin de felul omului de a fi si a interactiona cu cei din jur conteaza foarte mult si reprezinta un prim pas in aceasta calatorie. Apoi, desigur, intervin competentele profesionale si dezvoltarea continua, un aspect pe care NN pune foarte mult accent. Astfel, atributele-cheie necesare constituie de fapt un mix de abilitati innascute, care sunt accentuate si puse in evidenta prin pregatirea constanta si interesul continuu pentru noutatile din domeniu. Mai departe, cu deschiderea catre dezvoltare si sustinerea NN, oricine poate face fata provocarilor specifice rolului.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Ca femeie si mama, calatoria spre o cariera de succes in Romania pot spune ca nu este lipsita de provocari. Ma bucur sa vad ca in ultimii ani a crescut constientizarea in randul populatiei privind nevoia de sprijin si protectie pentru viitor, desi consider ca este in continuare dificil sa jonglezi intre viata cu un copil mic si asteptarile de la job, dar si cele personale, de evolutie.

In cazul meu, cea mai mare provocare a aparut chiar in perioada de dezvoltare a carierei mele, in urma cu aproximativ 13 ani, cand am trecut printr-o situatie speciala in viata mea de familie. Devenisem deja mama, aveam un job cu norma intreaga si ma pregateam in paralel pentru o serie de examene dificile. A fost o perioada cu multe nopti nedormite, weekend-uri si mare parte din concediu dedicate strict studiului. Din punct de vedere emotional, aceea a fost cea mai dificila perioada din parcursul carierei mele, dar m-am putut bucura de sprijinul neconditionat al familiei si am si invatat lectiile necesare.

Acum, odata cu cresterea senioritatii in cariera, intampin alte provocari, dar ma consider mult mai pregatita pentru ele si chiar as putea spune ca fac parte din farmecul jobului.

Elena IORDACHE, Director al Directiei Daune, BAAR

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

In perioada actuala, egalitatea de gen in mediul de business este un subiect bine cunoscut, astfel ca industria de asigurari nu face nota discordanta, fiind un segment de business in care femeile sunt din ce in ce mai bine reprezentate pe orice nivel ierarhic. Acest aspect este confirmat si de catre asociatia in care activez, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, care are in componenta sa o prezenta feminina de peste 55%.

Consider ca egalitatea de gen are o contributie semnificativa in dezvoltarea societatii noastre, cu conditia ca aceasta sa aiba la baza, competentele profesionale si criteriile de performanta. As mentiona totusi, ca performanta feminina este o misiune grea, deoarece este dificil sa reusesti in stabilirea unui echilibru intre viata personala si profesionala. Industria de asigurari este un domeniu in crestere, competitiv si cu multe provocari, motiv pentru care o femeie care doreste sa faca performanta, trebuie sa dedice multa energie si timp, de multe ori in detrimentul vietii de familie, in care de asemenea, detine un rol important.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

O cariera de succes in orice domeniu, inclusiv cel al asigurarilor, consider ca este obtinuta prin disciplina, perseverenta, dedicare si pasiune. Nu exista o reteta sau un portret perfect al unei cariere de succes, consider ca tine de structura interioara a fiecaruia, de dorinta de a reusi in plan profesional si de posibilitatile mediului de bussiness in care activam.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Marile provocari pe care le-am intampinat in cariera nu isi au originea in faptul ca sunt femeie, ci in realitatea mediului de lucru in care activam la momentul respectiv. Consider ca provocarile sunt o parte necesara in aparitia motivatiei de a fi generatorul schimbarii si inovatiilor. Provocarile din cariera le-am depasit si le depasesc prin munca si dedicare, dar nu in ultimul rand cu sprijinul emotional si sustinerea familiei. Tratez provocarile ca fiind parte din activitatea normala si astfel ele devin un motiv sa gasesc cele mai bune solutii, atat pentru mine cat si pentru echipa din care fac parte.

Georgiana MIRON, Director Marketing, Comunicare si Servicii Clienti, GROUPAMA Asigurari

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Performanta este despre ce si, in egala masura, despre cum. Dupa parerea mea, femeile din business, in general, practica intr-un mod poate mai vadit acest tip de management, fie el de proiecte sau de echipe. Cat despre schimbari, ma bucur sa vad ca echilibrul devine o normalitate si ca increderea in puterea femeilor din business creste.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Nu cred ca exista o reteta a succesului, insa, de cele mai multe ori, reusitele vin atunci cand alegi sa nu-ti pierzi curiozitatea, cand esti manat de bune intentii si alegi sa te comporti cu ceilalti asa cum ti-ar placea sa se comporte ei cu tine.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Cred ca provocarile nu tin neaparat de a fi femeie sau barbat, ci mai degraba de felul in care ne raportam la ele si reusim sa le transformam din obstacole, in oportunitati. Sigur ca si in cariera mea au fost momente definitorii, etape mai dificile, insa de cele mai multe ori am incercat sa le gestionez facand un pas in spate si privind situatia in ansamblu. Le-am depasit doar atunci cand am reusit sa le privesc cu distanta si cand am luat din ele exact acele lucruri de care aveam nevoie pentru a creste.

Georgiana POPESCU, Director General, COLONNADE Insurance Romania

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Industria de asigurari din Romania a adus oportunitati profesionale interesante pentru femei si ma bucur ca multe dintre ele au urmat aceste provocari si au o prezenta responsabila, dublata de profesionalism. Daca analizam pozitiile de management de acum 10 ani si realitatea anului 2023 se vede o crestere a numarului de femei in pozitii cheie sau top management. Acest lucru a venit natural legat de maturizarea pietei de asigurari si a generatiilor care au inceput activitatea in acest domeniu in ultimii 20 de ani.

Cred ca cel mai frumos lucru pe il vad in ultimii ani, legat de prezenta feminina in domeniul asigurarilor, este ca noile generatii imbogatesc impactul pe care il au cu specificul modului in care vad viitorul. As vrea sa subliniez ca echilibrul, lucrul in echipa si actiunile non-profit sunt ceea ce exprima constant.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

In primul rand, cred ca trebuie sa iti placa acest domeniu si oamenii. Nu cred in performanta fara placerea de a te duce la birou sau de a te intalni cu clientii tai. Astfel, pentru o cariera in zona de vanzari cred ca sunt importante empatia, dorinta de a gasi solutia cea mai buna pentru clienti si capacitatea de adaptare la o lume in transformare. Indiferent cat din munca de asigurari va fi prestata de roboti in viitor, empatia si contactul uman vor fi valoroase pentru anumite pozitii profesionale sau categorii de clienti.

Lumea asigurarilor se adapteaza progresului stiintei si inovatiilor tehnologice. Pe langa traditionalele capacitati de invatare continua, putere de sinteza, acum se cer din ce in ce mai mult cunostinte aprofundate de statistica si matematica, aptitudini aflate la granita dintre inteligenta artificiala si modul in care vom folosi aceste tool-uri in viitor. Din acest punct de vedere, lumea asigurarilor se deschide foarte mult pentru persoanele cu aptitudini matematice, pasiune pentru domeniul IT si experti care integreaza cunostinte din domeniul neurostiintei.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Cred ca fiecare femeie si mama are aceeasi mare dilema: cum poti imparti echitabil si eficient timpul tau intre profesie si viata privata. Chiar daca avem foarte multe cursuri si carti care ne invata cum sa ne gestionam mai bine timpul si prioritatile, de multe ori realitatea ne depaseste. Inca lucrez la gasirea formulei magice! Incerc, de fiecare data, sa invat din provocarile pe care le am si sa asimilez lectia pe care respectivul proiect mi-a oferit-o, imi spun ca data viitoare voi fi o versiune mai buna a mea. Mereu am avut langa mine echipe deosebite cu care am impartasit aceleasi idealuri profesionale si orice provocare este mult mai usoara cand lucrezi in echipa.

Ca o concluzie as putea adauga ca prezenta feminina in asigurari aduce un plus de valoare si autenticitate echipelor in care lucreaza prin empatie, curaj si professionalism.

Maria GANEA BOGHIAN, Managing Director, ASISOFT

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Scazuta, dar in crestere!

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Experienta, expertiza, pozitivitate, bun comunicator, empatie.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Neincrederea angajatorilor, colaboratorilor ca o femeie poate face ce fac eu.

Mona CUCU, Director General, Fondul de Garantare a Asiguratilor

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani ?

Am observat un trend pozitiv in industrie, in ultimii ani. Doamnele ajung din ce in ce mai des in functii de management sau top management. Acest lucru ma bucura. Asigurarile, din punctul meu de vedere, nu mai sunt de mult strict un teritoriu al "domnilor". Trebuie sa primeze cunostintele, aptitudinile si performantele unui om. Iar daca mai aduc si un pic de frumos... atunci clar, doamnele merita o sansa!

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Asigurarile sunt un domeniu captivant, dar dificil. Cred ca pentru a putea face performanta in acest domeniu trebuie sa ai o buna cunoastere a intregii piete de asigurari, a modului de functionare a acesteia, precum si a nevoilor consumatorilor de asigurari. Sunt totodata cateva elemente importante valabile, cred, pentru orice domeniu. Orientarea catre rezultate si performanta, dedicarea si viziunea catre progres sunt atribute cheie care contribuie la fundamentarea succesului.

Dar mai conteaza si sa fi "Omul potrivit la locul potrivit", sa faci parte sau sa ai o echipa care sa te poata sprijini in drumul tau, pe calea spre succes. Consider ca este important ca succesul tau sa fie si al echipei tale, iar reusitele echipei stau in increderea acesteia in capacitatea ta de a o conduce.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Cumva, femeile erau vazute in trecut ca fiind mai... "atehnice", sper ca nu mai este cazul in prezent. De asemenea, uneori, frumosul feminin, atat de apreciat in alte domenii, poate fi un impediment in acest domeniu. Personal am avut oportunitatea sa desfasor o mare parte din activitatea mea intr-un domeniu destul de tehnic, dar care mi-a placut extrem de mult. Am muncit cu multa pasiune, cu determinare si perseverenta, am reusit sa castig respectul echipei dovedindu-mi competentele profesionale si umane.

Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Profesionalismul nu are gen. Nici performanta nu are gen, iar realitatea este ca, atunci cand iti exerciti competentele, pentru ceilalti conteaza mai putin cine esti tu si mai mult rezultatele pe care le obtii. Activam intr-o industrie in care pozitiile de conducere apartin preponderent barbatilor. Cu toate acestea, la PAID performanta feminina a fost mereu sustinuta, la toate nivelurile, inclusiv cel executiv.

Si totusi nu inseamna ca, la nivel de societate, n-avem o problema de discriminare. Cultural suntem o societate patriarhala, dar tot cultural avem si o problema de incredere, mai ales in entitatile de conducere, indiferent de gen. Cred ca atentia ar trebui sa fie pe valorificarea potentialului individual. In felul acesta atat femeile, cat si barbatii, ar fi motivati sa se perfectioneze, sa se abiliteze si sa persevereze spre succes. Iar discutia s-ar purta mai mult pe fapte, pe proiecte, pe programe reusite si mai putin pe ceea ce ne diferentiaza. Mai avem de lucru pentru asta, dar important este sa facem pasi mici si siguri.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Ca sa va pot raspunde la aceasta intrebare ar trebui prima data sa ma asigur ca avem aceeasi viziune asupra a ceea ce inseamna o cariera de succes in domeniul asigurarilor. Iar pentru mine succesul inseamna ca organizatia pe care o reprezint sa reziste in situatii de criza, sa se adapteze schimbarilor si sa se dezvolte prin crearea de oportunitati. Ori pentru toate acestea cred ca ai nevoie de agilitate, de acea abilitate care-ti permite sa faci fata, sa te acomodezi sau sa te indarjesti in anumite situatii.

La fel de importanta mi se pare si preocuparea pentru invatare. Obisnuiesc sa spun ca, pe drumul spre succes, greselile sunt cele mai inalte trepte. Daca inveti din greselile trecutului, fie ca sunt ale tale, fie ale altora, reusesti sa te protejezi de o eventuala fragilitate care ar putea sa aiba impact distrugator asupra companiei.

Desigur, in aceasta industrie este importanta si viteza de reactie, de gandire, de raspuns. Dar daca ar fi sa aleg un atribut-cheie principal, valabil pentru orice industrie, cred ca este comunicarea, fie ea interna sau externa. A fi asertiv este una din calitatile pe care un lider este obligatoriu sa le aiba pentru a reusi.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Cred ca fiecare dintre noi se afla intr-o continua cautare a echilibrului. Iar echilibrul vine din intelegerea rolurilor pe care le avem in viata, de lideri, de parinti, de parteneri, de prieteni si multe altele. Femeile si barbatii au cam aceleasi roluri, diferenta vine din felul in care suntem construiti sa raspundem la acestea.

Cred in parteneriat si nu cred ca trebuie sa incercam cu orice chip sa uniformizam atributele cu care ne-a inzestrat natura. Nu am renuntat si nu voi renunta niciodata in cariera la atributele mele care vin din feminitate.

Cunoasterea, intelegerea si acceptarea a ceea ce te reprezinta sunt un proces provocator in sine, dar necesar pentru orice persoana care vrea sa evolueze si care vrea sa-i influenteze si pe cei din jur in aceasta directie.

Otilia PETRARIU, Director General, Consultant AA Broker

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Dupa cum bine spunea Socrate, "Nu ma pricep sa vorbesc. Pot doar sa spun adevarul". Am considerat mereu ca femeilor, cel putin pentru culoarea si savoarea ce o ofera acestei industrii, merita sa li se acorde atentie speciala, cel putin in luna dedicata lor, in luna Martie.

Relationarea, creativitatea, empatia, comunicarea, sunt unele dintre atributele specifice industriei asigurarilor dar si femeilor, in general. Prin urmare, este firesc ca in acest domeniu, femeile sa fie prezente mai mult decat in alte industrii, iar performantelor lor sa fie notabile.

Cu toate acestea, desi s-a observat o crestere a prezentei feminine in pozitii de top management in ultima perioada, acestea sunt in continuare, ocupate de barbati.

Chiar daca multe persoane afirma ca lidershipul este lipsit de gen, sunt numeroase studii de specialitate care arata clar diferentele intre caracteristicile liderilor femei fata de barbatii lideri. Consider ca in vremuri dominate de numeroase schimbari, de evenimente multiple cu impact major asupra business-ului si de incertitudine, sunt necesare abilitatile femeilor in pozitii de conducere, pentru a avea succes si echilibru in afaceri. Nu am intalnit prea multi barbati care sa fie capabili sa se focuseze pe mai multe sarcini, simultan. Atentia distributiva este specifica femeilor si avem nevoie, mai mult decat oricand, de acest lucru.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Perseverenta, autenticitatea, curajul de a ne asuma riscuri, empatia, dar si abilitatea de buni comunicatori cred ca sunt ingredientele succesului. Incerc sa gandesc intotdeauna "outside the box" si sa aduc un suflu nou activitatii de zi cu zi. Investesc si incurajez proiectele in care cred. Sunt convinsa ca noi, femeile, suntem adesea un factor catalizator al energiilor si fortelor din aceasta industrie, iar activitatea si implicarea noastra au un impact pozitiv si aduc reale beneficii in domeniul asigurarilor.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Gasirea unui echilibru intre viata de familie si cea profesionala cred ca reprezinta cea mai mare provocare pentru multe dintre femei. Nu exista o reteta universala, insa prioritizarea si delegarea sarcinilor se numara printre ingredientele succesului.

Nu de putine ori, ca femeie esti mai intai analizata si apoi ascultata, dar inteligenta, profesionalismul si carisma ne ajuta sa ne pumem amprenta asupra prezentului si viitorului industriei din care facem parte.

Ramona BERNIC, Membru al Directoratului UNIQA Asigurari

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Industria de asigurari din Romania detine o prezenta feminina importanta in ultimii ani, marcand schimbari semnificative in ceea ce priveste diversitatea din acest domeniu. Este un echilibru care isi face simtita prezenta tot mai mult si demonstreaza ca profesionalismul, flexibilitatea si perseverenta femeilor fac posibila dezvoltarea unui mediu bazat pe diversitate si incluziune.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Cred ca pasiunea, expertiza si dedicarea pot fi considerate elemente esentiale, fiind parte dintr-un sistem complex de dezvoltare a unei cariere de succes in general si cu precadere in aceasta industrie.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Pe tot parcursul vietii profesionale, ne confruntam cu provocari, in diverse situatii, generate atat de factori interni, pe care ii putem gestiona, dar si de factori externi, dincolo de controlul nostru (crize, razboi etc). Importanta ramane insa starea de spirit si modul de abordare, incercand sa tratam lucrurile pozitiv si sa transformam fiecare situatie speciala intr-o oprtunitate de a evolua si de a ne dezvolta in plan profesional si personal.

Rodica FUICU, Director Dezvoltare, OTTO Broker

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Cred ca femeile au reprezentat dintotdeauna o componenta puternica si versatila in acelasi timp, a industriei noastre de asigurari. Schimbarile din ultimii ani nu cred ca au afectat mai mult femeile decat barbatii, daca vorbim despre cariera. Dar daca vorbim despre familie si viata personala, cred ca da, femeile au simtit din plin provocarile carora au trebuit sa le faca fata, si cele legate de pandemie si cele legate de transformarea continua a modelelor de business la nivel de organizatie.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

O cariera incepe cu nevoia de cunoastere, de invatare, de perfectionare, urmata de deschiderea catre nou, si, in permanenta e nevoie de rabdare si capacitate de a gestiona situatiile mai putin favorabile.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

In primii ani de la inceputurile carierei mele nu eram luata prea in serios. In anii 90 exista o alta mentalitate care nu era favorabila femeilor, mai ales in randul clientilor. Pentru asta a trebuit sa depun mai mult efort decat s-ar fi cuvenit. Din fericire, oamenii din companiile de asigurari cu care am colaborat la inceput s-au comportat impecabil, m-au incurajat si m-au sprijinit.

Cand privesc in urma realizez cat de greu a fost si ce inseamna lipsa totala a educatiei financiare in randul managerilor din organizatii si in general, al populatiei. Acum din fericire totul e diferit pentru ca suntem pe un drum bun, ascendent si cred ca tinerilor care sunt acum la inceput de cariera le este mai usor.

Roxana BALUTA, Coordonator Programe si Specialist Asigurari Viata si Sanatate, UNSAR

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

La nivelul industriei, in ansamblu, peste 60% dintre angajatii care lucreaza in companiile locale de asigurari sunt femei. Este o pondere superioara comparativ cu cea de 47% inregistrata in medie, la nivel national, ceea ce arata rolul important pe care il au companiile de asigurari in ceea ce priveste promovarea egalitatii de gen.

Lucrurile au evoluat, cu siguranta, foarte mult in ultimii ani - se vorbeste accentuat despre diversitate si incluziune, femeile sunt tot mai mult recunoscute ca lideri, ocupand pozitii de top manangement, a crescut procentul de femei antreprenor, inclusiv in Romania, si exemplele pot continua. Sunt schimbari care se produc in mentalitatea colectiva si cred ca este important sa invatam, ca societate, ca performanta nu este de gen masculin sau feminin si ca abilitatile fiecaruia dintre noi sunt complementare, indiferent daca vorbim de femei sau barbati.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Din perspectiva mea, unul dintre atributele esentiale este implicarea cu pasiune in proiectele pe care ni le asumam. Un altul este sa livram calitate, astfel incat activitatea pe care o desfasuram zi de zi sa capete o mai mare insemnatate, atat la nivel individual, cat pentru si cei din jurul nostru, pentru ca servim drept exemplu si putem ajuta la cresterea nivelului de educatie.

In aceeasi masura, cred foarte mult in promovarea si sprijinirea oamenilor talentati in echipele de lucru, pentru ca de la oameni pleaca totul, ei sunt cei care pun lucrurile in miscare si este important sa le oferim recunoasterea necesara, pentru a genera performanta.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Rezilienta este de multe ori un factor care ajuta in cariera, insa, chiar mai mult decat atat, capacitatea de a ne adapta rapid unor noi contexte pline de provocari poate sa faca diferenta pe parcursul profesional. Provocarile sunt la tot pasul, ele ne determina pana la urma evolutia, pentru ca aduc cu sine si o experienta valoroasa, din care putem invata. Si cred ca avem nevoie de provocari, pentru ca educatia si, implicit, dezvoltarea noastra ca indivizi sunt o cursa pe termen lung, fie ca vorbim de cea profesionala sau personala - ambele insa cu impact in societate.

Simona CRETU, Director Executiv, CAMPION Broker

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Chiar daca exista o perceptie la nivel mondial ca industria financiara este dominanta de barbati la nivel de top management, este de bun augur ca in Romania nu se intampla acest lucru. Ma bucur sa constat ca in bord-ul companiilor de asigurari si de brokeraj exista un mix de gen care asigura echilibru. Calitatile native ale femeilor cum ar fi: capacitatea de comunicare, empatia si rezistenta la stres sunt necesare intr-o echipa performanta de management.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

Pe langa dorinta permanenta de dezvoltare personala si profesionala, consider ca atributele cheie necesare pentru o cariera de succes sunt claritatea asupra domeniilor in care excelam, increderea in propriile abilitati, flexibilitatea si adaptabilitatea de a sesiza oportunitatile si nu in ultimul rand viziunea despre impactul si contributia personala in dezvoltarea afacerii.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Lasand in urma provocarile din primii 15 ani de cariera, unde am lucrat ca inginer chimist si economist intr-o lume in care managementul era exclusiv dedicat domnilor, am sa ma refer doar la ultimii 16 ani petrecuti in lumea asigurarilor. In acesti ani am iesit permanent din zona mea de confort, trecand de la o persoana careia ii placea sa se ascunda in spatele cifrelor la o persoana foarte activa careia ii place sa motiveze oamenii. Consider ca viata nu ne ofera provocari, ci oportunitati si de noi depinde cum le abordam. Personal, ma consider o persoana binecuvantata ca am avut intodeauna ocazia sa fac ce-mi place si am lucrat impreuna cu oameni care mi-au auzit vocea.

Sinziana MAIOREANU, CEO, AEGON Romania

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

Ma bucur sa vad ca in domeniul asigurarilor s-au remarcat femei care isi asuma cu empatie si profesionalism rolul de lideri. Calitatea de a fi mame, sotii sau partenere, fiice sau prietene, aduce o contributie importanta in modul in care asigurarile sunt percepute de catre cei din jurul nostru. Grija e in natura noastra si este firesc sa o manifestam si in industria in care activam. As spune ca in ultimii ani piata a evoluat spre un echilibru si spre constientizarea ca viitorul este fragil si trebuie protejat cu orice pret, cu grija unei mame. Este inca foarte mult de lucru, mai ales in ceea ce priveste asigurarile de viata, pentru care nevoia este foarte mare, dar rata de penetrare este inca foarte redusa.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

In primul rand sunt importante pregatirea profesionala temeinica si etica, dar este nevoie de multa perseverenta si empatie si dorinta de a reusi, ca de altfel in orice domeniu.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Provocarile pe care le-am intampinat nu au avut legatura cu faptul ca sunt femeie, ci cu schimbarile majore ale pietei prin care am trecut inca de la absolvirea universitatii. Am ales, in urma cu peste 20 de ani, sa activez in domeniul financiar, care era foarte nou si care a necesitat foarte multa invatare, atat pentru profesionisti, cat si pentru clienti. Am imbratisat aceste provocari, m-am implicat in multe proiecte inovatoare, am invatat din fiecare experienta traita. Mi-am dorit inca de la inceputul carierei sa imi aduc contributia in comunitate si sa ii ajut, prin natura activitatii mele, pe cei din jurul meu. Faptul ca am ajuns sa activez in domeniul financiar mi-a oferit aceasta sansa si, la randul meu, am creat cadrul pentru ca toti colegii mei sa se poata dezvolta si sa-si realizeze aspiratiile, dar in acelasi timp sa contribuie la imbunatatirea vietii celor din jurul nostru.

Tanja BLATNIK, Director General, EUROINS Romania

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari? Ati observat schimbari in ultimii ani?

La fel ca multe alte industrii, asigurarile au fost, din punct de vedere istoric, dominate de barbati, cel putin in ceea ce priveste pozitiile de conducere de top. Aceasta atat in Romania, cat si in alte parti. Acesta este un fenomen care a fost determinat de mai multi factori: ar putea fi legat de aspecte culturale, dar si de numarul de barbati sau femei care au absolvit facultatea de actuariat sau stiinte similare. Am fost in Romania o exceptie, dar din fericire nu mai sunt pentru ca avem acum mai multe femei in alte companii din tara. Ideea pentru noi, ca femei, atunci cand suntem pe "acel scaun" este sa il folosim cu incredere. Fara aroganta, dar cu incredere. La nivelul directorilor generali si, de asemenea, in conducerea autoritatilor de reglementare, femeile au ajuns deja in pozitii foarte inalte si ma astept ca aceasta tendinta sa continue.

Femeile manager ocupa deja pozitii de conducere si in departamentele tehnice specifice industriei, deci mult dincolo de dezvoltarea organizationala sau de marketing, unde, in mod istoric, eram deja bine reprezentate. Cred ca femeile au realizat pana acum, inclusiv in Romania, ca nu trebuie sa fii barbat pentru a conduce. Trebuie doar sa primesti educatia necesara, sa fii curajoasa, perseverenta, dar mai ales sa crezi ca POTI conduce. Si apoi acest lucru se intampla.

Care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniul asigurarilor?

In primul rand toate atributele la care te-ai astepta de la un lider: viziune, rezilienta, capacitatea de a motiva, capacitatea de a transforma strategiile in actiuni implementabile si multe altele bine dezbatute la nivelul academic. As adauga ca, in cazul nostru, asigurarile fiind o industrie foarte complexa, cu un impact social major, avem nevoie de capacitatea de a simplifica si de a comunica cu clientii si partenerii nostri, precum si de capacitatea de a empatiza cu nevoile oamenilor de a se proteja de riscuri. Protectia si, as spune eu, linistea pe care o poate genera industria noastra contribuie la faptul ca oamenii isi pot trai viata pe deplin. Acesta este un concept usor de exprimat intr-un interviu, dar extrem de dificil de transferat catre public printr-o comunicare transparenta.

Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati intampinat, ca femeie, in cariera si cum le-ati depasit?

Ei bine, probabil ca mi-ar fi usor sa spun ca, in calitate de femeie, m-am confruntat cu dificultati suplimentare. Realitatea este ca aceste dificultati sunt aceleasi pentru toti cei din industrie si, daca dai dovada de determinare, rezistenta si capacitatea de a crea o echipa cu competente multiple, nu exista prea multe lucruri care sa te poata opri. Trebuie sa-ti pui creierul, dar si inima in ceea ce faci, iar noi, femeile, ne pricepem de obicei foarte bine la asta.

Viorica PACURAR, Director Vanzari Retail si Corporate, NN Asigurari de Viata

Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari si care considerati ca sunt atributele-cheie necesare pentru o cariera de succes in domeniu?

Asigurarile s-au transformat dintr-o industrie condusa in principal de barbati in anii '90 si chiar la inceputul anilor 2000 intr-o industrie in care prezenta si performanta feminina este astazi notabila, atat in top, cat si in middle management. Tendinta a devenit tot mai vizibila in ultimii ani si vedem astazi din ce in ce mai multe femei in roluri de conducere in asigurari, ceea ce reflecta preocuparea companiilor pentru diversitate si egalitate de sanse, dar si valorificarea abilitatilor si atuurilor feminine.

Aria vanzarilor de asigurari de viata face insa exceptie in Romania, spre deosebire de Olanda, tara de origine a NN, sau de alte piete mature, avand o evolutie mai timpurie si mai accelerata din perspectiva diversitatii managementului. La NN, de exemplu, forta de vanzari pe plan local a inclinat dintotdeauna balanta catre o componenta preponderent feminina si, cu toate ca ponderea era mai redusa in zona de management la inceputuri, astazi aproximativ trei sferturi din cei 1.600 de consultanti financiari si manageri din forta de vanzari NN sunt femei.

Pentru performante feminine si o cariera de succes in asigurari, cu siguranta este nevoie de abilitati foarte bune de leadership, un stil de management colaborativ si incluziv, perspective unice in cresterea, motivarea si loializarea echipelor, o preocupare pentru construirea relatiilor, multa implicare si o buna comunicare. Uitandu-ma la industria locala de asigurari, unul dintre liderii care au reprezentat un promotor al diversitatii si echilibrului este Violeta Ciurel, care a evoluat in roluri de management intr-o perioada in care industria era inca preponderent condusa de barbati si a devenit o sursa de inspiratie pentru leadershipul feminin.

Sursa foto: Freepik.com