1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
INTERVIU: CNPF vorbeste despre ...

INTERVIU: CNPF vorbeste despre radiografia momentului a pietei de asigurare din Republica Moldova

Pentru primul semestru al anului 2021, Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) din Republica Moldova estimeaza o crestere a volumului primelor de asigurare ca urmare a sporirii solicitarilor de perfectare a contractelor de asigurare RCA si relansarii activitatii de emitere a politelor Carte Verde. Mai multe informatii despre situatia actuala a pietei de asigurari din Republica Moldova aflati de la Tatiana CIOBANU, Director Departament Asigurari si Veronica CUHAL, Sef Directie Generala Dezvoltare Institutionala si Relatii Externe din cadrul CNPF intr-un interviu acordat pentru xprimm.md.

xprimm.md: CNPF are in plan Strategia de dezvoltare a pietei financiare nebancare pe anii 2018-2022. Cum decurg lucrurile in acest sens si care sunt rezultatele obtinute pana in acest moment?

CNPF: Strategia de dezvoltare a pietei financiare nebancare 2018-2022 constituie documentul de politici care reprezinta misiunea si viziunea Regulatorului pentru crearea unui cadru integrat de functionare si supraveghere a entitatilor si operatiunilor pe piata financiara nebancara, care sa contribuie la stabilitatea si dezvoltarea sustenabila a acesteia. Scopul Strategiei este de a asigura piata financiara nebancara per ansamblu si per sectoare cu repere programatice ancorate la standardele UE pentru a promova increderea in piata enuntata, respectiv a proteja interesele investitorilor si a spori nivelul culturii financiare a populatiei.

In primii 3 ani de implementare a Strategiei au fost realizate circa 80 % (49 actiuni) din masurile incluse in Planul de actiuni aferent, care deriva din angajamentele asumate de R. Moldova prin Acordul de Asociere cu UE, precum si din alte documente de politici aprobate la nivel national.

Printre actiunile planificate si realizate in domeniul asigurarilor se numara:
  • elaborarea cadrului normativ privind racordarea guvernantei corporative a societatilor de asigurare la regimul Solvabilitate II;
  • transpunerea in legislatia nationala a Directivei (UE) 2016/97, care implica trecerea de la conceptul de intermediere la conceptul de distributie in asigurari;
  • elaborarea actelor normative aferente liberalizarii tarifelor pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto;
  • elaborarea standardelor minime de supraveghere bazata pe risc in domeniul asigurarilor;
  • crearea profilului de risc pentru fiecare societate de asigurare in vederea punerii in aplicare a functiei preventive si de interventie timpurie in activitatea de supraveghere a CNPF;
  • elaborarea si dezvoltarea standardelor minime ale Sistemului de alerta timpurie pentru societatile de asigurare;
  • elaborarea si punerea in aplicare a testelor de stres pentru evaluarea impactului riscurilor aferente activitatii societatilor de asigurare;
  • desfasurarea procedurii de autoevaluare a riscului si a solvabilitatii in cadrul societatilor de asigurare.
xprimm.md: Cum arata piata asigurarilor in primul trimestru al anului 2021? Cum estimati sa evolueze pana la finalul anului?

In trimestrul I, 2021 primele brute subscrise din activitatea de asigurari au constituit 389,7 mil. lei, inregistrand o crestere cu 50,4 mil. lei sau cu 14,84 % fata de perioada similara a anului precedent (339,3 mil. lei).

Piata asigurarilor autohtona la situatia trimestrului I, 2021 ramane dominata de segmentul asigurarilor generale, cu o pondere semnificativa de 93,24 % in volumul total al primelor brute subscrise de companiile de asigurari, care a constituit 363,3 milioane lei, fiind in descrestere cu 0,84 puncte procentuale fata de 2020.

Cu toate acestea, se observa o usoara tendinta de descrestere a ponderii asigurarilor de viata (6,76 %) fata de 2020 (7,58 %), care au generat prime brute subscrise in valoare de 26,3 mil. lei.

Se constata, atat o concentrare pe piata asigurarilor din punct de vedere a cotelor de piata detinute de asiguratori in functie de volumul de prime brute subscrise de acestia, cat si pe clasele de asigurare. Dintre companiile de asigurari care desfasoara activitate de asigurare in prezent, gradul de concentrare a cotelor de piata a crescut, astfel ca primele cinci companii au realizat in trimestrul I, 2021 aproximativ 76 % din totalul primelor brute subscrise.

Totodata, pentru activitatile de asigurari se constata o scadere (cu 26,5 mil. lei, cca 14,38 %) a despagubirilor platite, care au insumat 158,0 mil. lei. Asiguratorii care au desfasurat asigurari generale au platit despagubiri in suma de 151,0 mil. lei sau 95 % din totalul despagubirilor platite, iar asiguratorii care au desfasurat activitate de asigurare de viata au platit despagubiri in suma de 7,0 mil. lei, cota lor fiind de peste 4 %.

Raportate la totalul primelor brute subscrise, despagubirile platite au depasit 40 %, inregistrand o descrestere in valoare absoluta cu 13,84 % fata de perioada similara a anului precedent.

Asigurarile obligatorii auto (RCA si Carte Verde) au cumulat prime brute subscrise de 172,4 mil. lei sau sub 45 % din total prime subscrise, fiind in crestere cu 16,2 mil lei (sau 10,37 %) comparativ cu aceeasi perioada din anul 2020 (156,2 mil. lei). Despagubirile achitate pe acest sector au constituit 77,5 mil lei, fiind in crestere cu 1,4 mil. lei (sub 2 %) comparativ cu anul precedent (76,1 mil. lei).

xprimm.md: De curand, CNPF a anuntat modificari aduse sistemului bonus-malus pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila. Cum va influenta aceasta decizie piata asigurarilor - clienti, dar si societati de asigurare?

Este necesar de precizat ca sistemul bonus-malus, care permite calcularea automatizata a primei de asigurare pentru fiecare detinator de autovehicule conform istoricului de asigurare si de daune achitate, a fost introdus in R. Moldova inca din 2015. Acest mecanism este utilizat la incheierea contractelor RCA pentru autovehicule inmatriculate in R. Moldova si prevede un set de reduceri si majorari a primei de asigurare RCA in functie de istoricul daunelor asiguratului. Sistemul include 10 clase de Bonus si 6 clase de Malus si are drept scop stimularea conducatorilor auto disciplinati.

La mijlocul lunii februarie din acest an, CNPF a lansat doua aplicatii pentru verificarea online a calculului primei de asigurare RCA si Carte Verde, cu aplicarea clasei bonus-malus, care ofera transparenta in procesul de calcul a primelor de asigurare. Astfel, persoanelor fizice si juridice au obtinut posibilitatea de a se informa direct de pe pagina web a autoritatii asupra clasei bonus-malus in care sunt incadrati si cu tariful politei de asigurare de raspundere civila auto, introducand Codul de identificare personal/Numarul de identificare de stat si numarul certificatului de inmatriculare a autovehiculului.

Noutatea este ca autoritatea de supraveghere a aprobat, in sedinta din 18 mai curent, modificari la Regulamentul privind aplicarea sistemului bonus-malus la asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse de autovehicule. In particular, proiectul prevede introducerea prevederii de aplicare a sistemului bonus-malus prin stabilirea istoricului daunelor urmare a accidentelor provocate de persoanele ce poseda contracte de asigurare obligatorie de raspundere civila auto interna, precum si a istoricului daunelor persoanelor care anterior nu au detinut acoperire de asigurare, dar pentru care s-au achitat despagubiri din Fondul de Protectie a Victimelor Strazii gestionat de Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule. De asemenea, Regulamentul a fost completat cu un punct separat, care prevede ca la incheierea contractelor de asigurare cu o persoana cu domiciliul in R. Moldova, inclusiv in stanga Nistrului, coeficientul bonus-malus se va aplica doar daca persoana dispune de act de identitate corespunzator Registrului de stat al populatiei.

xprimm.md: In vederea atenuarii efectelor crizei provocate de Covid-19, CNPF a decis modificari cu privire la modul de prezentare, avizare si aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de raspundere civila auto. Ce inseamna mai exact aceste modificari?

Din considerentele ca piata de asigurari autohtona urmeaza a fi consolidata si retratata, in contextul crizei pandemice si celei economice, se rezuma ca pentru perioada imediat urmatoare, piata are nevoie de o gestiune predictibila, politica tarifara per-domeniu fiind una corelata la evolutia social-economica de ansamblu, respectiv la macro- si micro-nivel.

Consemnam, in acest sens, ca pentru a nu periclita regulile de joc si piata in ansamblu, CNPF a stabilit initial pentru intervalul 01 iulie 2019 - 01 iulie 2020 o perioada "de tranzitie" in care asiguratorii au aplicat prima de referinta determinata de autoritatea de supraveghere. Ulterior, in contextul evolutiei situatiei epidemiologice, termenul limita a fost extins pana la 30 iunie 2021.

Urmare a modificarilor recente aprobate de Board-ul CNPF la hotararea cu privire la modul de prezentare, avizare si aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, termenul de aplicare a primei de referinta pentru asigurarea de raspundere civila auto interna determinata de autoritatea de supraveghere a fost extins pana la 1 iulie 2022.

xprimm.md: Ne apropiem de jumatatea anului 2021 si inca se resimt efectele pandemiei Covid-19. Care este situatia pe piata din Republica Moldova? Dar la nivelul pietei asigurarilor?

Situatia generata de coronacriza a plasat in conditii mai dificile activitatile economice, sectorul asigurarilor nefiind o exceptie, dimpotriva, este unul din cele mai expuse domenii, companiile reducandu-si simtitor portofoliul de contracte.

Avand in vedere contextul pandemic general, CNPF a aprobat mai multe masuri in scopul facilitarii activitatii operational-financiare a participantilor profesionisti ai pietei de asigurari, inclusiv a revizuit limita valorica a unor categorii de active ce urmeaza a fi admise in fondul asiguratilor, a prorogat unele termene privind raportarile, dezvaluirea informatiilor publice si transmiterea altor documente catre autoritatea de supraveghere.

Pentru primul semestru al anului 2021, estimam o crestere a volumului primelor de asigurare ca urmare a sporirii solicitarilor de perfectare a contractelor de asigurare RCA si relansarii activitatii de emitere a politelor Carte Verde ca urmare a reluarii calatoriilor peste hotare si vaccinarii in masa a populatiei.

xprimm.md: Care este in acest moment cea mai importanta oportunitate de dezvoltare a pietei ? Dar cea mai mare provocare ?

Consolidarea activitatii pe piata asigurarilor reprezinta una din provocarile principale ale CNPF, actiunile si masurile adoptate si implementate de catre autoritate in acest sens vizeaza, in principal, cresterea si reasezarea pe baze stabile a pietei, precum si protectia eficace a consumatorilor de servicii de asigurari.

Preocuparile CNPF, in principal, sunt axate pe reformarea cadrului de reglementare si supraveghere a asigurarilor, inclusiv imbunatatirea guvernantei corporative, precum si asigurarea unui management mai prudent al riscurilor si detinerea unui capital adecvat in raport cu riscurile asumate. Chintesenta noului cadru de reguli si proceduri, adoptat in prima lectura in decembrie 2020, constituie modernizarea sectorului de asigurari, implicit instituirea pilonilor principali pentru implementarea regimului Solvency II. Proiectul transpune Pilonul II si Pilonul III din Directiva Solvency II, Pilonul I urmand a fi implementat pe masura maturitatii si consolidarii pietei.

xprimm.md: Cat de importanta este educatia financiara pentru piata din Republica Moldova si ce planuri are CNPF in aceasta directie?

CNPF acorda o atentie sporita educatiei financiare a publicului, deoarece un public informat este mai probabil sa inteleaga si sa accepte deciziile complexe ale autoritatii. Pe langa cunostinte, abilitati si capacitati, educatia financiara inseamna protectie sporita a consumatorilor si stabilitatea sistemului financiar.

In vederea cresterii nivelului de educatie financiara, CNPF in parteneriat cu BNM, a participat la implementarea campaniei de educatie financiara sub genericul "Invata. Da sens banilor", organizata si desfasurata cu suportul financiar al Fondului pentru Buna Guvernare al Guvernului Marii Britanii si cu participarea expertilor Centrului Analitic Independent "Expert-Grup". Scopul proiectului consta in cresterea nivelului de educatie financiara in randul populatiei, precum si in sporirea capacitatii cetatenilor de a lua decizii financiare adecvate conform circumstantelor personale si familiale, contribuind astfel la o mai buna gestionare a riscurilor si la un sistem financiar mai stabil.

Concomitent, in calitate de membru al Retelei Internationale pentru Educatie Financiara din cadrul OECD, CNPF contribuie la elaborarea documentelor in lucru si la promovarea la nivel national a principiilor, a ghidurilor si a rapoartelor pe care aceasta organizatie le publica in vederea sprijinirii programelor de educatie financiara.

Pentru a diversifica activitatile de educatie si incluziune financiara, CNPF a elaborat un spot informational video (in limbile ro/ru) privind metoda de solutionare a accidentelor de vehicule prin intermediul procedurii de constatare amiabila, fiind lansata si o campanie de informare cu privire la conditiile de aplicare a procedurii de constatare amiabila in cazul accidentelor de circulatie. Spotul video a fost plasat pe pagina oficiala web (www.cnpf.md), pe canalul "www.youtube.com" si pe pagina de Facebook a CNPF si mediatizat prin intermediul companiilor si brokerilor de asigurari si altor parti interesate.

Cu interes urmarim si distribuim pe pagina de socializare a CNPF materialele informative din cadrul actualei campanii nationale de educatie financiara "Afla totul despre asigurari", organizata de Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor din Romania, in parteneriat cu Biroul National al Asiguratorilor Auto din Moldova si mediatizata de XPRIMM.

Credem ca mai sunt multe de facut in ceea ce priveste educatia financiara a moldovenilor, care trebuie sa treaca dincolo de economisire, pana la controlarea bugetului personal, stabilirea unor obiective de viata realiste si asumarea unui comportament financiar calculat si corect. Capacitatea cetatenilor de a lua decizii financiare inteligente si ajustate la risc va contribui la bunastarea financiara a societatii si la stabilitatea sistemului financiar al tarii.

xprimm.md: Care sunt urmatorii pasi pe care ii are in vedere CNPF pe termen scurt si mediu?

In contextul perspectivelor economice globale, care raman, inca, marcate de un grad ridicat de incertitudine in ceea ce priveste evolutiile viitoare si durata crizelor epidemiologice si economice, CNPF sustine in continuare masurile adecvate atenuarii riscurilor generate de COVID-19, principalul obiectiv fiind consolidarea capacitatilor de a preveni riscurile operationale si financiare, de a identifica vulnerabilitatile existente si de a pune in aplicare cele mai bune practici de reglementare si supraveghere a sectoarelor pietei.

De asemenea, directiile prioritare de activitate ale CNPF sunt optimizarea activitatii de supraveghere prudentiala (on-site si off-site). Un obiectiv important vizeaza continuarea demersurilor in cadrul procesului de actualizare si armonizare a cadrului legislativ la nivel sectorial.

Urmare a remedierii carentelor atestate de-a lungul timpului si aprobari de catre Consiliul Birourilor Carte Verde (CoB, Bruxelles), in septembrie 2020, a deciziei privind conferirea statutului R. Moldova de membru cu drepturi depline in cadrul Sistemului International de Asigurari Carte Verde, una din preocuparile permanente ale regulatorului este asigurarea unor eforturi conjugate cu participantii profesionisti ai pietei de asigurari intru realizarea angajamentelor asumate, inclusiv implementarea cerintelor prudentiale si de capital - in sensul sigurantei financiare a entitatilor si in beneficiul asiguratilor.

xprimm.md: Va multumim!