1asig.ro
1asig.ro

INS: Valoarea productiei ramurii agricole a scazut anul trecut

5 min. / 1.540 cuvinte
Valoarea productiei ramurii agricole a scazut in 2019 cu 3,8%, la 89,99 miliarde lei, din care productia vegetala a insemnat 62,96 miliarde lei, potrivit datelor INS - Institutul National de Statistica.

PROMO


Productia vegetala a scazut in 2019 cu 5,6%, la 62,96 miliarde lei, productia animala a scazut cu 0,7%, la 25,23 miliarde lei, in timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,8%, la 1,79 miliarde lei.

In anul 2019, valoarea productiei ramurii agricole a scazut cu 3,8% comparativ cu anul precedent. Productia vegetala a scazut cu 5,6%, productia animala a scazut cu 0,7%, in timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,8%.

In anul 2019, structura valorii productiei nu a prezentat modificari semnificative in comparatie cu anul precedent, precizeaza INS.

Ponderea productiei vegetale a fost de 70%, ponderea productiei animale de 28%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2%.

Structura valorii productiei vegetale in anul 2019, pe principalele grupe de culturi, prezinta urmatoarele diferente fata de anul precedent: cresteri ale ponderilor valorii productiilor au fost inregistrate la: cartofi (+1,9 puncte procentuale), plantede nutret (+0,3 puncte procentuale) si legume, inclusiv pepeni (+0,3 puncte procentuale); scaderi ale ponderilor valorii productiilor au fost inregistrate la: fructe si struguri (-1,4 puncte procentuale), plante uleioase (-1,3 puncte procentuale) si cereale (-1,2 puncte procentuale).

Structura valorii productiei animale in anul 2019, la principalele specii si grupe de produse prezinta urmatoarele diferente fata de anul precedent: cresteri ale ponderilor valorii productiei au fost inregistrate la: porcine (+1 punct procentual) si ovine si caprine (+0,3 puncte procentuale); scaderi ale ponderilor valorii productiei au fost inregistrate la: bovine (-0,2 puncte procentuale), pasari (-0,2 puncte procentuale) i produse obtinute din prelucrarea laptelui in ferma zootehnica (-0,2 puncte procentuale).

Productia ramurii agricole este determinata conform metodologiei Eurostat privind "Conturile Economice pentru Agricultura" si cuprinde: valoarea tuturor productiilor de produse agricole (inclusiv valoarea productiei de vin obtinuta in unitatile agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie) si valoarea serviciilor agricole efectuate de unitatile specializate. Aceasta productie nu cuprinde: valoarea consumului de samanta din productie proprie pentru culturile la care insamantarile se fac toamna, valoarea strugurilor utilizati in productia de vin a unitatilor agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea oualor puse la incubat si pierderile la producatori dupa recoltare.

In plus, productia ramurii agricole cuprinde valoarea activitatilor secundare neagricole neseparabile si este diminuata cu valoarea laptelui transformat in derivate (produse obtinute din prelucrarea laptelui) in aceeasi ferma.

Activitatile secundare neagricole neseparabile sunt activitati legate direct de productia agricola care nu pot fi separate de activitatea agricola principala din punct de vedere al costurilor (de exemplu: producerea branzeturilor in ferma zootehnica). Productia ramurii agricole este exprimata in preturi de baza (preturile la producator la care se adauga subventiile pe produs si se scad impozitele pe produs) ale fiecarui an.

339 accesari
Sondaj

Locuinta ta este protejata prin asigurare?

- Da, obligatorie si facultativa
- Da, doar obligatorie
- Nu


PROMO