1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INS: Tendinte ale activitatii economice in perioada august-octombrie 2020

Managerii romani estimeaza o crestere moderata a activitatii in constructii si comertul cu amanuntul, relativa stabilitate a numarului de salariati in constructii si servicii, dar si o crestere a preturilor in comertul cu amanuntul, conform Institului National de Statistica, INS.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna august 2020, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +3%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimarilor din luna august 2020, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural 14%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +5%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +9%).

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural 13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural 7%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere a numarului de salariati (sold conjunctural 17%). Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural 21%).

Conform estimarilor din luna august 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural 5%). In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -3%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -12%).