1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
INS: Salariul mediu net a crescut ...

INS: Salariul mediu net a crescut cu 6,2%, in decembrie 2022

Castigul salarial mediu net a fost in decembrie 2022 de 4.398 de lei, in crestere cu 257 lei (+6,2%) fata de noiembrie 2022, iar comparativ cu luna similara din 2021 a crescut cu 13,4%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In luna decembrie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 7.107 lei, cu 428 lei (+6,4%) mai mare decat in luna noiembrie 2022. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (11.540 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2.361 lei).

"In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an. Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei", precizeaza INS.

In luna decembrie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedenta, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si reducerilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 53,1% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 42,8% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 38,6% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale; intre 23,0% si 30,5% in transporturi pe apa, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, industria metalurgica; intre 13,5% si 20,5% in telecomunicatii, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de editare, alte activitati extractive, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii; intre 10,0% si 13,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tranzactii imobiliare, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, captarea, tratarea si distributia apei, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor din tutun, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), fabricarea substantelor si a produselor chimice.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie 2022 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte). Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat astfel: cu 25,2% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura); intre 1,5% si 8,0% in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.

In sectorul bugetar , in luna decembrie 2022 s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+1.6%), respectiv in administratia publica (+0,7%). In invatamant, castigului salarial mediu net a scazut comparativ cu luna precedenta (-4,2%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.

Castigul salarial mediu brut lunar se determina prin raportarea sumelor brute platite din fondul de salarii, din profitul net si alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti aferente anilor anteriori) la numarul mediu al salariatilor.